Zoeken

Borrelglazen & shotglaasjes

Shotglaasjes: de klassieker voor feestelijke gelegenheden

Je drinkt er sterke drank uit na een avondje dineren met vrienden. Of krijgt ‘m als digestief op een terras. En soms is het ook heerlijk om in je luie stoel een glaasje te drinken. Met pianomuziek op de achtergrond uiteraard. We hebben het natuurlijk over drank uit shotglaasjes!

Shotglaasjes worden ook wel borrelglazen genoemd. Vroeger stonden ze in het drankenkastje van je ouders, en nu is het tijd voor je eigen collectie! Deze glazen komen altijd wel van pas: tijdens een genietmomentje voor jezelf of juist tijdens een feestelijke gelegenheid met vrienden. Van shotglaasjes krijg je geen genoeg!

Je noemt een shotglaasje een shotglaasje als het een inhoudsmaat van 35 ml heeft. Borrelglazen of barglazen zijn ook bekende benamingen. Het glas is bedoeld voor sterke dranken. Oftewel: gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage van ongeveer 40%.

We horen het je denken, 40% is veel! Dat is het zeker. Daarom zijn deze glazen ook zo klein: er kan maar weinig in, waardoor je wordt gedwongen om met mate te drinken. Want dat is extra belangrijk bij dit soort sterke drank.

Lekker genieten met borrelglazen

Bij shotglaasjes denk je al snel aan feestende tieners en dropshots. Gelukkig zijn shotglazen veel meer dan dat! Het is heerlijk om na een stevige maaltijd nog na te genieten met een digestief. Op een volle maag, neemt je lichaam namelijk minder alcohol op, en dat is beter voor je lijf! Daarnaast zorgt sterke drank ervoor dat je smaakpapillen overgestimuleerd raken: daarom drink je een digestief ná het eten.

Dat principe stamt al uit de 18e eeuw. Mensen dronken toentertijd digestieven uit een shotglas of borrelglas om een onrustige maag te kalmeren. Of om een grote maaltijd te verteren! Digestieven werden in die tijd gemaakt met medicinale planten om dit effect te versterken.

Tegenwoordig kun je digestieven heerlijk bij de koffie drinken. Koffie heeft een neutraliserende werking, waardoor je bij elke slok uit je shotglaasje weer wordt betoverd door de krachtige smaak. Een ware smaakexplosie in je mond! Wat een heerlijke afsluiter van je diner.

Je kunt de digestief natuurlijk ook puur drinken, ná de koffie. Fransen noemen dit ook wel een pousse-café en drinken het drankje overal, behalve aan tafel. Zoek een comfortabele bank of stoel en geniet als een echte Fransman van een drankje na het eten. Sluit je ogen en waan je even in de prachtige Provence.

Soorten borrelglazen en shotglaasjes

Je kunt kiezen uit verschillende shotglaasjes. Afhankelijk van de drank die je drinkt, past er een ander glas bij. Whisky wordt bijvoorbeeld vaak gedronken uit een laag glas met dikke bodem, net als rum. Voeg wat verfrissende ijsklontjes toe en je hebt een waar zomerdrankje. Ideaal voor na een maaltijd in de warme zomertuin!

Cognac drink je het beste uit een glas met een voetje. Wist je dat cognac Nederlandse roots heeft? En dat je het drankje zowel vóór als ná het eten kunt nuttigen? Vaak voegen mensen extra suiker of karamel toe voor een zoetere smaak. Overheerlijk na een hartige snack of maaltijd!

Uiteindelijk gaat het erom uit welk borrelglas jij het liefste drinkt. Vind je cognac lekkerder uit een whiskyglas? Niemand die je tegenhoudt! Het is jouw eigen genietmoment en die mag je invullen zoals je zelf wilt. Net als je eventuele visite trouwens.

Borrelglazen en shotglaasjes online kopen bij Westwing

Bij Westwing heb je keuze uit allerlei soorten shotglaasjes. Een glas met voet, een glas met dikke bodem of zelfs een miniwaterglas. Kies voor elegantie met wit transparant glas, of fleur je tafel op met verschillende kleuren. Allemaal donkerblauwe bijvoorbeeld, of juist alle kleuren van de regenboog.

Kun je niet kiezen? Bedenk dan waar je de borrelglazen voor gaat gebruiken. Worden het shotglaasjes voor tijdens een borrel of feestje? Dan kun je beter wat plattere glazen kiezen. Deze zijn prachtig in hun eenvoud en vallen niet zo snel om.

Gebruik je de borrelglazen vooral als aperitief- of digestiefglazen? Dan is het vaak mooier om een glas met een voet te kiezen. Dat geeft de gedekte eettafel een sfeervolle look en brengt dankzij het hoogteverschil meteen wat dynamiek aan tafel. Ook genieten van een heerlijk drankje samen met vrienden of familie? Bekijk dan het assortiment bij Westwing!