Klokken

Klokken

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorKlokken

Tik Tak Tik Tak – de klok staat nooit stil en heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. Het maakt niet uit of het de bus is die ons naar het werk brengt en de kinderen naar school brengt, een belangrijke afspraak bij de dokter of de kapper, een vergadering waar u verwacht wordt door de baas of gewoon de aftrap voor de voetbalwedstrijd van uw favoriete team die u zeker niet wilt missen – het is belangrijk om in de gaten te houden hoe laat het is. Klokken zijn dus onmisbaar in ons dagelijkse leven en kunnen in vele vormen voorkomen.

moderne klok aan gele muur

Of het nu op het computerscherm, het scherm van uw smartphone, van de kerkklok of aan uw pols is – de tijd kunnen we gewoon niet uit het oog verliezen want klokken zijn er overal. Naast een praktische hulp kunnen klokken ook als prachtige decoratieve elementen en accessoires gebruikt worden. Dit kan in de vorm van een horloge of zakhorloge maar ook als een staande klok, wandklok of kookwekker voor het appartement.

Wat is tijd eigenlijk? Over deze vraag hebben wetenschappers en filosofen lang nagedacht, want tijd is meer dan een fysieke eenheid, maar ook meer dan  persoonlijke en emotionele gevoelens. Afhankelijk van de situatie waarin we ons bevinden, lijkt het vaak alsof de tijd gewoon voorbij vliegt of juist alsof de tijd stil staat. Als er dan een blik op de klok geworpen wordt dan bent u werkelijk verrast hoeveel of hoe weinig er in werkelijkheid van is verstreken.

Klokken –een lange geschiedenis

In het algemeen is het zo dat de tijd constant in ons leven is en onze dag bepaald en vormt. Van oudsher hebben mensen een grote verscheidenheid aan werkwijzen ontwikkeld om de dag in secties te verdelen, zodat onze activiteiten op deze manier verdeeld kunnen worden. Als u iets afspreekt dan heeft u toch ook begeleiding en hulpmiddelen nodig om deze afspraken effectief te laten verlopen?

Onze timer is de rotatie van de aarde en daarmee dus ook de verdeling van dag en nacht. Wereldwijd wordt het systeem van het meten van tijd van de Babyloniërs gebruikt – een dag heeft 24 uur, twaalf overdag en twaalf ‘s nachts. Als eerste tijdmeters werden obelisken gebruikt, waarbij de tijd door de positie van de zon te lezen was. Vanuit dit principe zijn de zonnewijzers ontwikkelt en ‘s nachts werd de tijd gelezen door de observatie van de hemel en de stand van de hemellichamen.

klokken in retrostijl aan houten wand

De Egyptenaren ontwikkelden met de clepsydra – een water klok – een andere manier om de uren, minuten en seconden te lezen. Deze manier werd overgenomen door de Grieken en de Romeinen die daarmee altijd wisten hoe laat het was. Vanuit deze vroege uurwerken ontwikkelde een tal van wetenschappers en uitvinders steeds nieuwe vormen van tijdmeting tot we bij de klokken aankomen die we vandaag gebruiken. Maar daarmee is het einde nog lang niet bereikt – een blik in de toekomst laat ons zien dat met iWatch en Smartwatch al een nieuwe generatie van klokken en horloges in de startblokken staat.

Klokken als praktische accessoires

Het doel van klokken is heel duidelijk want ze moeten de tijd laten zien of bijvoorbeeld zoals bij een stopwatch een bepaalde tijdperiode meten. Dit doel is voor zowel analoge en digitale klokken hetzelfde. Het verschil tussen de twee is dat een digitale klok direct de tijd in cijfers op een scherm laat zien, zoals bij computers en smartphones, terwijl de analoge klok een plaat met wijzers heeft. Beide versies zijn beschikbaar als bijvoorbeeld horloges, maar ook zakhorloges zijn zeer populair met name voor mannen en een tijdloze klassieker onder de accessoires. Het uiterlijk van horloges en zakhorloges is zeer divers, omdat er een ruim aanbod aan verscheiden ontwerpen is, waarbij naast goud en zilver ook veel andere kleuren, patronen en materialen beschikbaar zijn.

smeedijzeren klok aan witte muur

Voor welk model en welk ontwerp u aan het einde dan kiest is een kwestie van smaak en is ook afhankelijk van uw eigen look, waarbij natuurlijk ook de rest van uw kledingkast en sieraden overwogen moeten worden zodat er aan het einde een stijlvol een harmonieus totaalbeeld gevormd wordt.

Klokken als woonkamer decoratie

UhrenKlokken zijn niet alleen accessoires in de traditionele zin, maar ook nuttige en charmante decoratieve elementen voor de woning. Of het nou een keuken klok boven de kachel, een wandklok in de hal of in de woonkamer of een prachtige staande klok als centrale punt in de eetkamer is – elke kamer ziet er mooier uit door een klok en zo hebben we ook altijd in zicht hoe laat het is wat heel handig is, zelfs als u geen plannen of afspraken heeft.

