Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
gedekte tafel met zilveren bestek

Heb je een dinnerparty op de planning? Glanzend bestek is de finishing touch van een mooi gedekte tafel. Voor speciale gelegenheden trekken we het liefst het zilver bestek uit de lade. Maar wanneer het een tijdje in de besteklade heeft liggen verstoffen, moeten we het zilver bestek schoonmaken. Na verloop van tijd wordt zilver bestek namelijk zwart en dof. Naast zilver heb je ook verzilverd en edelstalen bestek. Ook deze kunnen een poetsbeurt gebruiken om ze te laten schitteren op een feestelijke tafel. Onze experts vertellen je hoe je zilver(kleurig) bestek weer kunt laten glanzen.

Hoe herken je echt zilver bestek?

Heb je een zilveren bestekset van je oma geërfd? Lucky you! Echt zilver bestek is een waar sieraad voor op tafel. Maar hoe weet je of het echt zilver is? Dat kan je zien aan het merkteken dat in het zilver is gegraveerd. Massief zilver bestek heeft een nummer boven de 800 (800, 835, 900 of 925), verzilverd bestek heeft een lager nummer (80, 90, 100, 119 of 150). Zilver bestek schoonmaken en poetsen is een zorgvuldige klus. Niet elk schoonmaakmiddel is geschikt voor het poetsen van zilver. Wij geven je een paar schoonmaaktips:

Zilver bestek: zo verwijder je aanslag

Stel: je hebt een feestelijk diner thuis. Al dagen ben je druk met koken. Op het laatste moment dek je de tafel en trek je het zilveren bestek van je oma uit de lade. Tot je grote schrik zie je dat het dof is en zwarte aanslag heeft. Wat nu?! Geen zorgen, met ons stappenplan wordt het bestek in no time het stralende middelpunt van de tafel.

Wat heb je nodig:

 • Kunststoffen afwasteil
 • Aluminiumfolie
 • Soda
 • Warm water
 • Keukentang
 • 2 theedoeken

In 8 stappen bestek schoonmaken

Zo krijg je je bestek weer glanzend schoon:

 1. Vul de afwasteil met warm water

 2. Leg een stuk aluminiumfolie op de bodem, met de doffe kant naar boven gericht.

 3. Strooi wat soda in de teil.

 4. Leg nu de zilveren vorken, messen en lepels in de teil.

 5. Draai na circa een minuut het bestek om met de tang en laat dit weer even liggen.

 6. Haal het bestek met de tang uit de teil en leg het op een theedoek.

 7. Gebruik een andere theedoek om het bestek te politoeren.

 8. Klaar! Nu kan je de tafel feestelijk gaan dekken.

Tip: hoe meer het zilveren bestek in contact komt met je handen, hoe sneller het weer dof en zwart wordt. Zorg er dus voor dat er geen contact met je huid is nadat je het bestek gepolitoerd hebt. Trek handschoenen aan wanneer je de tafel dekt of hou de vorken, lepels en messen vast met een theedoek.

Edelstalen bestek schoonmaken met soda

Ook edelstalen bestek is een blikvanger op een mooi gedekte tafel. Zorg er dan wel voor dat je het van tevoren goed schoonmaakt en poetst. Hiervoor kan je bovenstaand stappenplan gebruiken. Je kunt het bestek ook in de afwasmachine zetten. Let wel: haal het bestek direct uit de afwasmachine wanneer het programma is afgelopen. Poets het daarna op met een zilver poetsdoekje en leg het bestek op tafel. Wanneer je het bestek te lang in de afwasmachine laat staan komen er vlekken op.

Toch liever een nieuwe bestekset shoppen? Neem dan eens een kijkje in ons ruime assortiment:

Andere manieren om zilver bestek te poetsen

 • Tandpasta: Met tandpasta?! Ja, tandpasta maakt niet alleen je tanden schoon, maar ook je zilveren bestek. Gebruik een nieuwe tandenborstel en doe daar een likje tandpasta op. ‘Borstel’ het zilveren bestek vervolgens schoon met de tandenborstel. Daarna goed afspoelen en poleren met een zachte doek.
 • Cola: Schenk cola in een bakje en laat daar het zilveren bestek een nachtje in liggen. De volgende dag afspoelen met – bij voorkeur gedemineraliseerd – water.
 • Azijn: Azijn is een wondermiddel dat niet alleen kalkaanslag verwijdert en je ramen weer laat schitteren, maar ook je zilver bestek maak je ermee schoon. Doe wat azijn in een bak warm water en laat hier je bestek een tijd in liggen. Daarna oppoetsen met een zachte doek.
 • As: Er wordt gezegd dat je zilver bestek schoon krijgt met asresten, bijvoorbeeld uit de asbak of de open haard. Doe wat as op een doekje en wrijf het bestek hiermee in. Daarna afspoelen met lauw water en oppoetsen.
 • Zilverpoets: Heb je nog een busje zilverpoets in het aanrechtkastje staan? Dan kan je uiteraard ook hiermee je zilveren bestek oppoetsen. Gebruik hiervoor wel een speciaal zilver poetsdoekje.

Zilver bestek bewaren

Het best is om aanslag en dofheid te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je je zilver bestek bewaart op een luchtdichte, donkere plek. Het liefst in een speciale lade waar je de messen, vorken en lepels naast elkaar kunt opslaan. Raak het bestek zo min mogelijk aan met je handen. Dan is het zilver bestek schoonmaken niet voor niks geweest. Contact met de huid zorgt ervoor dat het bestek zwart uitslaat.

Je eettafel stylen met zilveren bestek

Organiseer je binnenkort een etentje met vrienden? Dan is het tijd om je zilveren bestek weer uit de kast te halen. Maar ook de rest van de styling mag zeker niet achterblijven. Hieronder geven we je inspiratie voor een op-en-top gezellige tafel. Van marmeren serveerborden, mooie kandelaren tot bijzondere glazen.