Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
vrouw beschildert porseleinen mok

Haal borden, kopjes, schaaltjes en vaasjes maar tevoorschijn, want jij gaat aan de slag met het maken van een geheel eigen servies. Door zelf porselein en keramiek te schilderen kun je jouw eigen creativiteit erop loslaten en blaas je nieuw leven de servieskast in. Met jouw eigen tekening, patroon of logo verander je de stijl van een oud servies, of vul je deze heel mooi aan met totaal vernieuwde schalen en borden. Mix en match er vooral op los. Door porselein en keramiek te beschilderen maak je alles heel persoonlijk en uniek. We doen je alles uit de doeken om servies en alles van porselein en keramiek mooi te maken. Heb jij al een idee?

Porselein schilderen

Wanneer je van plan bent jouw servies een update te geven en het zelf te beschilderen, bereid je dan goed voor en houd in gedachten dat het beste resultaat wordt bereikt met kwalitatieve verf op echt porselein. Je kunt ook ander keramiek servies schilderen, maar kijk dan goed naar de stappen voor het bakken.

Wat is eigenlijk het verschil tussen porselein en keramiek?

Al het aardewerk in jouw kast is gemaakt van klei en kun je in principe keramiek noemen. Porselein wordt van een bepaald soort klei gemaakt (een wit klei) en wordt vermengd met onder andere zilverzand en graniet. Daardoor is het een veel harder, steviger en lichter servies dan keramiek en daarom ook het meest geschikt om te beschilderen.

Porselein en keramiek schilderen: verschillen in techniek

Er zijn verschillende manieren om porselein en keramiek te beschilderen. We geven je een aantal opties, zodat je kunt bedenken waar jij het beste mee over weg kunt. Het ligt er ook aan wat je in gedachten hebt om te beschilderen. Een grote vaas is iets heel anders dan een aantal kleine kopjes.

 • Kies je voor een kwastje of een stift? Porseleinverf kun je kopen in kleine potjes of in een stift.
  Tip: met een paar potjes kun je veel verschillende kleuren mengen.
 • Wil je een bepaald motief of een tekening op het porselein schilderen, of wil je juist iets schrijven? Bereid je daarop voor.
 • Wil je het patroon eerst schetsen op het aardewerk? Dat kan. Je kunt potloden kopen die geschikt zijn voor porselein en keramiek. Of je trekt eerst iets over op carbonpapier. Print een afbeelding uit en leg dit op carbonpapier op het porselein. Trek de lijnen over met een balpen. Dat laat de zwarte lijnen achter op het aardewerk.
 • Je kunt afplaktape gebruiken als je een bepaald (grof) patroon wilt maken en stukken van de originele kleur bewaard wilt houden.

Ben je er klaar voor? Kies jouw gewenste kleuren en koop een goede porseleinverf en andere nodige artikelen bij een hobbywinkel.

DIY porselein schilderen: stap voor stap

Heb je alles in huis? Dit zijn de benodigdheden naast de gekozen porselein verf: eventueel kwasten, potlood, tape, terpentine en een goed werkende oven.

 1. Maak het oppervlak vetvrij

  Eerst moet er worden gepoetst. Hoe schoner het servies, hoe beter. Op een vetvrij oppervlak hecht de verf zich veel beter. Maak het te beschilderen porselein daarom goed schoon met (pure) terpentine. Zo weet je zeker dat je geen vet achterlaat.

 2. Het porselein of keramiek beschilderen

  Begin met de creatie van jouw motief, tekening, tekst of logo. Gebruik een porselein verfstift als je iets wilt schrijven. Voor een stippenpatroon of sierlijke strepen is het aan te raden te werken met goede kwasten.  Met een doek of spons kun je grover te werk gaan. Ben je echt aan het schilderen geslagen? Houd de lijnen dan zo dun mogelijk voor een mooier resultaat. Let op! Verf je te dik, dan laat deze na het bakken los.

 3. Het schilderwerk bakken

  Om de verf aan het porselein te laten hechten, moet je na het beschilderen het porselein bakken. De tijden en temperaturen verschillen per verfsoort, dus lees vooral de gebruiksaanwijzing goed van tevoren. Bedenk ook dat er verschillende temperaturen gelden voor porselein en keramiek. Laat na het bakken de verf alsnog goed drogen.

Inspiratie voor het porselein beschilderen

Heb je nog geen idee welke print jij wilt gaan maken op jouw servies? We helpen je graag op weg.

 • Zo’n ouderwetse theepot met een dik buikje en mooi rond handvat is een gemakkelijk item om mee te beginnen. Maak grote, ronde stippen over de hele pot en schilder de deksel op de pot helemaal effen. Dat is vrolijk!
 • Leer handletteren en schrijf op elke mok een mooi motto. Of voor elk gezinslid een passend woord. Daar wordt toch iedereen heel happy van?
 • Hou jij ook zo van die gekleurde en met motiefjes beschilderde tapasbordjes die je in een Spaans café krijgt voorgeschoteld? Hoe leuk dat je die nu zelf kunt maken.
 • Haal inspiratie uit de natuur en ga voor subtiele pluizenbollen met eenvoudige, lange stengels op een beker. Of juist fleurige bloemen langs de rand van een dinerbord.
 • Dit is een hele eenvoudige, maar doe het wel secuur en houd de lijntjes recht: maak steeds de helft van jouw servies-onderdelen een effen kleur, alsof je de mokken, borden en schalen voor de helft hebt ondergedompeld in een bad van verf.

Zelf porselein schilderen: een heel persoonlijk cadeau

Door zelf een beker, vaas of theepot te beschilderen, geef je iemand een heel persoonlijk cadeau. Ga je naar een kinderverjaardag? Beschilder dan bijvoorbeeld een spaarpot met geinige varkentjes.

Meer met keramiek

Heb je tijdens het beschilderen van jouw servies een bordje laten vallen? Niet weggooien! Je kunt hier namelijk iets heel moois van maken door hem op zijn Japans te lijmen. Dit heet kintsugi. Met deze Japanse kunstvorm lijm je met gouden lijm de scherven weer aan elkaar. De patronen die dan ontstaan zijn prachtig.

DIY inspiratie

Enthousiast geworden van het keramiek schilderen? Ga nog een stap verder en maak je servies helemaal zelf! Bekijk onze DIY om te kleien en vorm bekers en bakjes in een door jou bedacht design.

Naast een servies, kun je ook de tegels in de keuken of op de badkamer zelf verven. Daarmee geef je ineens een hele andere twist aan de ruimte.

Helemaal in de ban van porselein schilderen? Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtig servies!