Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
brandende kaarsen in kandelaar

In deze tijd zijn we gék op recyclen, duurzaamheid en verstandig gebruik maken van wat je hebt. Wist je dat je ook je kaarsen kunt hergebruiken? Maak zelf kaarsen en hergebruik daarmee oude kaarsen. Niet alleen heel duurzaam, ook heel leuk om te doen! In deze DIY lees je alles over het hergebruiken van kaarsen, zelf kaarsen maken en het verwijderen van kaarsvet in glas.

Verwijderen van kaarsvet

Misschien is het jouw grootste angst; kaarsvet op tafel of op het vers gestreken tafelkleed? Niet nodig. Kaarsvet is namelijk helemaal niet moeilijk om te verwijderen. In dit artikel vind je een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Een van de belangrijkste zaken om te onthouden? Laat het kaarsvet zitten en wacht eerst tot het hard is. Kaarsvet verwijderen gaat namelijk veel gemakkelijker als het hard is geworden. Stel het schoonmaken dus even uit.

Verschillende oppervlakken om kaarsvet van te verwijderen

Als je kaarsvet wilt verwijderen, is het handig om eerst te bekijken op welk materiaal het kaarsvet terecht is gekomen. Zit het op glas, hout of stof? En ook de plek waarop het kaarsvet zit speelt mee. Wil je bijvoorbeeld van een glazen tafel kaarsvet verwijderen of uit een aantal glazen kandelaars? Hier lees je alles over het verwijderen van kaarsvet van verschillende oppervlakken.

Een glazen tafel

Is er kaarsvet op je glazen tafel terecht gekomen? Geen man overboord! Het beste kun je met een warme spons proberen het kaarsvet weg te halen. Als dat niet het gewenste resultaat geeft, kun je met een scheermesje of autoruitenkrabber de restjes wegschrapen.

Indien er vetvlekken achterblijven, kun je deze besproeien met spiritus. Laat dat even inwerken en veeg het daarna eenvoudig weg.

Stof

Ook van stof kun je kaarsvet verwijderen. Deze truc werkt heel eenvoudig. Leg een dikke laag keukenpapier op het kaarsvet. Zet de strijkbout er even op, niet te lang. Het kaarsvet zal dan in het keukenpapier trekken. Het beste kun je het papier verplaatsen over de vlek. Op die manier kan het vet in een nieuw stukje papier trekken.

Indien er nog restjes achterblijven, kun je de stof in warm water leggen. Overige vetresten zullen dan ook verwijderd worden. Als de stof niet gewassen kan worden, kun je deze in de vriezer leggen.

Een houten tafel

Kaarsvet op een houten tafel kun je het beste eerst zachtjes wegkrabben. Doe dat niet met een scherp mes, je zou dan kunnen krassen en het hout beschadigen. Je kunt er dan de föhn op zetten, op een niet te hoge stand, zodat het kaarsvet vloeibaar wordt. Vervolgens kun je het vrij eenvoudig weghalen met keukenpapier.

Als er vetvlekjes achterblijven, kun je dat natuurlijk zo laten. Hout is immers een natuurlijk materiaal en het kan ook wel voor karakter zorgen als er hier en daar een vlekje te zien is. Wil je het toch graag weg hebben, dan kun je de tafel op die plekken waar vlekjes te zien zijn een beetje opschuren met schuurpapier.

Plavuizen

Als je kaarsvet van plavuizen wilt verwijderen kun je hiervoor wasbenzine of terpentine gebruiken. Hiermee kun je kaarsvet van ruwe plavuizen weghalen.

Glazen kaarshouders

In kandelaars kan gemakkelijk wat kaarsvet achterblijven. Als je kaarsvet wilt verwijderen uit glazen kaarshouders, kun je als volgt te werk gaan. Zet de glazen houders even in de vriezer. Het kaarsvet gaat er dan heel gemakkelijk af. Wat heel handig is om te voorkomen dat het kaarsvet blijft zitten in de kaarshouders, kun je ze insmeren met vaseline. Op die manier zal het kaarsvet niet blijven zitten in de kandelaar.

Kandelaars

Ook van andere kandelaars kun je eenvoudig kaarsvet verwijderen. Leg een metalen kandelaar bijvoorbeeld even in kokend water en in no time is het kaarsvet eraf en kun je deze eenvoudig afdrogen.

Zijn je kaarsen bijna opgebrand? Bij Westwing shop je diverse kaarsen in verschillende kleuren & stijlen:

Kaarsvet verwijderen van glas

Een kaars in glas is erg leuk. Soms zijn de glazen zo leuk dat je ze nadat de kaars op is, wel wilt bewaren. Als je kaarsvet wilt verwijderen van glas omdat je de glazen bijvoorbeeld wilt bewaren omdat ze mooi zijn, of omdat je er nieuwe kaarsen in wilt maken, kun je met deze tips aan de slag!

 1. Haal eerst de grove stukken kaars weg met een mesje.
 2. Kook water en laat het glas met kaarsvet weken in het hete water.
 3. Kleine restjes kun je verwijderen door kokend water in het glas te gieten zodat het kaarsvet smelt. Het kaarsvet zal dan naar boven drijven. Als je het water vervolgens laat afkoelen kun je eenvoudig de stukjes kaarsvet eruit pakken en weggooien. Het is niet verstandig om kaarsvet door de gootsteen te spoelen.
 4. Tot slot kun je de binnenkant van het glas schoonmaken met keukenpapier en met een sponsje met wat afwasmiddel de laatste restjes verwijderen.

DIY – zelf een kaars maken

Nadat je de oude glazen hebt ontdaan van oud kaarsvet, kun je zelf nieuwe kaarsen maken. Let op, het geeft best wat troep. Leg voor de zekerheid een vuilniszak op het aanrecht om te voorkomen dat je morst. Ontdek ook ons artikel over het maken van kaarsen waarin je leert hoe je twisted candels (gedraaide kaarsen) maakt.

Wat heb je nodig?

 • Oud kaarsvet
 • 2 oude pannetjes
 • Lontjes
 • Lege glazen van oude kaarsen
 • Lepel van metaal

Zo ga je te werk:

 1. Smelt eerst het oude kaarsvet in een pannetje au bain marie. Wacht tot het vloeibaar is.
 2. Roer het kaarsvet door met een lepel.
 3. Zet de lont in het midden van potje en zet deze eventueel even vast tussen 2 satéprikkers die je weer vastmaakt aan het potje met wat plakband. Zo voorkom je dat de lont verschuift.
 4. Schenk dan de was in de potjes.
 5. Laat uitharden en afkoelen. Dat kan wel een dag duren.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste cadeaus, woonaccessoires & meubels. Veel shopplezier!