Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
moderne slaapkamer renoveren

De slaapkamer: een plek waar je veel tijd doorbrengt. Dé plek om helemaal tot rust te komen na een drukke dag. Ben je toe aan een nieuwe look in de slaapkamer? Misschien met een likje verf of wil je het grootser aanpakken door de slaapkamer te verbouwen? Lees dan snel verder en ontdek onze tips en voorbeelden voor het renoveren van de slaapkamer!

In dit artikel beginnen we eerst met de verschillende opties voor het opknappen van je slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw behang of mooie nieuwe wandverlichting. Ook delen we hier voorbeelden van diverse ontwerpen van onze Westwing Design Service voor een compleet nieuwe look. Wil je het grootser aanpakken? Dan vind je daarna nog verschillende ideeën voor het verbouwen van je slaapkamer.

westwing studio ontwerp voor het renoveren van de slaapkamer
slaapkamer renoveren in hotel chique stijl met houten wand

Onze 10 ideeën op een rijtje:

 1. Een nieuwe kleur op de muur
 2. Nieuwe raamdecoratie
 3. Een nieuwe kledingkast
 4. Een houten wand in de slaapkamer
 5. Een statement met behang
 6. Opties voor een slaapkamer met schuine wand
 7. Twee kamers samenvoegen
 8. Een bad in de slaapkamer
 9. Een slaapkamer met openslaande deuren
 10. Sfeervolle en praktische verlichting

Hieronder gaan we op elk van deze ideeën in.


Slaapkamer renoveren: opknappen of verbouwen?

Een slaapkamer verbouwen of renoveren kun je groots of kleins aanpakken. Wanneer je je slaapkamer alleen een nieuwe look en feel wil geven, kies je voor het opknappen van je slaapkamer. Toe aan een ingrijpende verandering? Dan kun je kiezen voor het verbouwen van je slaapkamer.

slaapkamer renoveren met nieuwe vloer en kozijnen
moderne slaapkamer renoveren in blauwtinten

5x ideeën voor het opknappen van je slaapkamer

Wanneer je je slaapkamer wilt opfrissen is het opknappen van je slaapkamer een goed idee. Begin met het aanpakken van de basis: het plafond, de vloer, raamkozijnen, muren, deuren en plinten.

 • Een nieuwe kleur op de muur

Start met een likje verf. Verf alles in dezelfde tint, kies een mooi behang uit of verf een of twee muren in een fijne kleur. Wat dacht je bijvoorbeeld van een moodboard met terracotta en blauw?

Moodboard: terracotta & blauw

Leestip! In ons artikel over slaapkamer kleuren ontdek je welke kleuren perfect voor de slaapkamer zijn.

Onze Westwing Design Service ging ook aan de slag met een ontwerp voor een kleurrijke slaapkamer in Glam stijl. Het resultaat zie je hieronder.

westwing studio ontwerp voor een slaapkamer in glam stijl
 • Nieuwe raamdecoratie

Overweeg om je raamdecoratie te vervangen of vernieuwen. Een combinatie van gordijnen en andere raamdecoratie zoals plissés of rolgordijnen is ook erg sfeervol. Nieuwe raambekleding geeft de ruimte direct een ander effect en nieuwe look.  

 • Een nieuwe kledingkast

Een andere mogelijkheid als het gaat om het opknappen van je slaapkamer is het vervangen van je slaapkamerkledingkast. Wat voor variant staat er nu? Ga voor een hoge, grote, wandkast of kies juist een plafondhoge kledingkast met schuifdeuren. Op deze manier benut je de ruimte maximaal. Tip! Heb je een kleine slaapkamer? Kies dan voor een kledingkast met schuifdeuren.

 • Een houten wand in de slaapkamer

Nog een andere optie voor het opknappen of renoveren van je slaapkamer is het plaatsen van een houten wand. Deze houten wand kun je achter het bed plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor een houten muur.

Een houten muur zorgt voor een stoere uitstraling en past bij erg veel interieurstijlen. Hout is een duurzaam materiaal en wanneer je kiest voor horizontale houten planken lijkt je kamer opties breder en langer. Kies je voor verticale houten wandplanken? Dan lijkt de ruimte optisch hoger. Wil je iets bijzonders en unieks? Kies dan voor een houten wand met ledverlichting! Er zijn heel veel varianten als het gaat om ledverlichting in je houten wand. Van chique, tot modern of stoer. Bovendien zijn er verschillende structuren houten wanden verkrijgbaar. Wij zijn fan! 

