Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
grijze balkonset met witte kussens op een houten balkonvloer

Wil je binnen graag doortrekken naar buiten en zie je jouw balkon het liefst als het verlengde van je woonkamer? Dan kan een mooie balkonvloer natuurlijk niet ontbreken. Want eerlijk is eerlijk… al besteed je nog zo veel aandacht aan mooie tuimeubels en leuke accessoires, een lelijke balkonvloer maakt het toch allemaal net even wat minder gezellig. Tijd om je oude balkonvloer op te knappen dus! In dit artikel vertellen we je hoe je met verschillende materialen je balkonvloer op kunt knappen zodat het plaatje eindelijk helemaal klopt! 

Balkonvloer opknappen op 5 manieren

Een balkonvloer kun je op verschillende manieren opknappen. Wij zetten de mooiste, makkelijkste en voordeligste opties voor je op een rijtje. 

1. Houten tuintegels of vlonderplanken

Wil je een natuurlijke en warme sfeer creëren? Dan is een houten vloer perfect! Dit kun je doen met behulp van vlonderplanken of houten tuintegels. Het fijne aan lange vlonderplanken is dat je hiermee de lengte of breedte van je balkon kunt accentueren. Wel is het belangrijk om te weten dat hier wel enige handigheid voor is vereist. Ben je dat niet, vraag dan in ieder geval om hulp en advies, of kies voor vlondertegels. Deze zijn niet alleen relatief goedkoop, maar ook nog eens makkelijker te leggen omdat ze een handig kliksysteem hebben. Daarnaast geven ze je wat meer speling in het legpatroon of dessinkeuze. Zo wordt er bij houten vlondertegels vaak voor een blokjespatroon gekozen. 

Hoewel sommige mensen de tegels direct op de betonnen ondergrond leggen, is het toch aan te raden in ieder geval rubberen tegeldragers en eventueel draagbalken als ondergrond te gebruiken. Het rubber zorgt voor demping en bescherming, en de draagbalken bieden een stevige fundering. Daarnaast zorgt het ervoor dat regenwater makkelijk weg kan lopen. Tot slot moet je er rekening mee houden dat houten buitenvloeren – zowel vlonderplanken als vlondertegels – vaak ook van tevoren geïmpregneerd moeten worden. Zo zorg je er namelijk voor dat het hout bestand is tegen alle weersomstandigheden. 

Vind je dit iets te veel gedoe en mag het wat jou betreft nóg makkelijker? Kies dan voor tuintegels van houtcomposiet. Dit is een combinatie van hout en kunststof, dat weinig onderhoud nodig heeft. Ook het leggen gaat een stuk makkelijker, omdat er nopjes aan de onderkant zitten. Hierdoor heb je dus geen rubberen ondervloer of tegeldragers nodig.

2. Kunstgras 

Het ultieme tuingevoel op je terras creëren? Dat doe je natuurlijk met lekker veel planten, maar ook met gras! Of nouja… kunstgras dan, want echt gras werkt natuurlijk niet op een balkon. Als je kunstgras van degelijke kwaliteit koopt is het vaak nauwelijks van echt te onderscheiden. Daarnaast is het ook nog eens relatief goedkoop en makkelijk zelf te leggen. 

3. Balkonvloer verven 

Verkeert je balkonvloer eigenlijk nog in prima staat, maar staat de kleur je simpelweg niet meer aan? Dan is je balkonvloer verven waarschijnlijk de makkelijkste en goedkoopste manier om ‘m op te knappen. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk dat je werkelijk alle kanten op kunt qua kleuren en design. Ga je voor fris en verkoelend wit? Of houd je wel van een gewaagd kleurtje en kies je voor terracotta, geel, roze of een vrolijk patroontje? Ook zwart kan natuurlijk erg chic uitpakken, maar houd er wel rekening mee dat dit ontzettend heet wordt in combinatie met de zon! 

Voor het mooiste resultaat is het belangrijk dat je ten eerste begint met het schoonmaken van de vloer. Zit hier nog een oude verflaag op? Gebruik dan verfreiniger en een staalborstel om de oude loslatende verflaag er grotendeels af te borstelen. Maak de vloer daarna nog een keer goed schoon en gebruik eventueel een hechtmiddel als de ondergrond blijft afbladderen. Daarna kun je beginnen met schilderen met een kleur naar keuze. Maar let op: gebruik wel verf die specifiek geschikt is voor de ondergrond van jouw balkon én gebruik natuurlijk buitenverf! Doe je dat niet, dan kun je volgend jaar opnieuw beginnen. 

4. Betontegels 

Heb je in je woonkamer een betonnen gietvloer en wil je die strakke look doortrekken naar buiten? Dan kun je natuurlijk ook gewoon je balkon betegelen met betonnen tegels. Op die manier zorg je voor een rustige en koele basis die je daarna prachtig kunt aankleden met mooie meubels, balkonplanten en accessoires

Betontegels zijn overigens ook vrij gemakkelijk te leggen, maar ook hier is het aan te raden rubberen tegeldragers onder alle hoeken van de tegels te plaatsen. Dit komt wederom ten goede van de bescherming van je ondervloer en voor het weglopen van regenwater. 

5. Verbloemen met vloerkleden

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eigenlijk geen tijd, geld, zin of mogelijkheid hebt om je balkonvloer te verbouwen of upgraden. Bij een huurhuis mag je bijvoorbeeld meestal niet eens dergelijke aanpassingen doen. Een balkonvloer opknappen kun je ook prima doen zonder ingrijpende aanpassingen. Hoe? Door de vloer te verbloemen! Het ultieme redmiddel hiervoor is een buitenvloerkleed. Dit geeft je balkon een gezellige huiskamersfeer, het voelt fijn aan je voeten én je kunt de lelijke ondervloer perfect verbergen. Kies voor een paar dezelfde vloerkleden om het hele balkon met hetzelfde patroon te bedekken, of ga voor een speelse look door verschillende vloerkleden lekker kriskras over elkaar heen te leggen. Love it! 

Deze vloerkleden zijn momenteel on trend:

Balkonvloer stylen

Balkonvloer opgeknapt? Dan komt nu het leukste wat ons betreft: de styling van je balkon(vloer)! Het allerbelangrijkste? Stijlvolle en comfortabele tuinmeubels. Kies bijvoorbeeld voor een leuke rotan kuipstoel of een (zelfgemaakte) palletbank. Maak je chillhoek vervolgens af met een mooie salontafel, een klein bijzettafeltje of krukje.

Tot slot mag het natuurlijk ook niet ontbreken aan gezellige accessoires. Denk aan een gezellig buitenvloerkleed, mooie windlichten, leuke kussentjes, lampionnetjes of een lichtsnoer en lekker veel planten. Hieronder delen we een ontwerp van onze Westwing Studio voor een balkon in moderne stijl.