Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
ronde 1 Sinterklaas Dobbelspel

Elk jaar weer een hit: het grote Sinterklaas dobbelspel. Studenten, vriendengroepen, families en gezinnen vermaken zich uren met dit hilarische cadeauspel. Het doel: de meest gewilde cadeaus in je bezit krijgen. Uiteindelijk bepaalt de dobbelsteen wie er met welke cadeaus naar huis gaat. Het dobbelen is een leuke manier om pakjesavond extra lang te laten duren. Bovendien zorgt het gegarandeerd voor een hoop lol. Maar hoe werkt het spel precies? Wat zijn de spelregels? En hoe zorg je ervoor dat het een onvergetelijk avondje wordt? Verderop in het artikel staan de spelregels die je kunt downloaden en uitprinten. Dobbelen maar!

Dobbelspel Sinterklaas: wat heb je nodig?

De ingrediënten van het dobbelspel zijn:

 • een grote dobbelsteen
 • kookwekker
 • cadeaus
 • uitgeprinte spelregels
 • een groep vrienden

Openhaard aan, drankjes en lekkere hapjes erbij, sinterklaasmuziek op de achtergrond en het spel kan beginnen! Nou ja, het heeft wel iets meer voorbereiding nodig. We leggen het je stapsgewijs uit. In dit artikel vind je ook een lijstje met de spelregels die je kunt printen zodat je ze tijdens het spel altijd bij de hand hebt.

Cadeautjes voor het Sinterklaas dobbelspel

Wordt Sinterklaasavond dit jaar bij jou thuis gevierd? En hebben jullie geen tijd (of zin) om surprises te maken en gedichten te schrijven? Dan is het Sinterklaas dobbelspel een leuk alternatief.

Vraag je vrienden om elk drie cadeaus mee te nemen. Spreek van tevoren een budget af. Het moet wel leuk blijven natuurlijk, dus hou het budget lekker laag. Bijvoorbeeld 5 euro per cadeau. Om het dobbelspel nog dynamischer te maken, is het leuk om je vrienden drie verschillende cadeaus mee te laten nemen: een handig cadeau, een grappig cadeau en een nutteloos cadeau. Des te groter wordt de strijd om de cadeaus!

Zorg ervoor dat iedereen z’n cadeau heeft ingepakt en dat je niet ziet wat het is. Sterker nog: zet mensen op het verkeerde been door bijvoorbeeld iets heel kleins in een grote doos in te pakken.

Hoe speel je het Sinterklaas dobbelspel voor volwassenen?

Bij het spel draait alles om de dobbelsteen. Die bepaalt uiteindelijk wie welk cadeau krijgt. Heb je net het cadeau in handen waar je je zinnen op had gezet? Dan kan hij je zomaar de volgende ronde alweer uit handen worden genomen door je buurman of -vrouw.

Het spel werkt in twee rondes. Elke ronde heeft een bepaalde duur. Die duur bepaal je zelf en is afhankelijk van de grootte van de groep en de tijd die jullie aan het spel willen besteden. Speel je het Sinterklaas dobbelspel met een grote groep? Dan heb je per ronde minimaal een uur nodig.

In 7 stappen het Sinterklaas dobbelspel spelen

 1. Cadeaus in het midden

  Leg alle ingepakte cadeaus in het midden van de woonkamer en ga er met je vriendengroep omheen zitten.
 2. Spelregels ophangen

  Hang de spelregels per ronde op aan de muur. Zorg dat het groot genoeg is zodat iedereen het kan lezen.
 3. Kookwekker zetten

  Zet de kookwekker voordat je aan de ronde begint.
 4. Met de klok mee

  Bepaal wie er als eerste mag gooien en draai vervolgens met de klok mee.
 5. De dobbelsteen bepaalt

  Het aantal ogen dat iemand gooit, bepaalt de handeling. Bijvoorbeeld:
  Gooi je 1? Pak dan een cadeau van de stapel en pak deze gelijk uit. Gooi je 2? Pak een cadeau, maar pak deze nog niet uit. Etc.
  Je kunt de spelregels zelf bepalen, maar voor het gemak hebben we hieronder al standaard spelregels voor je uitgedacht.
 6. Ronde afgelopen

  Wanneer de wekker gaat, is de eerste ronde afgelopen. Zijn nog niet alle cadeaus verdeeld? Ga dan nog even door. Na afloop van ronde 1 mogen alle cadeaus worden uitgepakt (voor zover dat nog niet gedaan is).
 7. De strijd begint

  In ronde 2 begint de strijd om de cadeaus! In het spel zijn er altijd een of meerdere gewilde cadeaus waar iedereen zijn zinnen op zet. Deze strijd wordt in ronde 2 ‘uitgevochten’ met behulp van de dobbelsteen. In ronde 2 gelden weer nieuwe spelregels. Ook die hebben we alvast hieronder voor je uitgedacht. Zodra de kookwekker gaat, eindigt het spel. De cadeaus die je op dat moment in je bezit hebt, zijn daadwerkelijk van jou.

Spelregels Sinterklaas dobbelspel – ronde 1

Het aantal ogen dat wordt gegooid, bepaalt wat de speler moet doen. De spelregels kan je helemaal zelf bepalen. Wij hebben standaard spelregels alvast voor je uitgedacht, zodat jij ze alleen nog maar op een A3-vel hoeft te plakken en op te hangen.

 • 1 gooien: kies een cadeau van de stapel en pak dit uit.
 • 2 gooien: kies een cadeau van de stapel, maar pak dit nog niet uit.
 • 3 gooien: iedereen moet zijn cadeaus naar rechts doorgeven.
 • 4 gooien: iedereen moet zijn cadeaus naar links doorgeven.
 • 5 gooien: geef een cadeau aan degene die het minst aantal cadeaus heeft. Degene mag het cadeau gelijk uitpakken.
 • 6 gooien: pak een cadeau van degene die de meeste cadeaus heeft. Pak het gelijk uit.

Spelregels Sinterklaas dobbelspel – ronde 2

In ronde twee begint de strijd om de cadeaus. Niets is nog zeker, er kon nog van alles gebeuren. Wees dus niet te blij – of teleurgesteld – met de cadeaus die je hebt. Pas wanneer de kookwekker gaat, weet je zeker dat de cadeaus écht van jou zijn. In ronde 2 zijn de spelregels anders dan in ronde 1. Ook deze hebben we alvast voor je uitgedacht.

 • 1 gooien: ‘Steel’ een cadeau van een ander.
 • 2 gooien: Geef een cadeau weg aan een ander.
 • 3 gooien: Ruil een cadeau met iemand anders.
 • 4 gooien: Geef allemaal een cadeau aan degene die rechts naast je zit.
 • 5 gooien: Ruil al je cadeaus met iemand anders.
 • 6 gooien: Draai het spel om, dus tegen de klok in.

Westwing – voor al je sinterklaasspel cadeautjes

Nog even aftellen en dan is het heerlijk avondje weer gekomen. Bij Westwing selecteren we elk jaar de leukste, mooiste, grappigste en handigste sinterklaascadeaus voor pakjesavond. Ook wanneer je op zoek bent naar sinterklaasspel cadeautjes voor het dobbelspel, zit je hier goed.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Naast het dobbelspel zijn er nog veel meer leuke spelletjes die je kunt spelen op Sinterklaasavond, ook met kinderen!

Alvast heel veel plezier met het organiseren van dit feestje en het grote Sinterklaas dobbelspel, natuurlijk!