Zoeken

Daybeds & chaises longues

Sorteren
69 Producten
Sorteren

Daybed & chaise longue: Chic & stylish

De chaise longue, ook wel daybed genoemd, is misschien wel de meest esthetische bank die men in de woonkamer kan hebben. Chaise longue betekent in het Frans gewoon ligstoel en is een stoel, waarbij het voetengedeelte iets verlengt is zodat men benen op gelijke hoogte kan leggen.

Furniture for chilling

Samen met comfortabele fauteuils, sofa’s, banken en stoelen zorgt een daybed of chaise longue voor een relaxte zithoek in de woonkamer. Maar een chaise longue of daybed kan ook perfect in de werkkamer of slaapkamer zijn plek vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassieke Chesterfield chaise longue?

Oorsprong van de chaise longue

Wist je dat… de voorganger van de chaise longue de Romeinse triclinium is?

De oude Romeinen zaten namelijk niet recht op tijdens het eten, maar lag men aan tafel – op gestoffeerde ligstoelen of ligfauteuil, die aan één kant een soort bekleding had zodat men nog enigszins rechtop kon eten. Liggend eten is zelfs op het beste ligbed niet makkelijk. De chaise longue bank werd daarom meer als relax ligstoel gerekend dan als zitmeubel.

De rugleuning van de chaise longue is iets hoger dan de Romeinse variant, maar wat minder hoog dan normale stoelen, waar men gewoon een krukje voor de voeten kan gebruiken. Het is een meubelstuk, dat alleen voor semi-rechtop liggen dient, zijn wortels als antieke luxe-item heeft en qua vorm doet denken aan het lichaam – geen wonder dat wij zo van hem houden.

Chaise longue, recamiere of toch ottomane?

Een daybed of chaise longue zijn niet de enige meubelstukken waar je half rechtop moet liggen. Ook de recamiere, de ottomane, de diwan of canapé worden als zodanig ingezet. Het onderscheid ligt hoofdzakelijk in hun ontstaan, tegenwoordig worden veel begrippen als synoniem ingezet.

 • Recamiere: de recamiere heeft een eigen geschiedenis, maar werd ook geïnspireerd door de Romeinse stoel met twee gebogen rugleuningen als de triclinium. Tegenwoordig is het de ontspannen variatie op de klassieke chaise longue.
 • Ottomane: de voorganger van de ottomane is een sofa met afgeronde rugleuning, die in de loop der de tijd verdwenen is. Daarom wordt ook vaak een krukje zonder rugleuning ottomane genoemd.
 • Diwan: tot de diwan werd oorspronkelijk rijkelijk gestoffeerde en comfortabele zitmeubels gerekend. Omdat ook de chaise longue luxueus en gestoffeerd is, heeft dit begrip zich verder uitgebreid.
 • Canapé: canapé is de verzamelnaam voor design sofas en banken, die ook nu nog voor alle mooie zitmeubels wordt gebruikt.
 • Longchair: de longchair is gewoon de Engelse naam voor deze mooie ligbank.
 • Met welk daybed of chaise longue ga jij je huis verrijken?

  Chaise longues: populair

  De chaise longue, of daybed, is een relax ligstoel bij uitstek, maar wordt ook vaak ingezet als representatief meubelstuk in de hal, bij bijvoorbeeld privé artsen, om bezoekers te voorzien van elegante rustplaatsen. Ook bijzonder populair is de chaise longue in Chesterfield look, die de Engelse pracht en Franse charme combineert. De fluwelen of leather beds zijn ook populair. Of de exemplaren met quilt-bekleding. Modern of klassiek, als ligbank of sofa, in de woonkamer of in de serre, met zwart fluwelen bekleding of wit lederen bekleding – chaise longues zullen altijd stijlvol en elegant blijven.

  Stylingtips

  Hoe style je een prachtige chaise longue in de huiskamer? Dit is geheel afhankelijk van het interieur. Heb je een landelijk of klassiek ingericht stulpje? Combineer hem dan met een landelijke hoekbank, een steigerhouten bijzettafel en drapeer een zachte plaid over de chaise longue. Zo creëer je de perfect gestylede huiskamer!

  Hoe ga jij een daybed of chaise longue integreren in je interieur?