Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
cadeau voor de keuken als afstudeercadeau

Na jarenlang zwoegen is je beste vriend, vriendin, dochter, zoon, neef, nicht of huisgenoot dan eindelijk afgestuurd. Het startpunt van een nieuwe levensfase, het begin van zijn of haar carrière. Dat verdient een bijzonder afstudeercadeau. Maar wat moet je een afgestudeerde geven? Een kamerplant of boekenbon is niet echt origineel en vrij onpersoonlijk. Heb je binnenkort een afstudeerfeest en ben je op zoek naar een geschikt afstudeercadeau? Lees dan dit artikel vol leuke cadeautips & shop jouw favoriet.

Cadeau-ideeën voor afgestudeerden: waar begin je?

Het studentenleven gaat niet alleen maar over rozen. Er moet ook hard gestudeerd worden. Naar het moment van afstuderen wordt dan ook jarenlang uitgekeken. Een goed afstudeerfeest kan dan niet uitblijven. Wanneer je voor het feest bent uitgenodigd, is het gebruikelijk om een afstudeercadeau mee te nemen. En dan bedoelen we niet een fles wijn uit de supermarkt of een bos bloemen van het tankstation. Of je nu een grappig, serieus of heel persoonlijk cadeau wilt geven – wij hebben de beste afstudeercadeautips voor je verzameld. Zo lees je cadeau-ideeën voor iemand die vaarwel tegen zijn studentenleven zegt, cadeautips voor iemand die op zoek gaat naar een baan en 6 originele DIY cadeau-ideeën.

Bye, bye studentenleven: 4x cadeautips

Wanneer het diploma wordt ondertekend, wordt er tegelijkertijd een streep gezet onder het studentenleven. Geen doordeweekse borrelavonden, nachtenlang doorhalen en ongezonde magnetronmaaltijden meer. Het echte leven begint! Om dit studentenleven symbolisch af te sluiten, is het leuk om de afgestuurde iets te geven dat hem of haar helpt om het ‘lang leven de lol’ achter zich te laten:

 • Abonnement sportschool: nu wordt het echt tijd om die bierbuik in een sixpack om te zetten. Geef hem of haar een abonnement bij de dichtstbijzijnde sportschool. ‘Geen geld’ kan dan niet meer het excuus zijn!
 • Kookboek & keukencadeaus : die kant-en-klare magnetronmaaltijden bevatten over het algemeen weinig vitamines. Na het afstuderen wordt het tijd om (gezond) te leren koken. Help hem of haar een handje door een kookboek cadeau te doen. Misschien wordt hij of zij wel een echte kookfan! Ook leuk! Geef de afgestudeerde een peper & zoutstel of een gegraveerde snijplank cadeau!
 • Huishoudboek voor dummies: rondslingerende sokken, beschimmelde etensresten en een dikke laag stof onder het bed… Het is allemaal verleden tijd na het studentenleven. Geef de afgestudeerde een huishoudboek als hulp in de huishouding.
 • Scheerapparaat: ongeschoren door het leven gaan, kan echt niet meer wanneer je aan je carrière begint. Geef hem daarom een scheerapparaat cadeau, dan zal hij de hint vanzelf begrijpen.

Ben je op zoek naar een afstudeercadeau voor iemand die van koken houdt? Wat dacht je van de volgende items:

3x afstudeercadeau voor een beginnende carrière

Met een diploma op zak kan er eindelijk op zoek worden gegaan naar een geschikte baan. Maar om indruk te maken op de mogelijke nieuwe werkgever, moet je wel verzorgd voor de dag komen. Kies daarom voor een afstudeercadeau dat de afgestudeerde helpt bij het vinden van een nieuwe baan:

 • Aktetas of leren tas: dit afstudeercadeau is zowel voor haar als voor hem geschikt. Een leren tas gaat een carrière lang mee. Hoe mooi is het om te weten dat jij met jouw cadeau een steentje hebt bijgedragen aan zijn of haar carrière?
 • Manchetknopen: geef hem een paar manchetknopen met daarin zijn initialen gegraveerd. Ook deze zal hij zijn leven lang bij zich dragen en zullen hem altijd doen denken aan het behalen van zijn diploma. Ook een stropdas kan je laten borduren met zijn initialen.
 • Pen: een persoonlijk en waardevol cadeau is een gegraveerde pen. Laat bijvoorbeeld zijn of haar naam of afstudeerdatum erin graveren, of een persoonlijke gelukswens. Tip: geef de pen vlak voor de diploma-uitreiking, zodat de afgestudeerde het diploma met de pen kan ondertekenen.

Cadeautip! Gaat de afgestudeerde verhuizen voor zijn of haar nieuwe baan? Dan kan het leuk zijn om hem of haar te verrassen met een interieurcadeaubon!

Ben je een beetje laat met het uitzoeken van een cadeau? De cadeaubonnen hieronder kun je zelf printen!

6x DIY-afstudeercadeau

Wil je echt iets persoonlijks geven? Ga dan voor een DIY-afstudeercadeau. Dit is een cadeau dat je (gedeeltelijk) zelf maakt. Een aantal DIY-cadeau ideeën:

 • Fotoalbum: zeker voor ouders is dit een prachtig afstudeercadeau om te geven. Maak een album met allemaal foto’s uit de verschillende levensfases van de afgestudeerde. Hiermee symboliseer je de afsluiting van een belangrijke levensfase en het startpunt van een nieuwe. Je kunt ook een foto inlijsten en een persoonlijke boodschap op de achterkant van het lijstje plakken.
 • Slinger van foto’s: maak een chronologische slinger van foto’s en hang deze door het hele huis – van de woonkamer tot de zolder en weer terug. Begin met een babyfoto en laat dit doorlopen tot een foto van het ondertekenen van het diploma.
 • Wijnglazen laten graveren voor een persoonlijk wijn cadeau: door wijnglazen te laten graveren met de afstudeerdatum, geef je een persoonlijk en waardevol cadeau dat altijd een prominente plek in de buffetkast zal hebben.
 • Spa-cadeauset: na al dat studeren is de ex-student wel toe aan een beetje ontspanning. Vul een mandje met een maskertje, zeep, crème, geurkaars, een opgerolde handdoek (eventueel met geborduurde initialen) en een bon voor een dagje spa. Dat zal zeker gewaardeerd worden!
 • Citytrip: tijdens het schrijven van de scriptie heeft de afgestudeerde voornamelijk binnen gezeten. Hoogste tijd dus om eropuit te trekken! Geef hem of haar een citytrip cadeau. Maak van karton een grote reischeque waarop staat waar de reis naartoe gaat (of hou het geheim). Je kunt ook kleine hints geven in de vorm van een modeltrein (als jullie met de trein gaan) of een klein vliegtuigje.

Cadeautip! Is de afgestudeerde van plan om te gaan reizen? Dan tippen wij het boek The New York Times Explorer – 100 trips Around the World!

Shop bijvoorbeeld deze fotolijstjes voor jullie mooiste foto samen:

Zet de afgestudeerde helemaal in het zonnetje