LED-Lampen

LED-Lampen

Delen

Bekend van o.a.
Meer weten? Lees nu de gids

Jouw Westwing gids voorLED-Lampen

LED-lampen zijn met hun warm witte lampen een zuinig alternatief voor de gewone lamp. De redenen hiervoor ligt voor de hand, aangezien de LED-lampen niet alleen mooi zijn en een aangename kleurtemperatuur hebben, maar men kan er ook energie mee besparen. Lampen met LED-technologie zijn gewoonweg de ideale manier om licht in de duisternis te brengen terwijl we tegelijkertijd milieubewust bezig zijn.

LED: Licht van kristallen

Een paar jaar geleden werd LED-verlichting, wat staat voor Light Emitting Diode, alleen nog maar voor billboards en displays van elektronische apparaten gebruikt. Dit was hoofdzakelijk te wijten aan de technische aard die de lichtbron toen had, namelijk koel en fel.

Gelukkig heeft de LED-lamp op het gebied van LED-technologie vooruitgang geboekt, waardoor ze steeds populairder zijn geworden. Daarbij, heeft het gloeilampverbod in de EU er eveneens voor gezorgd dat de LED-lamp als polupaire alternatieve lichtbron voor de gloeilampen binnen onze vier muren gebruikt wordt.

In de Licht Emitterende Diode bevindt zich een halfgeleiderkristal dat licht geeft zodra het in contact komt met stroom. In tegenstelling tot conventionele lichtbronnen, zoals de gloeilamp waarbij een draad van wolfraam in contact met stroom verwarmt wordt en dan gaat gloeien, geeft de LED-lamp meteen licht voor de gebruiker zonder extra stroom te verliezen. Bovendien, produceert de klassieke gloeilamp voornamelijk warmte en zet slechts maar ongeveer 5 procent van de energie om in licht, terwijl de LEDs dit voor bijna 30 procent doen. Dit betekent dat een LED-lamp met weinig wattage al veel licht kan produceren.

LED-Lampen

LED-lampen: warm wit licht

Maar hoe zit het met de lichte kleur van de LED-lampen? De eerste LEDs produceerde een koud wit tot blauwachtig licht, waardoor er een wat koele sfeer ontstond. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom in die periode veel voormalige kopers van LED-lampen teleurgesteld waren.

Gelukkigerwijze is dit nu veranderd waardoor de LED-lampen nu ook een warm wit licht uitstralen. De kleurtemperatuur van de LED-verlichting en lampen hangt af van de kristallen die in de diode wordt gebruikt. Nu kunnen we op een comfortabele en aangename manier van dit type licht genieten.

Het voordeel van LED-lampen

Light Emitting Diodes als lichtbron zijn niet alleen laag in stroomverbruik, ze bieden nog vele andere voordelen. De standaard spaarlampen bevatten giftige stoffen zoals kwik en stoten een ultraviolet of infrarood stralingen uit, die LED-lampen niet bevatten. Dit komt omdat deze soort lampen zonder vertraging al beginnen te schijnen, een dimfunctie hebben en over een hoge levensverwachting van maximaal 25 jaar beschikken.

Bovendien, zijn LED-lampen in vele grootes, vormen en kleuren te verkrijgen, wat er voor zorgt dat iedere ruimte een bijpassende lamp kan vinden en meer van de LED techniek kan genieten dan voorheen.

De compacte constructiewijze en het design van de LED-lampen, -verlichting en spots is eveneens een voordeel. Het kan namelijk makkelijk als fietslicht, schijnwerper of als plafondlamp worden gebruikt zonder hogere elektriciteitskosten! Geen wonder dat gerenommeerde fabrikanten zoals Osram en Philips een breed scala van LED-lampen bieden! Het levert alleen maar voordelen op.