Tafels

Tafels

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorTafels

Een eettafel, bureau, salontafel of een bijzettefal? Al deze en talloze andere tafel modellen die beschikbaar zijn toveren elk appartement om tot een nuttig en stijlvolle leefruimte.

Kunt u uw leven voorstellen zonder tafels? Velen waarschijnlijk niet! Aangezien de voordelen die deze meubelstukken ons ontlenen enorm zijn, zijn ze vandaag de dag niet meer weg te denken. Bij een keukeneiland, bijvoorbeeld, dient de keukentafel als eethoek en werkruimte. In de eetkamer zorgt de eettafel ervoor dat het diner een prachtig fenomeen wordt waar uw vrienden en familie graag aan willen deelnemen. Al deze voorbeelden zijn gebaseerd op het nut van de verschillende soorten tafels waar u bij het inrichten van uw appartement rekening mee kunt houden.

gedekte houten tafel op balkon

Een brocante, industriële of klassieke tafel?

Naast de functionaliteit is het ontwerp van de tafels evenzeer cruciaal. De keuze van het tafel ontwerp moet natuurlijk wel passen bij de stijl en het uiterlijk van de andere meubels in de kamer, zodat het feilloos kan worden opgenomen in het geheel.

Is het interieur in de eetkamer naar een zeer specifieke stijl ingericht, zoals brocante, etnische stijl of zeer minimalistisch, dan zou het uiterlijk van de tafel eveneens door deze stijl gedreven moeten worden. Daarnaast, is niet alleen de stijl belangrijk. De kleur van de tafels moeten ook een fijne match zijn met de kleuren in de ruimte.

Stijlen combineren
Voor de moedige onder ons, kan men de tafel in een compleet andere stijl nemen dan de andere al reeds bestaande meubels in de kamer. Sommigen zullen zich nu wel afvragen is dit dan geen opzettelijke stijlbreuk? Dit klopt, maar als je opzettelijk tegenstrijdige accenten gebruikt dan ontstaat er als het ware een geheel nieuwe stijl!

Tafels zijn hiervoor de perfecte meubels omdat ze over het algemeen wat massaler zijn waardoor er al een goede basis gezet kan worden voor de tweede stijl. Een minimalistische tafel in een retro woonkamer of een Brocante tafel die zich in een loft met een industriële look vermengt, zien er gewoonweg geweldig uit!

lange tafel met placemats

De grootte van de tafels

Welke tafel maat is de juiste? Er bestaat geen perfecte norm voor de grootte van de tafels. De maat die u voor de tafel nodig heeft, voor in de keuken of eetkamer, hangt namelijk van verschillende factoren af.

 • Tafelhoogte
  De optimale tafelhoogte wordt berekend door de lengte en de zithoogte. Voor de meeste mensen is de gemiddelde comfortabele hoogte van de tafel tussen de 73-79 centimeter, die vanaf de vloer tot aan de bovenkant van de tafel wordt opgemeten.
 • Tafelbreedte
  Daarnaast, is naast de hoogte van de tafel net zo een relevante factor als de breedte. Om comfortabel met
  voldoende ruimte te kunnen zitten en dineren heeft u een tafelbreedte van minstens 60 cm per persoon nodig. In dit geval komen de volgende vragen goed van pas: Hoeveel mensen wonen er in het huis? Krijg je vaak bezoek van vrienden of familie? Beide factoren kunnen namelijk een invloedrijke rol spelen op de breedte en het soort tafel die je neemt.
 • Uitschuifbare tafel
  Mocht je naast de gewone eettafel nog plek te kort komen dan kun je altijd gebruik maken van een uitschuifbare eettafel. Houd er echter wel rekening mee dat als je het wilt uitschuiven er nog genoeg ruimte over blijft om comfortabel aan tafel plaats te kunnen nemen.

De materialenEsstisch

Naast de vorm en grootte van de tafels mag het gebruikte materiaal ook niet worden genegeerd. Maar welk materiaal moet je nu kiezen?

 • Persoonlijke smaak
  Ongeacht of het een glazen- of houten tafel is het is natuurlijk vooral afhankelijk van uw persoonlijke smaak. Daarnaast is het ook aan te raden door te kijken welke stijl je wilt creëren in de kamer en welke meubelen er al reeds aanwezig zijn.
 • Houten tafels
  Er zijn een aantal materialen die wat meer gebruikt worden bij de productie van tafels dan anderen. Echte houten tafels zijn bijzonder stabiel en hebben een robuust oppervlak. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom er vele houten eettafels gemaakt worden. Bovendien, een ander voordeel van houten tafels, is dat dit type in vele variaties en ontwerpen te verkrijgen is. De vorm kan dus recht, glad, speels, sierlijk of een mix van deze eigenschappen zijn.
 • Van kunststof, glas of metaal
  Daarnaast, is een houten tafel vaak zeer massief, wees er daarom op alert dat een tafel een bepalende rol kan aannemen wat oorspronkelijk niet de bedoeling of gepland was. Echter, hoeft het niet altijd een houten tafel te zijn. Er zijn evenzeer alternatieven zoals: glas, kunststof of metaal, die erg elegant en delicaat kunnen zijn. Glazen tafels passen werkelijk overal bij en kunnen mooi worden gecombineerd met diverse metalen zoals goud of zilver, wat chic en gracieus over komt.

