Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
vier verschillende kerstkransen aan de muur

Geen kerst zonder kerstkrans! Als het gaat om kerstdecoratie mag een kerstkrans natuurlijk niet ontbreken. Je kunt deze allrounder letterlijk overal stylen: van op de kersttafel tot buiten bij de rest van de kerstversiering. In dit artikel vind je eerst een stappenplan om zelf een kerstkrans te maken die je vervolgens helemaal naar wens kunt stylen! We geven je inspiratie voor 3 verschillende looks. Vervolgens delen we ook nog een stappenplan voor het maken van een kerstkrans van kerstballen. Welke kerstkrans ga jij maken?

Basis kerstkrans maken: wat heb je nodig?

Om een mooie volle kerstkrans te maken heb je een aantal basisspullen nodig. We zetten ze hieronder op een rijtje: 

 • Bind- of wikkeldraad (metaaldraad)
 • Veel kerstgroen (bij voorkeur in kleine takjes)
 • Een basis strokrans (of een basis krans met oase)
 • Snoeischaar
 • Schaar
 • Visdraad
 • Kniptang 
 • Kerstversiering
 • Mos
 • Overige decoratiematerialen zoals dennenappels, besjes, sierappels, hulst, zaadknoppen (dit is afhankelijk van het type krans wat je gaat maken)

Zoals je ziet heb je veel kerstgroen nodig, maar wat is veel? Haal meer dan je denkt nodig te hebben, want je hebt al snel te weinig. Bovendien kun je eigenlijk niet te weinig kerstgroen in huis halen. Je kunt het kerstgroen uit de tuin of natuur halen, maar je kunt dit ook kopen bij een tuincentrum. Zet ondertussen wat leuke kerstmuziek op!

Bovenstaande spullen heb je nodig voor een basis kerstkrans. Afhankelijk van je stijl en wensen kun je natuurlijk verschillende soorten kerstkransen maken. Hieronder lichten we een aantal verschillende soorten kerstkransen toe en we vertellen hoe je ze maakt.

Maak je eigen kerstkrans in 4 stappen

Door aan de slag te gaan met onderstaand stappenplan maak je een mooie basis kerstkrans, deze kun je vervolgens (afhankelijk van je wensen) afstylen. Tip: voordat je gaat starten is het slim om te weten waar je de krans gaat ophangen. Wanneer je de krans buiten op gaat hangen kun je gebruik maken van hulst. Maak geen gebruik van hulst wanneer de krans voor binnen is, omdat hulst snel uitdroogt. 

Voordat je gaat starten knip je de takken van het dennengroen, eucalyptus, gedroogde bloemen, lauriertakken, olijventakken, klimop of ander kerstgroen in kleine takken. Sorteer ze dan vervolgens op soort en lengte. 

Stap 1. Creeër een groene basis

Je begint met het creëren van een groene basis. Dit doe je door de krans te bedekken met mos. Zorg dat al het stro van de strokrans wordt bedekt en zet het vast met wikkeldraad. Houd het wikkeldraadklosje in je hand terwijl je de krans verder bedekt met het mos. Het is niet erg als je een stukje mist want er komt nog kerstgroen overheen.

Stap 2. Bedek de krans met kerstgroen

Vervolgens ga je de krans bedekken met het kerstgroen. Dit kan op twee verschillende manieren. De eerste manier is om de geknipte takken bij elkaar te voegen en er bosjes van te maken. Je kunt dan verschillende soorten kerstgroen met elkaar bundelen. Zorg dat je de bosjes stevig vastmaakt aan de krans. Dit doe je met het metaaldraad. De andere manier is om het kerstgroen direct op de krans te bevestigen en vast te zetten met het wikkel- of metaaldraad. Zorg dat de bosjes elkaar overlappen zodat de kerstkrans mooi vol blijft. Voor een rustig geheel zorg je er ook voor dat de takjes dezelfde kant op wijzen (het liefst horizontaal). Dit blijf je herhalen tot je de hele krans volledig hebt bedekt.

Let op: vergeet de binnen- en achterkant niet mee te nemen zeker als de krans als raamdecoratie dient. Hang je de krans aan de muur? Dan kun je er ook voor kiezen om de achterkant niet mee te nemen. Lukt het makkelijk om het kerstgroen op de krans te bevestigen? Dan kun je ervoor kiezen om tussendoor wat decoratie (zoals een dennenappel) mee te wikkelen. 

Stap 3. Mooi afwerken

Ben je helemaal rond? Werk het dan mooi af door de laatste takken onder de bovenkant van de eerste takken te steken. Draai tot slot het draad twee keer om de krans en houd wat ruimte over om een lus te maken. Creëer een stevige lus door het draad een aantal keer om de krans en het lusje heen te draaien. 

Stap 4. De basiskrans is klaar

Je basiskrans is klaar. Dit is een mooie krans die sommige mensen zo willen laten. Afhankelijk van je wensen kun je de kerstkrans nog verder versieren met extra decoratie. Hieronder lichten we een aantal voorbeelden van diverse soorten kransen toe.

