Bestek

Bestek

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorBestek

Bestek is meer dan alleen een eenvoudig hulpmiddel om ons bij het eten te helpen. Zilveren bestek bevat emoties en herinneringen en wordt in veel families van generatie op generatie overgedragen en bewaakt als een kostbare schat.

Bij ceremoniële gelegenheden zoals bruiloften is een stijlvolle bestekset een populair cadeau en een teken dat de bruid en bruidegom nu volledig onafhankelijk van hun familie zijn en het huishouden en leven in eigen hand nemen. En ook kinderen worden een stuk zelfstandiger wanneer zij met bestek leren om te gaan. Redenen genoeg om u iets vertrouwder te maken met de waarde, diversiteit en trends van bestek.

Bestek: alle soorten en maten

Er is een grote verscheidenheid in besteksets en is beschikbaar in bijvoorbeeld:

 • een 12-delig bestek;
 • 24-delig bestek;
 • of 60-delige bestekset.

In onze cultuur bestaat een bestekset normaal gesproken- wanneer je uitgaat van een alledaags gedekte tafel- uit een mes, vork en lepel. Maar bij een luxueus 5-gangen menu kan bestek de meest avontuurlijke vormen aannemen – denk je aan kreeftbestek, visbestek of zelfs slakkenbestek!

Ook bestek voor bij de koffie zoals gebaksbestek of een taartschep onderscheidt zich van de klassieke bestekset. En het is ook maar net de vraag welk type bestek je mooi vindt: ga je voor rvs, zilver of murano bestek?

Los daarvan: wat doe je met etentjes waar je met verschillende soorten bestek voor je neus zit? Al snel rijst de vraag wie daar überhaupt waarde aan hecht. Maar geen zorgen, met een paar trucs ben je gewapend tegen alle bestek situaties die mogelijk op je af kunnen komen!

Soorten en gebruik van bestek – een wetenschap op zich

Als wij thuis het eten op tafel zetten, beperken we ons meestal tot een mes en vork. Afhankelijk van of het om een biefstuk als avondeten of een broodje in de ochtend gaat, passen we de keuze van het mes aan en kunnen we gebruik maken van een gekarteld mes met houten handvat of een glad smeermes.

De vork varieert slechts in uitzondelijke gevallen en krijgt in onze besteklade hoogstens concurrentie van de taartschep. Bij de lepel maken wij onderscheid tussen eet- en theelepels en ook tussen soep- en dessertlepels.

Bestek wordt in onze keuken echter niet slechts als eethulp gezien, maar ook als keukenmaat. Iedereen die ooit een cake heeft gebakken, kent de klassieke maten eetlepel, theelepel en mespuntje. Maar met welke hoeveelheid komt dit eigenlijk overeen?

Goed om te weten:

 • een theelepel (tl) komt overeen met ongeveer 5 ml;
 • een eetlepel (el) met ongeveer 15 ml;
 • en de minst nauwkeurige aanduiding, een mespuntje met ongeveer 0,1 – 0,5 gram.

Bestek buiten de deur!

Maar wat gebeurt er wanneer je niet binnen de vertrouwdheid van jouw eigen vier muren dineert, daar waar je het met het bestek niet zo nauw neemt, maar een 5-gangen menu in een Gourmet restaurant en het voelt alsof honderd verschillende soorten bestek op je afkomen?

Om er voor te zorgen dat je je niet zoals Jack Dawson in de film Titanic voelt, wanneer hij voor de allereerste keer voor zo’n uitdaging met bestek staat, kun je de volgende tips en trucs in acht nemen.

 1. Houd het hoofd koel! Het is maar eten. In principe kun je altijd de vuistregel toepassen dat je bij het bestek naast het bord van buiten naar binnen werkt. De kleine lepel en de kleine vork boven het bord zijn voor het dessert. Wanneer je niet er niet zeker van bent, kun je rustig aan doen en rondkijken bij jouw tafelgenoten. Soms wordt het bestek ook pas bij de destbetreffende gang aangereikt.
 2. Laat het bestek spreken! Wanneer je het mes en vork diagonaal naast elkaar op het bord legt, zodat de handvatten naar rechtsonder wijzen, geef je aan dat je klaar bent met eten. Leg het bestek nooit op het tafelkleed!
 3. Wees voorbereid! Misschien kunt je jezelf vooraf al voorbereiden, afhankelijk waaruit het menu zal bestaan. Staat er vis, schaal- en schelpdieren of slakken op de kaart, dan kun je je met behulp van een geschikte video tutorial al op het ergste voorbereiden en zorgen dat je weet welk bestek je op tafel kunt verwachten. Probeer van tevoren een foto overzicht van luxe soorten bestek te bekijken, om in staat te zijn om deze aan tafel te herkennen en op de juiste manier te gebruiken.

