Dip dye kaarsen

De trend van dit moment: zelf kaarsen maken. Je kunt nooit genoeg kaarsen in huis hebben en al helemaal wanneer je ze zelf hebt gemaakt! Hiermee geef je je interieur een persoonlijke twist. Een kaars maken is leuk om te doen en ook nog eens heel makkelijk. Eerder legden we al uit hoe je van restjes kaarsvet een nieuwe kaars kunt maken. In dit artikel vertellen we je alles over de drie grootste DIY trends om zelf een kaars te maken: gedraaide kaarsen, schelpkaarsen en kaarsen met marmereffect. Het maken van deze kaarsen is supersimpel en je creëert zo unieke blikvangers voor thuis.

4x de leukste DIY trends om zelf kaarsen te maken

Ben jij een gezelligheidsdier die elke gelegenheid aangrijpt om kaarsen aan te steken? Of het nu avond is of niet? Dan heb je waarschijnlijk altijd genoeg kaarsen in huis. Natuurlijk kan je ze kopen, maar nog leuker is het om je eigen kaars te maken zodat je unieke kunstwerkjes creëert waar je gasten jaloers op zullen zijn.

Wij zetten de drie grootste DIY trends op het gebied van zelf kaarsen maken op een rij:

1. DIY gedraaide kaarsen maken

Wie op Pinterest of Instagram op zoek gaat naar een leuke manier om zelf kaarsen te maken, stuit al snel op de twisted candles, ofwel gedraaide kaarsen. Deze kaarsen met een twist maken de standaard kaars net iets spannender. Je maakt ze als volgt:

Benodigdheden:

 • Dinerkaarsen in een kleur naar keuze
 • Pan of kom
 • Warm water
 • Huishoudfolie
 • Deegroller of fles
 • Snijplank

Stappenplan:

 1. Vul een pan of kom met warm water (geen kokend water)
 2. Leg de kaarsen in het water. Leg er iets zwaars op zodat ze op de bodem van de pan blijven liggen.
 3. Laat ze 15 minuten in de pan liggen.
 4. Haal ze uit de pan en leg ze op een met huishoudfolie bedekte snijplank. Leg ook over de kaarsen een stuk huishoudfolie.
 5. Gebruik een deegroller, of glazen fles, om ze voorzichtig plat te rollen. Let op: rol de kaarsen niet helemaal plat, hou aan de boven- en onderkant zo’n 5 cm of meer in tact, dan kan je de kaars in een kandelaar steken.
 6. Is het kaarsvet na het rollen weer een beetje hard geworden? Leg de kaarsen dan nog even in het badje met warm water.
 7. Het kaarsvet is nu zacht waardoor je het kunt draaien. Draai voorzichtig één kant op zodat er een mooie twist in de kaars ontstaat.
 8. Leg ze nog zo’n vijf minuutjes in koud water om het kaarsvet weer te laten stollen.
 9. Voilà, jouw gedraaide kaarsen zijn ready to shine!

Bij stap 7 kan je ook twee kaarsen in elkaar draaien zodat er één grote gedraaide kaars ontstaat.

2. DIY schelpkaarsen maken

Een andere leuke methode om zelf kaarsen te maken is om shell candles, ofwel schelpkaarsen, te maken. Deze zelfgemaakte schelpkaarsen kan je bijvoorbeeld op een mooi gedekte tafel leggen of in de vensterbank. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven!

Benodigdheden:

 • Schelpen (zoek zelf de mooiste exemplaren op het strand)
 • Lonten (kan je eventueel uit waxinelichtjes halen)
 • Oude kaarsen
 • Oude pan
 • Evt. verf en andere decoratie voor de schelpen

Stappenplan: zelf schelpkaarsen maken

 1. Ga op het strand op zoek naar mooie schelpen in verschillende maten.
 2. Maak de schelpen goed schoon.
 3. Pimp de buitenkant van de schelpen met verf, pailletten, glitters en andere decoratie. Verf ook de binnenkant. Je kunt de schelpen natuurlijk ook neutraal laten!
 4. Leg de schelpen met de bollen kant naar beneden en zet vervolgens in elke schelp een lont.
 5. Verzamel oude kaarsen, kaarsresten en kaarsvet en leg dit allemaal in een pannetje. Smelt ze nu zachtjes totdat er een vloeibare was overblijft.
 6. Schenk de vloeibare wax voorzichtig in de schelpen totdat de schelp gevuld is. Zorg dat er nog genoeg lont boven het kaarsvet uitsteekt.
 7. Laat de wax afkoelen totdat het helemaal hard is.
 8. Jouw zelfgemaakte schelpkaarsen zijn klaar!

3. DIY kaarsen maken met marmereffect

We love marble! De marmertrend verovert de laatste jaren ons interieurbeeld. Marmeren accessoires duiken in elke stijl op! Ook een kaars met marmerlook is favoriet. Maar wist je dat je zelfs deze zelf kunt maken? Het is nog makkelijk ook. Het enige wat je nodig hebt zijn witte dinerkaarsen en een brandende kaars.

Beweeg een witte kaars een paar seconden door het vuur van de brandende kaars. De brandende kaars geeft zwarte roet af op de witte kaars waardoor er een vlekkerig marmereffect ontstaat. Zorg ervoor dat je de kaars constant in beweging houdt en draai ‘m elke keer een kwartslag. Doe dit met alle witte dinerkaarsen. Zet de kaarsen vervolgens op een dressoir of een chic gedekte tafel. Reken maar dat ze de show stelen!

Pssst… Wist je dat je ook zelf zeep kunt maken in marmerlook?

Extra tips

Naast deze drie DIY trends om zelf kaarsen te maken zijn er nog veel meer leuke methodes om creatief met kaarsen aan de slag te gaan:

Zelf kaarsen maken van restjes

Verzamel oude potjes (zoals jampotjes), oude kaarsen en leuke decoratie zoals confetti, gedroogde sinaasappels, droogbloemen, een mooie veer etc. Vul de potjes met de decoratie, smelt ze en giet het vloeibare kaarsvet in de potjes. Klaar!

Kaars van een mandarijn maken

Je kunt zelfs van een mandarijn een kaars maken! Snij een mandarijn door de helft en haal heel voorzichtig de bovenkant inclusief mandarijn uit de onderste helft van de schil. Zorg ervoor dat het witte sprietje vast blijft zitten aan de schil, dit wordt namelijk het lontje. Vul de schil vervolgens met olijfolie en steek daarna het ‘lontje’ aan!

4. Dip dye kaarsen zelf maken

Hiervoor heb je nodig: witte diner- en/of stompkaarsen en een oude kaars in een kleur naar keuze. Verwarm de oude gekleurde kaars in een pannetje zodat er gekleurde vloeibare wax overblijft. Doop de witte kaars vervolgens heel even in de gekleurde wax en laat ‘m daarna uitdruipen en opdrogen. Klaar!

In plaats van een gekleurde kaars, kan je ook wit kaarsvet gebruiken en hier restjes van een kleurpotlood in een kleur naar keuze aan toevoegen. De kleur van het potlood wordt afgegeven aan de wax zodat je een gekleurde vloeibare was hebt waar je de witte kaarsen in kunt dopen.

Heb je de DIY-smaak te maken? Ga, naast zelf kaarsen maken, ook eens aan de slag met het zelf maken van fotolijstjes, geurzakjes, sleutelhangers, bloemenkransen en het schilderen van je servies.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtig interieur!