Tip: hang je de kerstkrans binnen op? Verzorg hem dan een of twee keer in de week door de krans nat te spuiten met een plantenspuit. Buiten is dit niet nodig. 

3x ideeën voor het stylen van een kerstkrans: van modern, boho tot kleurrijk

Nu je basis kerstkrans af is, kun je aan de slag met de styling. Hieronder delen we inspiratie voor drie verschillende stijlen.

Moderne kerstkrans maken

Houd jij van een moderne, klassieke sfeer of look in huis? Creëer dan een moderne kerstkrans door je krans rustig te houden. Dit betekent dat je niet te veel versiersels gaat toevoegen. Werk alleen met eucalyptus, dennengroen en asparagus takken bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een mooie, subtiele krans. Een andere optie is om als basis geen strokrans of oasekrans te gebruiken, maar een ijzeren ring. Vervolgens maak je een moderne kerstkrans door de helft te bedekken met kerstgroen. Werk hierbij met eucalyptus, skimmia (rode takjes) en een soort kerstgroen. In de video hieronder zie je een voorbeeld van het maken van zo’n moderne krans:

Het is ook heel mooi om een moderne kerstkrans te creëren met rood- en wit tinten. Om dit te realiseren werk je met alleen gewone takken (of olijfblad), rode bessen, hulstbessen, skimmia en asparagus takken.

Inspiratie voor het maken van een moderne kerstkrans:

Kerstkrans met een bohemian touch

Een bohemian kerstkrans mag lekker vol van kleur worden. Gebruik hiervoor veel decoratiemateriaal zoals dennenappels, kerststerren, kerstballen, kerstversieringen, kaneelstaafjes, eventueel kaarslichthouders, droogbloemen, veren, kanten linten of macramé versieringen. Het is ook leuk om kleine dromenvangers, (vintage) kerst ornamenten, gekleurde pompons, gekleurde kwastjes of sierharten te verwerken in de kerstkrans. 

Geef je kerstkrans een boho touch met deze decoratie:

Creëer je eigen kleurrijke kerstkrans

Een kleurrijke kerstkrans creëer je door de basis mooi rustig te houden. Gebruik hiervoor dennentakken, hulst, olijfblad, mahonia blad of taxus. Het liefste maximaal 2 à 3 verschillende takken zodat je de basis echt rustig houdt. De kleurrijke elementen voeg je toe in de vorm van gekleurde ballen, verschillende soorten kleurrijke droogbloemen, diverse soorten besjes of gekleurde kerstlichtjes. Wil je een kleurrijk, maar ook rustig geheel? Kies dan maximaal vier of vijf kleuren waarin je de kerstkrans gaat maken. 

Kan het niet kleurrijk genoeg? Wat dacht je van deze favorieten?

Kerstkrans maken van kerstballen: de benodigdheden

Een kerstkrans met alleen kerstballen maken is heel eenvoudig. Je hebt het volgende hiervoor nodig: 

 • Een basis strokrans 
 • Kerstverlichting
 • Lijmpistool
 • Aluminiumfolie 
 • Schaar
 • Kerstballen in verschillende soorten en maten (liefst effen en glitter varianten)
 • Kerstlint (optioneel)
 • Wattenproppen

Aan de slag met het maken van je eigen kerstballen kerstkrans

 • Bedek de strokrans volledig met aluminiumfolie.
 • Versier de krans dan met de kerstverlichting en bevestig het batterijdoosje met het lint aan de kerstkrans. Je kunt het lint door de kerstkrans halen zodat je een lusje kunt maken waaraan je de krans straks kunt ophangen.
 • Vervolgens versier je de hele krans met kerstballen. Leg ze eventueel eerst op de krans om te kijken hoe je de ballen precies wilt gaan bevestigen. Verspreid de verschillende soorten en maten ballen evenredig over de krans. Ben je tevreden met het resultaat?
 • Plak de ballen dan een voor een vast met het lijmpistool. Is de hele krans bedekt met ballen? Stop dan kleine wattenproppen tussen de kerstballen voor een sneeuw effect. Voilà klaar is je kerstkrans met kerstballen! 

Toch liever een kerstkrans shoppen?

Net even anders: een kerstkrans maken voor op tafel

Ben je van plan de kerstkrans op tafel te stylen? Dan kun je ook aan de slag met de volgende 3 DIY-ideeën.

 1. Een kerstkrans in een schaal maken

2. Een decoratief dienblad als basis voor je kerstkrans

3. Een last-minute kerstkrans maken van kerstballen

De herkomst van de kerstkrans

Om de herkomst van de kerstkrans te begrijpen, gaan we terug naar de Oudheid. De romeinen gebruikten laurierkransen als blijk van overwinning. De Germanen gebruikten groene takken van zowel bomen als planten om het feest van zonnewende te vieren. De krans stond voor een teken van leven, licht en geluk.