hoge houten tafel met barstoelen

Een uitschuifbare eettafel – makkelijk uit te schuiven

Krijg je onverwacht bezoek en heb je te weinig ruimte aan de eettafel? Dit is geen probleem voor de uitschuifbare eettafel! Met een paar eenvoudige stappen kunt u een uitschuifbare tafel snel in een handomdraai tot een grote eettafel omtoveren, zodat elke bezoeker plaats kan nemen.

Dit type tafels zijn vooral in de keuken en woonkamer populair, omdat ze zelf weinig ruimte innemen en nodig hebben, maar makkelijk kunnen worden uitgebreid als dat nodig is. Met uitschuifbare tafels is men altijd perfect voorbereid op onverwachte gasten.

Een klaptafel – een tafel om in- en uit te klappen

Vooral in kleine ruimtes zoals de eetkamer of keuken is een klaptafel ideaal. De klaptafel gemakkelijk uit te klappen als dat nodig is. Heb je tafel niet meer nodig? Dan klap je de tafel met gemak weer in!  Op deze manier staan deze tafels nooit in de weg en nemen ze geen ruimte in.

grote tafel met barok stoelen

Tafels en stoelen

Een prachtige eettafel is niet compleet zonder stoelen. Tafels en stoelen zijn zoals de maan en sterren evenals de dag en de nacht, zo horen gewoonweg bij elkaar! Tenminste dit is vooral het geval bij eettafels en keukentafels.

Soorten stoelen
Wanneer men tafels en stoelen combineert kan dit in twee verschillende varianten gebeuren. De eerste optie is dat beide meubelstukken uit dezelfde kleur, stijl en materiaal bestaan waardoor een mooi samenhangend geheel ontstaat.

De tweede optie is door er voor te zorgen dat de meubelstukken volledig contrasteren, waarbij de stoelen een compleet andere stijl dan de tafel hebben, maar toch een coherent beeld te vormen. Hier kun je een beetje mee spelen en oefenen zodat het gewenste resultaat bereikt wordt.

Welke optie het beste is, moet eenieder voor zichzelf beslissen. Denk er alleen wel aan dat de varianten terug te vinden zijn in de rest van de kamer wanneer je een contrasterende stijl gebruikt.

uitschuifbare witte tafel met stoel

Do It Yourself!

Ga zelf aan de slag met grote tafels en doe er jouw ding mee. Hierbij wat tips:

 • Hout is mooi in combinatie met staal. Verf het stalen onderstel van de tafel zwart en het geeft meteen een chique uitstraling aan jouw woonkamer.
 • Krijg je bezoek maar heb je geen grote tafels? Dat probleem is zo opgelost met een extra bijzettafel. Schuif verschillende kleinere tafels aan elkaar en maak zo één grote tafel.
 • Vind je jouw eettafel eigenlijk te klein, maar wel te mooi om weg te doen? Dan maak je hem toch gewoon zelf wat groter met een uitklap- of schuifconstructie. Op internet vind je genoeg filmpjes die jou daarbij kunnen helpen.
 • Grote eettafels maken klinkt moeilijk, maar dat valt best mee. Ga op zoek naar goedkope houten planken en zaag ze op maat. Schuur ze op en verf of beits ze vervolgens. Maak de planken aan elkaar door kleine latjes over alle planken te bevestigen. Bevestig de poten en klaar is jouw tafel!

witte tafel met design hanglampen

Ontdek Westwing

Waar vind je voor een mooie prijs een prachtige tafel voor in huis? Dan ben je bij Westwing aan het juiste adres. Bij Nederlands eerste, exclusieve online Home & Living webshop, vind je een grote variatie aan tafels én stoelen. Van hout, metaal, glas of kunststof. Aan jou de keuze!

Bij Westwing vind je elke nieuwe aanbiedingen en een brede selectie van mooie en exclusieve producten met korting tot 70%! Daar wordt iedereen vrolijk van!

Waar wacht je nog op? Selecteer de tafel van je dromen, voeg het toe aan je winkelmandje en jou prachtige tafel is nog maar één klik bij je vandaan!

Laat je dagelijks inspireren door Westwing, dé nieuwe manier van interieur-shoppen.