 • Een statement met behang

Voordat je de slaapkamer kunt gaan behangen moet je eerst het oude behang verwijderen. Als je op zoek gaat naar nieuw behang kom je veel verschillende soorten tegen. Zo heb je vliesbehang, papierbehang, glasweefselbehang of fotobehang.

statement behang in slaapkamer
slaapkamer renoveren met statement behang

Tip: vliesbehang is ideaal om mee te werken omdat je dit zonder lijm kunt aanbrengen. Ga voor een drukke print op een muur of houd alle muren rustig en kies een neutraal behang met motief. Voordat je het behang gaat uitzoeken is het verstandig om een moodboard te maken. Op die manier maak je voor jezelf inzichtelijk hoe je slaapkamer eruit mag komen te zien.

Leestip! In ons artikel over slaapkamer behang delen we onze favoriete looks. Van abstract modern tot botanisch jungle.

Uitgelicht: opties voor een slaapkamer met schuine wand

Heb jij een schuine wand in je slaapkamer? Afhankelijk van hoe schuin deze wand is kun je hier een hele sfeervolle slaapkamer van maken. Houd je van een landelijke uitstraling? Maak dan een bedstee onder dit schuine dak en creëer een slaaphoek in combinatie met gordijnen.

Of wat dacht je van een kledingroede en enkele ladekasten onder de schuine wand? Ideaal om een kledingkast te realiseren over de hele breedte van de muur. Is dat net iets too much? Zet dan alleen ladekasten neer onder het schuine gedeelte. Wil je graag de schuine wand op een andere manier benutten? Creëer dan een werkplek onder de schuine wand. Combineer dit bijvoorbeeld met op maat gemaakte open kasten.

3x ideeën voor het verbouwen van de slaapkamer

De slaapkamer verbouwen is verstandig wanneer je de slaapkamer grondig en flink wilt gaan veranderen. Begin voordat je gaat starten met een inventarisatie: dient alles vernieuwd te worden of zijn er ook elementen die je wilt behouden? Wat is het budget wat je te besteden hebt? Zet voordat je start op een rij wat je wilt gaan aanpakken. Wat zijn de opties bij een slaapkamer renoveren?

 • Twee kamers samenvoegen

  Droom jij altijd al van een grote inloopkast en heb je een kamer over? Voeg dan twee kamers samen en realiseer een grote slaapkamer. Ideaal om in de andere kamer een inloopkast te maken. Vaak is dit maatwerk. Laat je hierin eventueel adviseren door een expert of maak alles zelf! Een inbouwkast geeft een rustig en ruimtelijk gevoel omdat de gehele ruimte wordt gevuld. 
 • Een bad in de slaapkamer

  Voor sommige mensen is dit een ware droom: een bad in de slaapkamer! Bij het realiseren van een bad in de slaapkamer komt echter veel kijken. De aan- en afvoer van warm en koud water dient namelijk op een nogal ongebruikelijke plek te worden aangelegd. Mogelijk dien je hiervoor een specialist in te schakelen. Laat je adviseren over de mogelijkheden en wie weet heb jij binnenkort een mini-spa in je slaapkamer!
 • Een slaapkamer met openslaande deuren

  Grenst je slaapkamer aan de tuin of een balkon? Lucky you! Dit is namelijk perfect om een vakantiesfeer in je slaapkamer te creëren. Denk hierbij aan pastel tinten, het gebruik van natuurlijke materialen zoals linnen, katoen, jute, riet en rotan en gordijnen die een lichtdoorlatende stof hebben. Pluspunt: de deuren zorgen ervoor dat er veel licht in je slaapkamer binnenkomt!

Houd rekening met de verlichting bij het renoveren van de slaapkamer

Houd bij het verbouwen van je slaapkamer rekening met de verlichting. We raden je aan om een verlichtingsplan te maken waarbij je rekening kunt houden met natuurlijke en verstelbare verlichting.
Drie tips voor het uitzoeken van de juiste verlichting in de slaapkamer:

 1. Kies een goede plafondlamp die zorgt voor een fijne verlichting in de hele slaapkamer.
 2. Het fijnste is om te kiezen voor zachte lampen naast je bed. Het beste kun je gaan voor lampen van maximaal 200 à 300 lumen.
 3. Wil je graag een leeslampje? Ga dan voor een dimbare variant zodat je altijd genoeg licht hebt. Hiervoor kun je het beste een lamp kiezen met zo’n 500 lumen.

Persoonlijk advies bij het renoveren van je slaapkamer

Onze designers van de Westwing Design Service hielpen ook een handje bij het herinrichten van deze slaapkamer. Hieronder zie je het resultaat.

westwing studio ging aan de slag met het opknappen van deze slaapkamer
slaapkamer ingericht door de westwing studio

Zou je zelf ook graag een persoonlijk interieuradvies ontvangen voor je slaapkamer? Onze designers van de Westwing Design Service kijken graag met je mee!

banner westwing studio interieuradvies boeken

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je pas gerenoveerde slaapkamer in te richten. Veel shopplezier!