Kasten

Kasten

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKasten

Naast een kledingkast, garderobekast, wandkast, inloopkast, vitrinekast of boekenkast, zijn er nog veel meer type kasten die vaak in appartementen voorkomen. Deze grote verscheidenheid aan kasten heb je nodig om al jouw schoenen, kleren, servies, boeken, accessoires of favoriete sieraden in op te bergen. Daarnaast geven kasten het huis een meer opgeruimd en huiselijker gevoel.

In tegenstelling tot rekken hebben kasten het voordeel dat ze met deuren gesloten kunnen worden. Om die reden zijn de planken van buitenaf niet zichtbaar en kan, in een mum van tijd, alles worden verscholen achter de kastdeuren. Dit kan natuurlijk erg handig zijn wanneer je bezoek krijgt plus het beschermt de verscholen items tegen stof en viezigheid. Maar zelfs bij kasten geldt de vuistregel dat functionaliteit, stijl niet uit sluit! Het is natuurlijk wel belangrijk dat het uiterlijk en stijl van de kasten bij je interieur passen.

De soort en vorm van de kast

Om de juist matchende kast en vorm te vinden is vaak niet zo gemakkelijk. Welke kasten nodig zijn hangt in eerst instantie af van de plek waar het moet komen te staan en waarvoor het gebruikt gaat worden.

  • Moeten er bijvoorbeeld kledingstukken in komen te hangen, dan is een kledingkast een goede keuze.
  • Voor schoenen is een schoenenkast, in de slaapkamer of gang, de beste optie.
  • Vitrines, daarentegen, of ook wel vitrinekasten genoemd, zijn grote kasten waar het mooie porseleinen servies in kan worden tentoongesteld.
  • Daarnaast zijn boekenkasten ook leuke manieren om de boekencollectie op een stijlvolle manier te presenteren. Maar niet alleen boeken hoeven hier in tentoongesteld te worden. Je kan dit ook doen met verschillende woonaccessoires of een combinatie van verschillende persoonlijke spulletjes.

KastenSoms komt het voor dat je een kast moet aanpassen aan de vorm van de wand omdat er bijvoorbeeld een schuin dak aanwezig is. Dit kan natuurlijk handmatig worden gedaan, maar je kan het natuurlijk ook gewoon laten doen. Bovendien, zijn er ook speciale kasten verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn voor kamers met een schuin dak.

Daarnaast, kan je in sommige woonkamers nog steeds de gebruikelijke en rustieke kastenwand vinden. Dit is een wandmeubel dat meestal een hele muur bedekt en uit verschillende kast vormen, zoals een tv kast en commode, bestaat. Tegenwoordig vind je in de modernere woonkamers een samenstelling van meerdere individuele kasten en vormen Dressoirs, daarentegen, mogen ook zeker niet vergeten worden en kan je inmiddels in bijna elke woning wel terug vinden.

Verder kan een kast ook deels open zijn en hoeft het niet altijd een volledig gesloten uiterlijk te hebben. Door met de verhouding tussen open en gesloten kasten te spelen, wordt de kamer wat speelser ingericht en kan je de open stukken gebruiken om leuke accessoires en decoraties te presenteren.

Kasten op maat

Kasten kunnen natuurlijk op maat worden gemaakt. Dit is voor een kast onder een schuine wand of schuin dak bijvoorbeeld een bijzondere uitdaging. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kasten maar voor ieder meubelstuk dat onder een schuin dak moet staan, waar de moeilijkheidsgraad vooral bij de hoogte van de dakhelling ligt.

  • Een creatief alternatief voor de schuine kasten zijn hangladders. Door hangladders te gebruiken kan de lengte van de kamer optimaal worden gebruikt en de ladders zo worden weggezet dat het onder het schuine dak past.
  • Een ander voordeel hiervan is dan er op deze manier een open kast wordt gecreëerd waarin je in een oogopslag een goed overzicht krijgt van je hele garderobe. Dit is erg belangrijk voor de vrouwen onder ons!
  • Een ander origineel alternatief wat gebruikt kan worden is door planken of rekken te gebruiken. Door verschillende lengtes planken te gebruiken wordt er een stijlvol en creatieve kast gecreëerd. Wil je jouw kast creatie toch liever afschermen? Dit kan gemakkelijk met behulp van gordijnen of grotere planken. Deze beide opties kunnen prima als “deuren” dienen.

Een kast als scheidingswand

Kasten zijn niet alleen functioneel, stijlvol en chic, maar kunnen eveneens prima als scheidingswand dienen. Vooral in grote kamers is een kast als scheidingswand een prima oplossing. De ruimte kan hierdoor gemakkelijk en stijlvol worden onderverdeeld in verschillende woongebieden, zoals bijvoorbeeld de scheiding tussen de woon- en eetkamer.

  • Wees er wel van bewust dat beide kanten van de kast geschilderd zijn. Het is namelijk mooier wanneer je tegen een leuke kast aan kijkt in plaats van een saaie achterkant.
  • Bovendien, is het verstandig om de kast, die als scheidingswand wordt gebruikt, niet te massaal te laten zijn. Het moet namelijk wel bij de rest van je interieur passen en niet alle aandacht van de andere meubels wegnemen. Ze moeten uiteraard matchen met de grootte en het uiterlijk van de woonkamer. Nu hoef je niet per se een hele hoge kast als scheidingswand te gaan gebruiken! Een halfhoge kast kan evenzeer geweldig als een scheidingswand dienen en ziet er in sommige gevallen nog mooier en ruimtelijker uit ook.

Laat je inspireren door Westwing

Ben je op zoek naar meer fijne meubels en woonaccessoires voor in je interieur? Kijk dan eens op Westwing, Nederlands eerste, exclusieve Home & Living webshop. Selecteer je favoriete items, voeg ze toe aan je winkelmandje en jouw kasten en ander meubilair zijn nog maar één klik bij je vandaan. 

Vergeet verder ook niet een kijkje te nemen in het online magazine van Westwing. Hier vind je de nieuwste interieurtrends en styling tips & tricks waarmee je van jouw huis een uniek huis kan maken.