Gordijnen

Gordijnen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorGordijnen

Wat zou een raam zijn zonder gordijnen? Als we door de straten lopen, zijn er maar weinig vensters waar ze niet hangen. En met goede reden, aangezien het zonder gordijnen nogal koud en leeg kan overkomen. Gordijnen zorgen voor sfeer, warmte en gezelligheid en zijn bijna niet in onze huizen weg te denken. Lees verder voor de verschillende soorten gordijnen en waar men op moet letten bij het kopen van gordijnen!

Hoe worden gordijnen bevestigd?

GordijnenDe montagemogelijkheden voor gordijnen zijn talrijk en variëren afhankelijk van de vorm van het venster en het gordijn.

Naast de klassieke wijze van bevestigen, wat op een gordijnroede of een gordijnrail is, kan het ook direct aan het kozijn of het paneel op het raam worden bevestigd. Dit maakt boren en andere montage manieren overbodig en is gemakkelijk toe te passen.

Het is echter wel aan te raden om eerst te bedenken wat voor een soort gordijnen te nemen om zo de bijbehorende dingen te kopen en te monteren, aangezien het gewicht ervan eveneens een rol speelt in de aankoop van de haken. Daarbij is het assortiment van de gordijnen eveneens erg groot, wat het van belang maakt om er goed over na te denken.

Waar men bij het kopen van gordijnen rekening mee moet houden

Bij het kopen van een gordijn moet natuurlijk in de eerste plaats worden bedacht hoe groot het venster is en waar de gordijnen precies komen te hangen. De meeste gordijnen zijn bedoeld in golven of plooien te vallen, hierdoor behoort de breedte van het gordijn twee- tot driemaal groter dan de vensterbreedte te zijn. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal plooien in het gordijn.

Verder zijn gordijnen zowel in de winkel als online te vinden waarbij in beide gevallen de selectie divers is. Naast de verschillende soorten die er verkrijgbaar zijn kan men eveneens de bijbehorende en benodigde accessoires, zoals gordijnroede, gordijnrails, gordijnhaken, gordijnringen of gordijnhouders, bestellen of kopen. Dit kan natuurlijk zowel online als in de winkel worden gedaan.

Kant en klare gordijnen of per meter?

Bij het kopen van gordijnen kun je kiezen of je een afgewerkt gordijn wilt of het per meter koopt. Kant en klare gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende standaardmaten voor verschillende montagemogelijkheden, paneelgordijnen tot klittenband en de daarbij bijbehorende paneeldragers. Maar er kunnen natuurlijk altijd gordijnen op maat worden gemaakt.

CurtainsNaast de breedte van gordijnen, is de lengte evenzeer belangrijk omdat vensters verschillende hoogtes hebben, wat afhankelijk van het raam evenals de persoonlijke voorkeur aangepast kan worden.

Een voordeel van de kant en klare gordijnen tegenover de losse meters is dat het snel klaar evenals goedkoper is. Desondanks is per meter flexibeler als het om specifieke vensterafmetingen of speciale verzoeken gaat.

Gordijnen – materialen in een brede selectie

Welk materiaal er voor een gordijn wordt geselecteerd is aan de ene kant een kwestie van smaak en aan de andere kant afhankelijk van de beoogde functie en ruimte waarin het wordt opgehangen. De gordijnstof is eveneens belangrijk en afhankelijk van de plaats. Voor kindergordijnen, bijvoorbeeld, zijn andere stoffen en materialen benodigd dan gordijnen voor in de badkamer of woonkamer. Het is allicht wel van belang dat de gordijnen de juiste beschutting en decoratie hebben zodat ze waar nodig verduisterend kunnen werken.

Gordijnen – kleuren en vormen voor alle smaken

Het materiaal tesamen met de lengte, breedte evenals de functie en de aard van de gordijnen is bepalend voor de kamer. Overigens, is de kleur van de gordijnen dit eveneens en is bepalend voor het lichtinval. Het is vanzelfsprekend dat donkere gordijnen meer verduistering beiden dan de lichtere kleuren. Daarbij kunnen er ook verschillende soorten en kleuren gordijnen gecombineerd worden voor wat extra verduistering of decoratie mogelijkheden.

Behalve stoffen hangende gordijnen zijn er nog meer mogelijkheden het raam te verduisteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Vouwgordijnen? Dit type biedt het belangrijke voordeel dat het veel minder ruimte inneemt dan gewone gordijnen. Daarom is er minder materiaal nodig en zijn vouwgordijnen uitermate geschikt voor ramen in kamers waar relatief weinig ruimte is; grote gordijnen maken de ruimte optisch kleiner, waar compacte rolgordijnen juist veel opener werken. Daarbij zijn vouwgordijnen bij uitstek geschikt voor kamers van kleine kinderen, of wanneer je nogal wilde huisdieren hebt. Ze kunnen eenvoudigweg niet bij de gordijnen komen en ze dus ook niet beschadigen.
  • Rolgordijnen? Rolgordijntjes zijn heel handig voor smalle raampjes waar een groot gordijn de moeite niet zou lonen. Ook zijn ze heel handig in de kamers van iets oudere kinderen, die ze zelf kunnen neerlaten en weer ophalen. Ook heel geschikt voor op badkamers: één ruk aan het koordje en de buitenwereld is afgesloten.
  • Jaloezieën? Overdag kun je het buitenlicht ermee dimmen zonder de kamer helemaal donker te maken, ‘s avonds sluit je ze snel af en is het raam dicht. Mocht je juist veel licht willen hebben, dan zijn de jaloezieëen zo op te lichten en heb het hele raam vrij, en ze zijn altijd compact!
  • Lamellen? Wat voor jaloezieën geldt, gaat ook voor lamellen op: zo uit de weg als je wilt, gedimd of helemaal afgeschermd van het zonlicht als je dat wilt. Lamellen zijn vooral geschikt bij ramen met grotere hoogte of breedte, waar jaloezieën wat te fragiel voor zijn. Lamellen zijn over het algemeen wat steviger en in een grote lengte te verkrijgen. Meestal zijn lamellen wit, maar als je wilt, zijn ze in veel verschillende kleuren te krijgen!

Omdat al deze varianten specifiek het raam afschermen, in tegenstelling tot traditionele gordijnen, is het van groot belang de maat van het raam en de hoogte en breedte van het kozijn precies op te meten!