Kinderbestek

Of je het gelooft of niet, bestek kan ook leuk zijn – in het geval van kinderbestek is dat zeker het geval! Kindermessen, -vorken en lepels zijn vanzelfsprekend kleiner dan bestek voor volwassenen en zijn zo ontworpen dat de kleintjes zich daar niet aan kunnen verwonden.

Babybestek is daarom meestal gemaakt van plastic. Kleine kinderen mogen zich vanaf een jaar of drie, onder toezicht, aan een roestvrij stalen set wagen.

Let er bij aankoop van kinderbestek op, dat het overal goed afgerond, anti-slip en ergonomisch is, zodat werkelijk niets een goede start in de weg staat.

Schattige bestek modellen met Disney- of prinsessen ontwerpen zijn beschikbaar bij bekende fabrikanten zoals WMF, Solingen en Auerhahn.

Outdoor bestekBestecke

Wat is er mooier dan het voorjaar met een romantische picknick in te luiden?

Daarbij horen niet alleen zelfgemaakte delicatessen zoals hartige taarten, salades en zoete cakejes met het fruit van het seizoen, maar natuurlijk ook het juiste bestek!

Wie de gelukkige eigenaar van een picknickmand is, kan zijn picknick op het hoogste niveau vieren. Hierin zit niet alleen picknick bestek, maar ook gerechten, een deken en natuurlijk genoeg ruimte voor lekkere snacks.

Picknick bestek en de bestek etui

Een prachtig en even elegant alternatief voor de picknickmand is een etui met picknick bestek. Dit heeft het grote voordeel dat u het door het kleine formaat altijd in uw tas kunt hebben en dus zelfs onverwacht en spontaan kunt picknicken. Dit soort handige accessoires komen bij elk type bestek goed van pas maar zeker bij het picknick bestek!

Traditionele modehuizen zoals Hermès, die hun assortiment naar living artikelen hebben uitgebreid, bieden ook bestek als lifestyle accessoire aan. Van Hermès Maison is bijvoorbeeld zo’n picknick bestek etui van vilt gemaakt, die met messen, vorken en lepels van kurk en roestvrij staal zijn uitgerust. Met de Hermès kleuren is dit een echte eyecatcher.

Je moet bij picknick bestek er op letten dat het ook daadwerkelijk de functionele eisen van een outdoor bestekset vervult, dus dat het:

 • inklapbaar;
 • en niet te kwetsbaar is;
 • en ook een zakmes met meerdere functies bevat.

Hetzelfde geldt voor camping bestek. Dit is meestal gemaakt van plastic of een ander robuust materiaal en overtuigt met zijn grote functionaliteit, zodat je het bijvoorbeeld in elkaar kunt klappen.

In plaats van picknick bestek in een etui kun je ook gaan voor een cassette met bestek. Hierin zitten alle vorken, lepels en messen ook handig opgeborgen.

Bestek uit Solingen

Bestek uit Solingen, en met name messen uit Solingen, zijn iconen in de wereld van bestek. Grote messen-en bestekfabrikanten zoals Zwilling hebben hier hun hoofdkantoor.

Het succesverhaal van messen uit Solingen begon al in de 14e eeuw, toen de stad zich als het centrum van de wapenproductie ontwikkelde en geleidelijk meer en meer smeden aantrok. Tegenwoordig bewijzen messen uit Solingen niet alleen hun expertise in de keuken, maar laten ook een gevoel voor stijl zien!

Wat wordt jouw nieuwe favoriete bestek?

Westwing is de nieuwe manier van online interieur shoppen en biedt je alles voor een stijlvol huis, een elegante picknick en een heerlijk outdoor leven! Van bord tot bestek! Kleurrijke woonaccessoires, bijzondere meubels, luxe keukenapparatuur, vernieuwende gadgets: allemaal producten van high-end designmerken die niet of nét in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Vergeet ook vooral niet een kijkje te nemen in Westwings online magazine! Hier vind je inspirerende ideeën en suggesties voor huis en tuin. Heerlijke recepten, leuke DIY tips en slimme trucs om je interieur altijd up-to-date te houden! Style experts en ontwerpers geven exclusief voor Westwing een kijkje in hun mooi ingerichte huis. Laat je hierdoor inspireren en blijf up to date over de laatste trends!