grijze banken op een dakterras

Ben jij een van de gelukkige zielen in Nederland die een dakterras heeft? Dan kun je helemaal losgaan met het inrichten van dat dakterras! Creëer je eigen plekje waar je fijn kunt ontspannen na een drukke werkdag en waar je in het weekend lekker in het zonnetje kunt liggen. Het aanleggen van het perfecte dakterras is niet zomaar een klusje dat je even doet. Om ervoor te zorgen dat jij thuis het ultieme rustmoment kunt creëren hebben wij 5 tips voor het inrichten van je dakterras verzameld. Met deze tips wordt elk terras een succes.

Wat wil je doen met je dakterras?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je aan het inrichten van je dakterras begint is de volgende: wat wil je eigenlijk doen met je dakterras? Er zijn allerlei verschillende functies voor een dakterras te verzinnen. We zetten er even een paar op een rijtje.

4x ideeën voor een dakterras

 1. Urban gardening

  Deze moderne én duurzame nieuwe rage is perfect voor de mensen met groene vingers. Met urban gardening maak je van jouw dakterras een heerlijke moestuin. Je verbouwt je eigen kruiden en groenten, gewoon bij jou op het dakterras. Dat ziet er niet alleen fantastisch uit, het is ook nog eens goed voor je.

 2. Urban jungle

  Ben je niet zo van het moestuinieren, maar wil je wel een gave groene tuin op je dak? Ga dan voor een urban jungle. Met lekker veel planten die het goed doen in de felle zon maak je van jouw dakterras een waar vakantieoord. Het oerwoud is er niks bij!

 3. Het ultieme rustmoment

  Een grote loungebank of een set heerlijke ligstoelen maken van jouw dakterras een hele fijn plek om even helemaal tot rust te komen. Lekker in het zonnetje of juist in de schaduw kun je heerlijk gaan liggen met een boekje of een muziekje. Die verre reis in de zomervakantie heb je niet meer nodig, want je kunt gewoon op je eigen dak gaan liggen.

 4. Dinnerdate voor gevorderden

  Binnen heb je misschien geen eetkamer, maar buiten wel. Richt je dakterras in met een ruime tafel, heerlijke stoelen en een tactisch geplaatste parasol waardoor je heerlijk kunt dineren met vrienden of familie. Hou je nog ruimte over? Zet dan ook de BBQ op het dakterras, dan hoef je alleen nog maar naar binnen voor een koud drankje.

De functie van je dakterras bepaal je natuurlijk helemaal zelf. En combineren is ook niet verboden. Het inrichten van je dakterras is jouw feestje. Zeker als je een ruim dakterras hebt, kun je kiezen om het terras te verdelen. Heerlijk dineren tussen de planten? Of lekker zonnen naast je tomatenplantjes? Het kan allemaal.

Dakterras inspiratie

Voor welke functie je ook gaat, je moet er allereest voor zorgen dat je lekker kunt ontspannen op je dakterras. Wanneer voel jij je relaxed? Neem dat mee bij het inrichten van je dakterras. Je kunt denken aan voldoende schaduw, zodat het niet te heet wordt. Met een slim geplaatste parasol zorg je ervoor dat je nooit oververhit raakt op een warm dakterras. Want als de zon eenmaal schijnt, kan het behoorlijk warm worden daarboven.

Misschien heb je geen last van de hitte, maar wel van nieuwsgierige buren. Je kunt voor privacy zorgen met hoge planten, rieten schermen of andere soorten schuttingen. Zo kun je zonder pottenkijkers helemaal tot rust komen op jouw eigen plekje. Wil je meer weten over het creëren van privacy? Lees dan hoe je je balkon kunt afschermen.  

Zoek het hogerop

We bedoelen niet dat je nog hoger moet klimmen dan je dak, maar dat je met meubels een beetje de hoogte in moet! Door af te wisselen tussen lage en hoge meubels, creëer je verticaliteit op je dakterras. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar het is ook gewoon heel praktisch. Met stapelbare bloempotten of hangende plantenbakken hou je simpelweg ook meer ruimte over voor je meubels.

Dakterras inrichten: maak het groen!

Een dakterras leent zich uitstekend voor allerlei soorten prachtige planten. Ga je jouw dakterras inrichten? Kijk dan ook zeker even naar wat leuke planten. Je dakterras opleuken is heel eenvoudig met wat groen. We zetten even een paar goede ideeën voor je op een rij:

 • Verplaatsbare potten… Plantenpotten met wieltjes zijn ideaal voor op je dakterras. Je kunt je planten in de zon zetten als ze daar behoefte aan hebben en je kunt heel eenvoudig meer ruimte creëren door de pot even aan de kant te schuiven. Dubbel voordeel dus.
 • Waterplanten (Ja, echt!)… Waterplanten op je dakterras, kan dat? Jazeker! Sterker nog, we raden het je van harte aan. Een ondiepe schaal met water voegt heel veel toe aan je dakterras. Natuurlijk wat verkoeling, maar glinsterend zonlicht op water is prachtig om naar te kijken. Met een beetje geluk lok je met dat water ook leuke vogels. Stilstaand water kan wel leiden tot muggen, dus zorg voor een (klein) fonteintje of zet een geurende lavendelstruik naast het water. Daar houden ze niet van.
 • Hangplanten… Hangplanten zijn fantastisch omdat je daarmee verticaliteit in je tuin creëert. Een kale muur fleur je heel eenvoudig op met wat kleurrijke en sierlijke hangplanten.
 • Klimplanten… Klimplanten doen precies hetzelfde als hangplanten, maar dan de andere kant op. Een paar goeie klimmers op je terras doen een wonder voor de sfeer.
 • Van klein naar groot… Wat voor planten je ook neemt, een beetje afwisseling is belangrijk. Kleine plantjes naast grote struiken, of zelfs een miniatuurboom. Het geeft een gaaf effect en is prachtig om naar te kijken. Hulp nodig bij het uitzoeken van planten? Lees dan onze outdoorgids met balkonplanten voor een bloeiende buitenruimte.

Dakterras inrichten: welke vloerbedekking?

Onze laatste tip heeft alles te maken met ontspannen. Op een warme zomerdag wil je natuurlijk het liefst met blote voeten lekker relaxen op je dakterras. Daarom is het goed om bij het inrichten van je dakterras even goed na te denken over wat voor vloerbedekking je op het terras wilt. Van planken tot koele tegels, alles is mogelijk. Je kunt zelfs voor kunstgras gaan! De mensen die geen fan zijn van zo’n groen tapijt, kunnen altijd nog voor een buitentapijt gaan. Dat is lekker zacht en voegt ook nog wat sfeer toe.

Met deze dakterras tips is het inrichten van je dakterras geen enkele uitdaging meer. Heb je geen dakterras, maar een balkon? Lees dan onze tips voor het inrichten van een klein balkon.  

Enthousiast geraakt om aan de slag te gaan met je dakterras? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw dakterras in te richten!