Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
schouw decoreren met houten balk en posters

Heb jij een schouw in huis? Wat geweldig! Een schouw geeft een ruimte namelijk veel sfeer en stijl. De schouw staat van oorsprong om een haard heen, maar we zien tegenwoordig ook vaak een schouw zonder haard. Met een schouw kun je veel kanten op. Je kunt de schouw decoreren met accessoires of bijzondere items. Ook kun je de schouw betegelen of -indien er geen haard gebruikt wordt – aan de binnenkant decoreren. Hier lees je alles over het decoreren van je schouw.

De schouw: dit is het en dit kun je ermee

Van oorsprong is de schouw een plaats waar vuur gestookt wordt. Het is eigenlijk de rand rond de haard. Je hebt dus een stookplaats, hierboven bevindt zich een kap waarin een rook wordt opgevangen en afgevoerd. Tegenwoordig zien we in oude huizen ook heel vaak schouwen zonder open haard. De plek rond de schouw is een knusse plek in huis waar zich de zithoek bevindt en waar je gezellig samenkomt met de familie, met of zonder openhaard. Je kunt de schouw op diverse manieren decoreren om het hier nóg gezelliger te maken. Wanneer de openhaard nog gebruikt wordt, kun je het beste vooraf even goed bekijken of je je schouw kunt decoreren met accessoires. Indien het hier bijvoorbeeld te warm wordt, kun je de decoratie beter niet op de schouw plaatsen.

De schouw decoreren: diverse decoratie schouw opties

De schouw decoreren is een leuk idee om voor extra gezelligheid en stijl te zorgen in de ruimte. Soms is het ook juist heel mooi om de schouw puur en ongedecoreerd te laten. Dat is uiteraard ook afhankelijk van je smaak en stijl. Zoek je decoratie voor de schouw of open haard? Hier een lijstje van leuke tips, die we verder uitleggen in het artikel:

 • Schouw decoreren met accessoires
 • Schouw decoreren naar het seizoen
 • Open haard decoreren
 • Schouw betegelen

Accessoires voor op de schouw: 5 tips & tricks!

Als je de schouw gaat decoreren, kun je in principe kiezen voor alle accessoires die jij leuk vindt. Denk aan kaarsen, windlichten, vaasjes met bloemen, plantjes, kandelaars, fotolijstjes, spiegels of schaaltjes met vondsten. Je kunt ook kiezen voor een dienblad vol decoratieve items. Hieronder vind je 5 tips voor het decoreren van je schouw:

 1. Symmetrie of juist niet? Symmetrie op je schouw kan heel mooi zijn. Zet bijvoorbeeld een spiegel in het midden op de schouw en plaats aan beide kanten een plant en een windlicht. Dit ziet er mooi en evenwichtig uit. Voor een speelsere look zet je de decoratie op je schouw juist niet symmetrisch neer. Kies dan voor een speelse, nonchalante setting door verschillende open haard decoratie te combineren.
 2. Geef één bijzonder item een voetstuk door maar een enkel object op de schouw te plaatsen. Op die manier geef je bijvoorbeeld een kunstwerk, beeld, foto of een object een prominente ereplaats. Laat de schouw dan verder helemaal leeg zodat echt alle aandacht naar dat ene bijzondere item gaat.
 3. Varieer! Een mooie setting maken van accessoires voor op je schouw zit in de variatie. Varieer dus met items van verschillende hoogte, verschillende structuren, materialen, kleuren en volumes. Zet bijvoorbeeld een donkerblauwe vaas naast een gouden kandelaar. Of zet die kandelaar eens op een donkergroene doos. Ook leuk: stapel een paar dikke, mooie koffietafelboeken op elkaar en zet er een paar kleine glazen vaasjes op.
 4. Kies voor contrast! Als de haard bijvoorbeeld donker is van kleur, dan is het prachtig om er juist lichte, witte of pastelkleurige items op te zetten.
 5. Gebruik de gehele haard. Als je een open haard hebt die je niet gebruikt, kun je naast de schouw ook de haard zelf decoreren. Zet er planten in of opbergmanden met spulletjes. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook accessoires en decoratie kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%?! Registreer je daarom nu op Westwing en veel plezier met je schouw decoreren!