Naast wandklokken en staande klokken geven ook een tal van andere soorten klokken een ruimte flair en sommige zijn zelfs wereldberoemd. Neem bijvoorbeeld de Duitse koekoeksklok die vaak gekocht wordt als souvenir door toeristen. Pendelklokken, wekkers, schoorsteenmantel klokken en buffet klokken zijn bovendien ook zeer populaire meubels. Vooral houten klokken geven kamers al sinds generaties een gezellige en stijlvolle sfeer, en sommige hebben zelfs generaties overleefd, zodat deze klokken nu erfstukken zijn en getuigen van de geschiedenis van de afgelopen jaren.

Zulke oude stukken die je vaak met een beetje geluk kunt vinden op een rommelmarkt of in een antiekwinkel zijn prachtige decoratieve elementen die zich bij elke woonstijl geïntegreerd worden kunnen. Maar niet alleen oude klokken voor woonkamers zijn populair, ook bijzondere en oude zakhorloges en horloges zijn gewilde collector’s items.

moderne klok koekoeksvariant

Klokken met speciale functies

Klokken vertellen ons altijd en overal hoe laat het is. Naast het weergeven van de tijd zijn er ook talrijke modellen die bekend staan voor de akoestische signalen waarmee aangegeven wordt hoe laat het is. Een voorbeeld van zo’n klok die wereldwijd succes heeft ervaren is de koekoeksklok. Een koekoeksklok laat door middel van de onmisbare roep van de koekoek weten hoe laat het is. Maar ook met een gong, klokkenspel of een melodie bijvoorbeeld kunnen klokken verkondigen hoe laat het is, niet alleen in het huis, maar ook bijvoorbeeld op openbare gebouwen of kerken.

Saarentegen vervult de wekker in de slaapkamer een bijzonder belangrijke functie, want deze geeft op een vooraf geselecteerd tijdpunt een alarmsignaal zodat we wakker worden en weten dat het tijd is om op te staan een nieuwe dag te beginnen. In aanvulling op de het klassieke alarm signaal, kan een wekker ons ook op andere manieren laten weten dat onze dromen voorbij zijn – met muziek bijvoorbeeld bij een wekkerradio of met zacht licht van een daglicht wekker dat ons doet denken aan de zonsopgang en voor een natuurlijk wakker worden zorgt.

klok met wit blad en klassieke wijzers

Het maakt niet uit of het om horloges, zakhorloges of klokken voor de woning gaat, ze hebben allemaal een ding gemeen, ze laten ons zien dat de tijd niet terug gedraaid kan worden. Wie van deze gedacht een kleine pauze wil hebben en zich echt wilt ontspannen zonder tijdsdruk, moet op vakantie gaan en expres van alle klokken afzien. Er is tot slot niets beter dan op het strand onder de palmbomen en onder de zon aan niets na te hoeven denken en alleen te concentreren op de huidige situatie.

Een moderne klok past in iedere woonruimte

Een groot voordeel van een klok is dat je hem in vrijwel iedere ruimte van je huis kunt plaatsen. Zo zijn veelvoorkomende ruimtes om een moderne klokken te plaatsen de keuken en de woonkamer, maar een mooie wandklok in de hal of een design klok op je slaapkamer zijn ook zeker aan te raden. Wandklokken komen ook mooi tot hun recht in een werkkamer of in een tussenruimte tussen de woonkamer en de keuken.

retro klok en andere decoratie

Er is erg veel keus wat betreft moderne klokken. Lastig om te kiezen, maar ook wel weer een voordeel dat er altijd iets bij zit wat mooi bij je interieur en smaak past. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

  • Een moderne grote klok
  • Een kleine klassieke klok
  • Een vierkante klok
  • Een ronde klok
  • Een klok met Romeinse cijfers
  • Een klok met metaalaccenten
  • Een moderne houten klok

Ook voor kinderen zijn er leuke speelgoedklokken te vinden. Deze moderne klokken hebben een speels karakter en zijn doorgaans erg vrolijk van aard. Leuk voor je kinderen en ze leren daarnaast op een leuke manier kloklezen!

klok in rode decoratie

Mogelijkheden met moderne klokken

Een moderne klok kan je interieur aanzienlijk verrijken. Plaats een mooie klok die qua kleur en design aansluiten bij de rest van je woonruimte. Klokken met moderne accenten kunnen een moderne inrichting versterken, terwijl een messing klok weer erg geschikt is voor een antiek interieur. Afhankelijk van de beschikbare ruimte aan je wand kun je kiezen hoe groot je moderne klok moet worden. Een diameter van 50 cm is een optie, maar er zijn ook formaten die een diameter van wel 200 cm hebben!

Tijd is kostbaar, neem zo nu en dan een kleine pauze van de realiteit, klokken en vergaderingen!