droogbloemen op verschillende bladzijdes van boeken

Droogbloemen doen het goed en dat is ook niet zo raar, want ze zijn de ideale manier om ieder interieur mee op te fleuren. De schoonheid van de bloemen blijft bewaard, ze zijn eindeloos lang houdbaar en ook nog eens multi-inzetbaar. Droogbloemen kunnen als boeket in een vaas, of aan een mooi systeem in de lucht worden gehangen. Ze kunnen in een lijstje aan de muur hangen, of gebruikt worden voor het decoreren van cadeautjes. Je kunt droogbloemen tegenwoordig op veel plekken kopen. Dat is hartstikke leuk en makkelijk, maar word je niet veel vrolijker van zelf een droogboeket maken?

Ook jij hebt waarschijnlijk een specifieke voorkeur voor bepaalde bloemen, dus precies die kun je nu zelf gaan drogen. Wij leren je hoe je bloemen het beste kunt drogen (er zijn verschillende mogelijkheden) en geven je leuke ideeën voor wat je er daarna mee kunt.

Welke bloemen wil je drogen?

Misschien heb je een boeket gekregen van iemand en wil je dat als herinnering bewaren. Of heb je al iets specifieks in gedachten? Begrijp dan wel van tevoren dat niet alle bloemen geschikt zijn om te drogen. Er is een verschil tussen bloemen die een houtachtige stengel hebben en bloemen die veel vocht met zich meedragen. Die laatste zijn niet handig om droogbloemen van te maken.

  • Bloemen met houtachtige stengels zijn heel geschikt om te drogen, zoals: zonnebloemen, papaver, korenbloemen, grassoorten, gipskruid, rozen, lavendel en hortensia’s.
  • Bloemen die een vochtige stengel hebben, zijn niet geschikt om droogbloemen van te maken. Denk aan amarylissen, narcissen en tulpen.
  • Takjes zoals eucalyptus, katoenbloem en pampasgras zijn heel goed te drogen en een supercombi met andere droogbloemen.
  • Sommige bladeren van planten zoals van veel varenachtige zijn ook prachtig en geschikt om in te lijsten, nadat ze zijn gedroogd.

Droogbloemen maken: 4 verschillende methodes

De droogpers

Ken je de bloemenpers nog? Dit is de meest traditionele manier om droogbloemen te maken. In deze pers leg je de bloemen voorzichtig tussen de verschillende lagen karton en vloeipapier die je vervolgens goed op elkaar perst door de schroeven van de pers flink aan te draaien.

Deze manier van droogbloemen maken is geschikt wanneer je de bloemen uiteindelijk in zou willen lijsten, of wanneer je ze wilt gebruiken om bijvoorbeeld kaarten en cadeautjes mee te versieren. De bloemen worden plat. Viooltjes en kleine veldbloemen zijn hiervoor goed geschikt.

Hangend laten drogen

Wanneer je de bloemen in zijn geheel wilt drogen en uiteindelijk in een vaas wilt zetten, kun je ze het beste hangend laten drogen. Liefst in een donkere ruimte met een lage luchtvochtigheid. Zo behouden de bloemen hun kleur en blijven ze langer bewaard.

Bekijk deze video om te zien hoe je dat doet:

In de oven of de magnetron

Kun je niet wachten om zelf jouw droogboeket te maken? Laat de bloemen dan in de oven of magnetron drogen. Dan kun je er gewoon op wachten. Bloemen drogen het beste in een heteluchtoven. Zet deze op 38 graden en laat de bloemen hier een paar uur rusten. Kijk af en toe hoe het gaat.

Wil je bloemen in de magnetron drogen, houd er dan rekening mee dat ze plat worden. De bloemen moeten namelijk tussen twee stukken keukenpapier met iets zwaars (zoals een bord of schaal) erop de magnetron in. Doe dit een halve minuut voor kleine bloemen en een aantal minuten voor grotere bloemen.

Haal na deze eerste ronde het zware voorwerp van de bloemen en laat ze nog eens (tussen het keukenpapier) een half minuutje draaien. Eenmaal uit de magnetron, moeten ze nog even rusten tussen het papier voordat je ermee aan de slag gaat.

Bloemen drogen in rijst

Slaan alle methodes niet helemaal bij jou aan, dan zou je ook droogbloemen kunnen proberen te maken in een bak gevuld met rijst. Dompel de bloemen onder de rijst en check steeds na een paar dagen hoe het drogen verloopt.

Tip voor het optimaal bloemen drogen

Droogbloemen zijn gevoelig voor vocht. Ze nemen vocht gemakkelijk op en zullen dan alsnog kunnen verwelken (de badkamer is om deze reden helaas geen ideale plek om droogbloemen te bewaren).

Heb je geen geschikte donkere ruimte, maar wil je wel echt graag dat de kleur en de houdbaarheid van de droogbloemen optimaal wordt? Leg jouw bloemen dan in een kartonnen doos te drogen.

Wat je allemaal met droogbloemen kunt

Is het gelukt om zelf mooie droogbloemen te maken, dan kun je ze gebruiken voor wat je maar wilt. Verdeel ze over een aantal vazen in huis, of laat ze hangen zoals je ze te drogen hing.

  • Hang de droogbloemen stuk voor stuk los aan een mooie, kale tak van een boom. Maak hier een hangsysteem voor, zodat de tak met bloemen luchtig kan zweven. Super voor boven de tafel of tegen een wand.
  • Leg geperste, platte droogbloemen in een dubbele glazen lijst en hang deze aan een haakje aan het plafond. Zo laat je de fragiele schoonheid van de structuur mooi van alle kanten zien.
  • Maak een bloemenkrans van droogbloemen, grassoorten en pluimen. Een supercombi!
  • Weet jij al wat een herbarium is? Hierin laat je gedroogde bloemen en planten met al zijn specificaties zien. Het is de wetenschappelijke, botanische versie van een ingelijste droogbloem.
  • Bak van klei een mooi plateau met kleine gaatjes. Hier kun je droogbloemen inzetten.

Westwing houdt van droogbloemen en het afstemmen op verschillende stijlen. We geven je daarom nog veel meer ‘droogbloemstyling-advies’. Lees hier alles over het decoreren met droogbloemen.

Nog meer DIY –inspiratie met droogbloemen

Met droogbloemen kun je dus echt ontzettend veel. Je kunt ze ook gebruiken voor het zelf maken van kaarten, een verjaardagskalender, of voor het decoreren van uitnodigingen en fotolijstjes (dit keer kunnen de bloemen op het frame, in plaats van erin).

Helemaal in de ban van droogbloemen maken? Op jouw zelfgemaakte nachtkastje staan ze superlief. Helemaal in de vaas die je net hebt gemaakt met behulp van de Japanse kintsugi techniek.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!