Decoratie open haard voor verschillende seizoenen

Als je wat de decoratie betreft, graag meegaat met de seizoenen, dan kun je het beste voor een aantal mooie schalen kiezen die je op de schouw zet. Hierin kun je in de zomer schelpen en andere ‘zomervondsten’ presenteren, terwijl je er in de herfst bladeren in legt. In de winter zijn dennenappels en kerstballen hartstikke leuk als kerstdecoratie. In de lente kies je misschien wel voor een leuke paastak met gele versiering, terwijl je in de winter een klein kerstboompje neerzet. Varieer naar hartenlust!

Wordt je open haard niet gebruikt? Zo decoreer je in de open haard vanbinnen 

Als je je open haard niet of niet dagelijks gebruikt, kun je hier een mooie decoratieve plek van maken. Je kunt hem praktisch gebruiken, bijvoorbeeld voor het opslaan van haardhout, maar je kunt er ook iets heel anders mee doen. Ontdek onze 8 ideeën voor het decoreren van de open haard vanbinnen:

 1. Bewaar je haardhout in de open haard. Leg het hout netjes neer zodat het er stijlvol uitziet. Zo krijg je gelijk zin in de winter!
 2. Zet een heleboel planten in de open haard. Wanneer je ook op de schouw planten zet die je over de rand heen laat hangen creëer je een echt jungle effect.
 3. Style een heleboel kaarsen in de open haard.  Het effect is bijna net zo knus als het aansteken van de open haard. So cozy!
 4. Zet een haardscherm in de open haard. Dit is misschien wel de meest logische decoratie tip maar dat is zo voor een reden. Om het plaatje helemaal af te maken kun je de schouw decoreren met accessoires in dezelfde kleur als het haardscherm. Zo heb je in een mum van tijd een klassieke en tijdloze open haard!
 5. Je kunt de open haard ook simpelweg als kast gebruiken. Bijvoorbeeld voor het opslaan van speelgoed of manden vol spullen. Met planken kun je je spullen ook netjes organiseren.
 6. Selecteer je mooiste boeken en leg ze op een elegante manier bij elkaar in de open haard. Hierdoor ontstaat een soort mini-bibliotheek. Als je er plankjes in maakt kun je er zelfs een echte boekenkast van maken.
 7. Als je veel kussens in en voor de open haard legt, kun je hier ook een heerlijk loungeplekje van maken.
 8. Gebruik de open haard als hondenhok of poezenmand! Leg er een lekker kussen of dekentje neer en het wordt een knus holletje voor jouw viervoeter.

De schouw betegelen

Tegelwandjes zijn het helemaal tegenwoordig. Maar het is nog best een klus om een hele, wand zelf te betegelen. Gelukkig kan een schouw kan ook betegeld worden! Dat ziet er super stijlvol uit en is net iets simpeler uit te voeren. Je kunt dit uiteraard door een klusjesman laten doen maar misschien ben je zelf wel heel handig? Als je het aandurft en wil kun je uiteraard ook zelf je schouw betegelen. Bereid je goed voor en laat je vooraf goed informeren. Een paar tips:

 • Zorg ervoor dat je altijd 10% meer aan tegels bestelt dan de oppervlakte die je hebt berekend. Er gaat met snijden altijd wat verloren.
 • Gebruik een tegelsnijder om de tegels bij te snijden indien nodig.
 • Laat de tegellijm altijd 48 uur drogen voordat je doorgaat met voegen. Dat is belangrijk voor een goede afwerking.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van alle gebruikte materialen zorgvuldig.

Geen schouw in huis? Lees dan meer tips over een kamer decoreren. Je leest alles over een woonkamer decoreren, gang decoratie en meer in onze artikelen!

Op zoek naar open haard decoratie of accessoires? Registreer je nu bij Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw schouw mee te decoreren!