Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Hout schoonmaken ronde tafel

Houten meubels zijn niet meer weg te denken uit interieurs. Ook jij hebt er vast wel eentje in huis! Met hun natuurlijke en tijdloze uitstraling stelen houten meubels de show in letterlijk in iedere kamer. Ze tillen het stijlvol wonen naar een nog hoger niveau! Maar net zoals alle andere meubels hebben ook houten woondecoraties verzorging nodig. Door ze van tijd tot tijd even een goede behandeling te geven, zien ze er weer zo goed als nieuw uit! Met de juiste reiniging en verzorging geniet jij nog langer van deze pareltjes. Daarom geven we je in dit artikel praktische tips voor het schoonmaken van hout. Ook delen we tips voor het schoonmaken van MDF en fineerhouten meubels.

Hout schoonmaken: kleine moeite, groot geluk

Meubels kies je met een liefdevol oog voor detail uit en daarom is het belangrijk dat je ze net zo liefdevol verzorgt. Zelfs wanneer je denkt dat het hout geen schoonmaakbeurt nodig heeft, is het toch wel verstandig om dat sopje tevoorschijn te halen! Het is namelijk niet zoals bij lamellen waar je het stof gewoon op ziet liggen. Bij hout gaat het vooral om bacteriën die je niet met het blote oog ziet. En als je schoonmaken blijft uitstellen, stapelen deze bacteriën zich alleen maar op. Niet zo hygiënisch dus!

Waarmee maak je houten meubels schoon?

Het is dus erg belangrijk om jouw houten meubelen eens in de zoveel tijd te verzorgen. Daarom geven wij je hieronder graag een aantal opties om houten meubels schoon te maken. Verderop in het artikel lees je tips over hoe je fineerhouten meubels kunt verzorgen en schoonmaken.

 1. Om te beginnen kun je het hout schoonmaken met schoonmaakazijn. Maak een emmertje met warm water en los hier een scheutje schoonmaakazijn in op. Meng het goed en maak hier jouw doekje of spons mee nat. Knijp de spons of het doekje dat je gebruikt goed uit en dan kun je beginnen: alle meubels van hout schoonmaken maar!
 2. Naast schoonmaakazijn is ook groene zeep een echte lifesaver wanneer jij hout wil schoonmaken! Groene zeep wordt voor veel verschillende soorten hout gebruikt om het schoon te maken. En dat is superfijn want naast het feit dat het voordelig is, ruikt het ook nog eens erg fris! Maak weer een emmer met warm water erin, doe er een scheutje groene zeep bij en poetsen maar. Zorg wel voordat je begint met schoonmaken dat alle zeep goed is opgelost: alleen dan krijg je een optimaal resultaat. 
 3. Als laatste optie: soda! Hout schoonmaken met soda is erg eenvoudig. Net als met de schoonmaakazijn en groene zeep, laat je de soda oplossen in een emmer met warm water. Dit heeft even tijd nodig, maar het is echt belangrijk dat alle korrels oplossen. Zo voorkom je namelijk krassen op jouw meubels. Tijdens het schoonmaken, poets je altijd mee in de richting van de nerf van het hout. Zo voorkom je dat vuil dat zich daarin heeft genesteld krassen veroorzaakt.

Hoe verwijder je waterkringen uit een tafel?

Zoals voor veel dingen geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen! Gebruik daarom altijd onderzetters om waterkringen te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch een waterkring op je tafel ontstaan dan kun je de volgende schoonmaaktip proberen.

Probeer de waterkringen uit jouw houten tafel te verwijderen met tandpasta. Hoe dat precies werkt? Smeer wat tandpasta op de kring uit. Masseer de tandpasta in met een doekje en laat het intrekken. Gebruik een ander doekje om de tandpasta weg te vegen en maak de tafel daarna schoon zoals je anders ook zou doen.  

Zijn de waterkringen nog nat of vochtig? Dan kun je ze proberen te verwijderen met een föhn! Leg een droge handdoek over de kringen op de houten tafel. Pak vervolgens een föhn en richt deze met de warme stand een aantal seconden op de handdoek ter hoogte waar de kring zich bevindt. Haal vervolgens de handdoek weg.

