Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
sinterklaas en chocolade letters voor in schoen

Voor veel Nederlanders is Sinterklaas één van de meest speciale feestdagen van het jaar. Vol nostalgie denken we elk jaar terug aan onze eigen kindertijd toen we elke novemberavond onze schoen zetten met een lekkere wortel voor het paard van Sinterklaas erin. En we muisstil in ons bed lagen, omdat we hoopten dat we de hoeven van Amerigo hoorden trippelen op het dak. Maar we te snel al in slaap vielen en ’s ochtends verrast werden door de pepernoten in onze schoen, waarna we ons afvroegen hoe Sinterklaas nou zo stilletjes ons huis was binnengekomen. Deze herinneringen zullen bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Mooie herinneringen die we een volgende generatie van kinderen ook gunnen. Want Sinterklaas vieren blijft een speciaal moment. In dit artikel geven we je tips voor een mooie Sinterklaasavond!

10x tips voor een onvergetelijke pakjesavond

Hoe zorg je voor een fijne Sinterklaasavond? Eentje waarop iedereen – jong én oud – het naar zijn zin heeft? Eentje waarop de oude kinderen hun mond niet voorbij praten over de ware aard van Sinterklaas? En eentje waarop iedereen leuke sinterklaascadeautjes krijgt, leuke surprises en sinterklaasgedichten ontvangt en heerlijk kan snoepen? Misschien dat jij het even niet meer weet. Dat is geen enkel probleem, want dan ben je bij deze blog aan het juiste adres. Hieronder vind je 10 tips over Sinterklaas-ideeën voor een leuke Sinterklaasavond. Pakjesavond-ideeën waardoor iedereen ervan kan genieten.

Tip 1: spreek een aantal spelregels voor het vieren van Sinterklaas af

Het klinkt misschien wat saai en degelijk, maar een aantal duidelijke spelregels voor pakjesavond kan niet missen. Waarom niet? Nou, omdat een gezellige avond van Sinterklaas vieren begint bij een goede organisatie.

Om te voorkomen dat jij op pakjesavond zelf je druk maakt of alle kinderen wel evenveel cadeautjes krijgen, iedereen wel al het snoep kan proeven, sommige gedichten niet erg lang duren en de avond zo uitloopt dat de jongste aanwezige in slaap valt, kun je het beste van tevoren duidelijk een aantal afspraken maken. Zo kan jij er ook van genieten en niet alleen je kinderen! Dat is de optimale manier om Sinterklaas te vieren.

Tip 2: haal genoeg lekkers in huis

Als je pakjesavond viert met de hele familie, kan het nog wel eens een lange zit worden. Iedereen komt aan de beurt met een eigen surprise en gedicht en iedere aanwezige krijgt waarschijnlijk meerdere cadeautjes. Om te voorkomen dat de jongste kinderen door hun vermoeidheid gaan miepen en piepen, kun je het beste genoeg lekkers in huis halen. Verzekerd van een heleboel marsepein en pepernoten neemt de kans op een grote huilbui behoorlijk af!

Tip 3: maak het Sinterklaas vieren niet te ingewikkeld

Spreek met elkaar af dat je de surprises en de gedichten niet te ingewikkeld maakt. Hoewel het uiteraard heel leuk is om uitgebreide en speciale surprises te krijgen, is het ook leuk als iedereen een beetje gelijkwaardige surprises en gedichten maakt. 

Anders kan het zo zijn dat één gezinslid een levensechte papier-machéversie van zijn kat ontvangt, terwijl een ander het moet doen met een vlug in elkaar gezette schoenendoos dat een paard moet voorstellen. Voorkom scheve gezichten en spreek af dat de gedichten niet te lang mogen zijn en de surprises niet te uitgebreid.

Tip 4: kies voor een duidelijk en beperkt budget

Een vierde tip – en eentje die in veel gezinnen al toegepast wordt – is om vooraf een duidelijk budget af te spreken voor de cadeautjes die iedereen geeft aan de persoon op zijn lootje.

Of je er nou voor kiest om per persoon maar één cadeau van het verlanglijstje te geven – en de rest door één iemand te laten kopen – of dat je wel bepaalt dat jij alle cadeautjes voor jouw lootje aanschaft, in beide gevallen heeft iedereen er baat bij om een maximumbedrag af te spreken. Dan krijg je ook geen jaloerse blikken over te dure cadeaus. Want het moet natuurlijk wel gezellig blijven!

Tip 5: begin op tijd met het vieren van Sinterklaas

Pakjesavonden duren altijd langer dan je van tevoren had verwacht. En hoe groter de familie wordt, hoe langer Sinterklaas vieren duurt. Begin dus op tijd. Je kunt bijvoorbeeld al vroeg in de avond of laat in de middag beginnen met avondeten, waardoor je ’s avonds meer tijd hebt. 

Je kunt natuurlijk gaan gourmetten voordat je Sinterklaas gaat vieren, maar dat loopt nog wel eens uit. Met pannenkoeken of kaasfonduen ben je sneller klaar en heb je toch een lekkere en feestelijke maaltijd!

Tip 6: maak er een gezellig spel van

Achter elkaar cadeautjes uitpakken wordt nog leuker als je er een spel van maakt! Zo blijft iedereen erbij betrokken en kunnen de net ontvangen cadeaus aan de kant blijven liggen. Pas wel op: maak het spel niet te ingewikkeld, want dan loop je het risico dat Sinterklaas vieren erg uitloopt. Kies bijvoorbeeld voor een Sinterklaas dobbelspel, dat is altijd een succes!

Tip 7: stel een leuke playlist samen om Sinterklaas te vieren

Wat is feest zonder muziek? Als je van tevoren een leuke afspeellijst samenstelt, vallen er nooit ongemakkelijke stiltes op pakjesavond. Zelfs niet als je allemaal vreemden over de vloer krijgt om Sinterklaas met jou te vieren. Vraag iedereen een aantal favoriete nummers in te sturen, mix deze met wat winterse songs en kersthits en je hebt je eigen Sinterklaasplaylist gecreëerd! Zo is Sinterklaas vieren pas leuk! Zeker als je er een spel element van maakt door een Sinterklaas bingo te organiseren!

Tip 8: iets persoonlijks is een absolute plus

Vraag aan je gasten om hun cadeaus, surprises en gedichten vooral persoonlijk te maken voor de persoon wiens lootje zij hebben getrokken. Natuurlijk zijn grapjes over het nieuws altijd leuk, maar Sinterklaas vieren is pas echt leuk als je oude herinneringen ophaalt en nieuwe herinneringen maakt. En beter kan dat niet dan met persoonlijke Sinterklaasgedichten en surprises die echt iets over iemand zeggen.

Tip 9: geef ook een cadeau voor de hele familie

Toch bang dat er scheve gezichten ontstaan door de cadeaus? Of dat iedereen volledig opgaat in zijn eigen cadeaus? Koop dan ook een cadeau voor de hele familie, zoals bijvoorbeeld een bordspel. Daar heeft iedereen plezier van en is iedereen weer bij Sinterklaas vieren betrokken!

Tiip 10: zonder bonzende buren geen Sinterklaas!

Je kunt de zak van Sinterklaas natuurlijk al klaar hebben liggen als de kinderen beneden komen, maar wat is er typischer Hollands dan de buurman die zich voordoet als Sinterklaas en hard op de voordeur bonst? Een echte Nederlandse traditie van Sinterklaas vieren, die niet verloren mag gaan. Veel plezier met het organiseren van dit feestje!

Ben je al helemaal in de Sinterklaassferen en ben je nog op zoek naar leuke cadeautjes? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste cadeaus!