roze bed met witte dekens

We brengen veel uren van ons leven slapend door. Verstandig dus om aandacht te geven aan de slaapkamer en hier een rustgevende sfeer te creëren door te kiezen voor de juiste meubels en accessoires. Een hoofdbord voor je bed is een item dat de bed allure en stijl kan geven. Je kunt ook zelf een hoofdbord maken. Ontdek hier alles over het bed hoofdbord of bed hoofdeinde!

Het bed hoofdbord voor een slaapkamer update

Een hoofdbord, ook wel bed hoofdeinde genoemd, kan je slaapkamer een compleet andere sfeer geven. Zo kun je je slaapkamer dus op een eenvoudige manier updaten, zonder allerlei meubels opnieuw te hoeven aanschaffen of de wanden te schilderen. Het hoofdbord is er in heel veel stijlen

Slaapkamer inrichten

Mocht je nog meer inspiratie zoeken voor in de slaapkamer? Check eens onze beste ideeën voor het inrichten van een kleine slaapkamer of tips voor het behangen van de slaapkamer. Ook is de grijze inrichtingsstijl heel gewild op het moment. Ontdek het allemaal bij Westwing!

Een hoofdbord van verschillende materialen

Het bed hoofdbord is er in allerlei soorten. Zo kun je denken aan een muurschildering als hoofdeinde, een pallet van hout of een hoofdbord van stof. Ontdek de materiaal opties hieronder.

 • Een hoofdbord van hout is ideaal om warmte en gezelligheid aan de ruimte te geven. Je kunt kiezen voor een houten plaat (bord), maar je kunt ook kiezen voor allemaal kleine stukken hout die samen een hoofdbord vormen.
 • Een bed hoofdeinde van stof zorgt voor zachtheid in de ruimte. Je kunt kiezen voor een mooie lap stof die je tegen de achterwand van je bed drapeert.
 • Een bed achterwand van houten pallets zorgt voor een stoere noot. Kies voor een of meer houten pallets die samen een hoofdeinde vormen.
 • Een bed hoofdeinde van triplex is een hele simpele maar sfeervolle optie. Kies voor een mooie lichthouten plaat die je tegen de muur plaatst. Zet je bed er tegenaan en klaar! Je kunt de plaat ook versieren met kaarten of foto’s en lampjes.
 • Een nis als bed hoofdeinde is geweldig. Maak aan het hoofdeinde van je bed een horizontale nis. Hierin kun je allerlei decoratieve items kwijt. Combineer een plantje, een stel boeken en een lampje met elkaar voor een fijne sfeer.
 • Een raam als bed achterwand? Dat kann ook. Hierbij plaats je simpelweg je bed met het hoofdeinde tegen het raam of onder het raam.
 • Behang als bed hoofdeinde kan heel gezellig zijn. Bekleed de wand waartegen je het bed plaatst met een speels of classy behang om je slaapkamer een nieuwe look te geven.
 • Het gecapitonneerde hoofdeinde is de klassieker onder de bed hoofdeindes. Het gecapitonneerde stijltje zorgt direct voor een enorme dosis klassieke sfeer.

Een bed hoofdeinde in verschillende stijlen

 • Een modern bed hoofdeinde is de strakke variant van het bed hoofdbord. Kies voor een hoofdbord met zo min mogelijk tierelantijnen in subtiele kleuren.
 • Een klassiek hoofdbord bij het bed is populair. Denk aan sierlijke hoofdborden met versiering of een gecapitonneerd oppervlak.
 • Een Scandi hoofdeinde voor je bed kun je heel goed zelf maken door te kiezen voor een houten (spaan)plaat die je zelf op maat maakt. Zeker wanneer je kiest voor licht hout past de look perfect bij de Scandinavische stijl.

In combinatie met gezellige verlichting

Je kunt het hoofdbord bij je bed ook aanvullen met leuke sfeerverlichting. Je kunt zelfs kiezen voor een lichtslinger die je drapeert rond het hoofdbord. Dit ziet er superleuk uit. Een andere optie is om lampjes te bevestigen aan het hoofdbord. Wanneer je voor een nis als bed hoofdeinde kiest, kun je hier allerlei decoratieve items kwijt, waaronder lampjes.

Tips voor een origineel bed hoofdbord

Nog niet genoeg inspiratie voor jouw bed hoofdbord? Je kunt ook overwegen om een muurschildering te maken (of iemand te vragen om een muurschildering te maken) op de wand die jouw bed achterwand vormt. Ook zagen we het hoofdeinde met washi tape voorbij komen. Een optie die heel handig is, wanneer je regelmatig wilt wisselen qua look and feel.

Nog niet overtuigd? Overweeg een wand met een aantal mooie kunstwerken, afbeeldingen of foto’s in lijsten. En heb je wel eens gedacht aan een originele muursticker op de muur aan het hoofdeinde van je bed? Dat kan een mooie afbeelding zijn, maar ook een inspirerende tekst is een optie.

Het bed hoofdeinde kan naast stijlvol ook heel praktisch zijn. Je kunt er nachtkastjes in maken en lampjes aan bevestigen.

Qua kleuren kun je, om rust te bewaren, het beste kiezen voor subtiele, lichte tinten als wit of beige. Het kan daarbij heel mooi zijn om voor verschillende materialen en structuren te kiezen. Zo kan een hoofdbord van stoffen als fluweel of zijde heel elegant zijn.

Zelf een hoofdbord maken

Zelf een bed hoofdbord maken is niet moeilijk. Je kunt dit heel eenvoudig doen door voor een stuk pallet hout of een spaanplaat te kiezen. Laat deze puur of versier hem met schilderingen of foto’s. Maar er zijn meer mogelijkheden die echt niet superveel artistieke creativiteit vragen. Iedereen kan het!

DIY: maak een hoofdbord bed

 • Een hoofdbord van steigerhout maken doe je heel simpel door een aantal stijgerhouten planken op de juiste maat te maken en aan elkaar te timmeren.
 • Een hoofdbord van stof geeft de ruimte een chique en zachte noot. Kies een materiaal dat jij mooi vindt, bijvoorbeeld fluweel, linnen of katoen. De stof kun je nog versieren met knopen of lintjes óf je kunt het capitonneren. Ook kun je kiezen voor verschillende stukjes stof. Bevestig het geheel aan het hoofdeinde van je bed aan de muur.
 • Een hoofdeinde van spaanplaat maak je door eerst op te meten hoe groot het hoofdbord moet worden. Het iets breder maken dan je bed wordt aangeraden. Je kunt er dan zelfs nachtkastjes of plankjes aan vast maken waar je spulletjes op kunt zetten. Dit hoofdbord kun je bovendien in elke gewenste kleur schilderen.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je slaapkamer compleet te maken.