Tips voor waterkringen in onbehandeld hout

Maar ook onbehandeld hout schoonmaken is belangrijk om te doen. En dat vergt weer een andere aanpak dan behandeld hout schoonmaken. Niet getreurd! Ook daar hebben we genoeg tips en tricks voor.

Waterkringen op onbehandeld hout worden zo goed als onzichtbaar na een behandeling met olie en schoonmaakazijn. Meng de olie en een paar druppels azijn in een emmer en wrijf zo krachtig mogelijk op de plekken (met de nerf mee) met een microvezeldoek. Dit proces blijven herhalen totdat de vlekken verdwenen zijn.

Hout schoonmaken: laat jouw houten meubels stralen met deze 5 verzorgingstips!

Wil jij jouw houten meubels jarenlang mooi houden? Verzorging is key! Daarom hebben we voor jou een lijstje gemaakt hoe jij de schoonheid van jouw houten meubels behoudt. 

 • Pas op met zonlicht. Hout is namelijk gevoelig voor verkleuring.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis.
 • Onderhoud je houten meubel minimaal drie keer per jaar, afhankelijk van de houtsoort. Zo heeft teakhout minder vaak verzorging nodig dan eikenhout bijvoorbeeld.
 • Neem je houten meubels iedere dag even af met een licht vochtige schone doek.
 • Gebruik onderzetters!

Hout behandelen: waar moet je op letten?

Je wilt natuurlijk het liefste dat jouw houten meubels in dezelfde staat blijven zoals je ze hebt gekocht. Dat kan, maar dan is het wel noodzakelijk om regelmatig de schoonmaakdoek tevoorschijn te halen. 

Wanneer je hout gaat schoonmaken is het belangrijk dat je weet met wat voor schoonmaakmiddelen je werkt. Heb je geen schoonmaakazijn in huis? Ga dan niet zomaar met pure azijn jouw houten meubels schoonmaken. Ondanks dat deze middelen bijna dezelfde naam hebben, betekent het niet dat ze ook hetzelfde effect geven! 

MDF en fineerhouten meubels schoonmaken

MDF en fineerhout maak je op een andere manier schoon dan massief houten meubels. Hieronder leggen we je uit hoe je jouw fineerhouten meubels het langst mooi houdt.

MDF schoonmaken

Veel meubels worden tegenwoordig ook van MDF gemaakt. MDF is stevig en is nauwelijks te onderscheiden van echt hout. Maar MDF is wel een stukje lastiger schoon te maken dan gewoon hout. Zo is dit materiaal niet vochtbestendig en minder stootvast dan massief hout. Daarom raden we je ook altijd aan om onderzetters te gebruiken. Ook voor hete voorwerpen zoals kopjes of pannen. Mors je iets op de tafel? Dep het dan altijd meteen droog en laat het niet inwerken!

MDF kun je het beste afnemen met een lichtvochtige doek om etensresten of lichte vlekken te verwijderen.

Fineerhout schoonmaken

Fineer is een dun laagje hout dat vaak over MDF wordt aangebracht. Door deze laag behoudt het meubel de uitstraling van echt hout.

Om het meubel zo lang mogelijk mooi te houden raden we je aan om het goed te beschermen en onderhouden.

 • Beschermen – met een speciale olie geschikt voor fineerhout kun je het meubelstuk beschermen tegen vlekken.
 • Onherhoud – je kunt fineer het beste afnemen met een licht vochtige, en niet-pluizende doek. Heb je iets gemorst? Dep dan de vlek meteen droog zodat het niet intrekt.
 • Vervuiling & vetvlekken – deze kun je het beste behandelen met een ph-neutrale zeep. Neem eerst het oppervlak af met een vochtige doek en wrijf vervolgens met een droge doek na.  

Nu je weet hoe je jouw meubels van hout moet schoonmaken, kun je aan de slag! Nog andere schoonmaakvragen? Over bijvoorbeeld: je huis schoonmaken? Wij staan voor je klaar met al onze schoonmaaktips