Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
roze fauteuil en kamerplant

Ben jij een echte plantenliefhebber? En staat jouw huis vol kleine en grote kamerplanten? Dan ben je vast wel bekend met die kleine zwarte vliegjes die zo irritant op en om je planten heen vliegen. Deze rouwvliegjes duiken vaak op uit het niets op om zich vervolgens vliegensvlug voort te planten en al je mooie planten te terroriseren. Ontzettend irritant, maar gelukkig wel goed aan te pakken. Wacht dus nog maar even met het afscheid nemen van je plant, want in dit artikel delen we allerlei tips om deze rot vliegjes aan te pakken.  

Oh, en als er nog geen belletje gaat rinkelen: deze mug wordt ook wel de rouwmug, rouwvarenmug of rouwvarenvliegje genoemd. 

Wat zijn rouwvliegjes? 

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegen, maar muggen. Officieel heet het irritante beestje dan ook een varenrouwmug. In tegenstelling tot die andere irritante muggen, steekt deze mug niet. Wat ze wel doen is het leggen van eitjes. Héél veel eitjes. Want ondanks dat de vrouwelijke varenrouwmug maar een paar dagen leeft, blijft het dweilen met de kraan open. De vrouwelijke mug legt namelijk haar leven lang tot wel tweehonderd eitjes per keer. Als je nu nagaat dat deze eitjes op een dag uitkomen en zich vervolgens ook weer gaan voortplanten, kun je wel zien wat we bedoelen met die irritante vliegjes die je planten terroriseren.

Hoe zien varenrouwmuggen eruit?

De eitjes zijn gelig van kleur en slechts zo’n 0,25 mm. De larve die vervolgens uit de eitjes komen zijn tussen de vijf en 12 millimeter lang. Wanneer de larve uitgroeit tot een mug, is het zo’n vier à vijf millimeter lang. 

Verschil tussen rouwvlieg en fruitvlieg

Verwar deze vliegjes trouwens niet met fruitvliegjes. De rouwvlieg is namelijk kleiner, minder zwart en langwerpiger dan de fruitvlieg. Ook komen ze niet af op fruitafval, maar juist op je planten. Ze zwermen in, om, op en rond de plant en/of in de aarde. 

Hoe komen rouwvliegjes in je kamerplanten?

  • Nieuwe zak potgrond of nieuwe planten uit de winkel – hier krijg je de muggen soms ongewild gratis erbij;
  • Door te veel water te geven – waardoor de wortelen gaat rotten;
  • Wanneer je terrasplanten naar binnen haalt in de avond en/of winter.

Wat te doen tegen rouwvliegjes?

Weet je niet zeker of jouw plant wordt geteisterd door deze rot vliegjes? Let dan extra goed op de eerstvolgende keer als je water gaat geven. Vliegen er dan opeens allemaal kleine, zwarte muggetjes omhoog? Dan heb je helaas te maken met rouwvliegjes. Gelukkig delen we in dit artikel allerlei tips om deze rottige insecten te bestrijden.

Tip 1: isoleren

Zodra je de mug spot, is het direct tijd om in actie te komen! Dit betekent dat je de plant(en) isoleert van andere planten, zodat de muggen niet de kans krijgen ook daar eitjes in te leggen. Qua isolatieplek kun je het beste de tuin of een andere buitenruimte kiezen. Na een paar weken is de kust veilig en kan de isolatie opgeheven worden.

Tip 2: biologische bestrijding met aaltjes

Aaltjes zijn rondwormen die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Deze rondwormen parasiteren op de larven. Dit houdt in dat ze de larven binnendringen en ze vervolgens met een bacterie doden. Wanneer de larven zijn opgegeten, sterven de aaltjes ook vanzelf uit. Door de ‘natuur zijn werk te laten doen’ zou je middels deze methode al binnen zo’n één à drie weken resultaat kunnen zien. 

Last van kleine vliegjes in plant: dit kun je eraan doen 

Tip 3: Kaneel

Breng wat water aan de kook en voeg hier per liter water twee eetlepels kaneel aan toe. Laat het kaneelmengsel nu een paar uur afkoelen en giet vervolgens het afgekoelde water bij de plant. Let op: je giet alleen de vloeistof bij de plant, en niet de eventuele prut op de bodem van het glas. Voor een succesvol resultaat herhaal je deze behandeling nog eens na een week.  

Tip 4: sluit de boel af

Dek je plant(en) twee weken af met een laag zandbakzand. Het zand zorgt ervoor dat er geen lucht doorheen komt, en bovendien heeft dit type zand ook geen voeding. De periode van twee weken is lang genoeg om de vliegjes en de larven te laten sterven. Laat het zand overigens niet langer liggen, want dan gaat het zuurstofgebrek ook de plant zelf opbreken. 

Tip 5: azijn of rode wijn

Maak een val door een beetje azijn of rode wijn in een bakje te gieten. Dek dit bakje vervolgens af met wat vershoudfolie en prik enkele gaatjes in het folie. Het idee is dat je dit bakje in de pot zet, zodat de vliegjes wel in het bakje kunnen vliegen, maar door de folie niet meer eruit kunnen komen.

Rouwvliegjes bestrijden: voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het honderd procent voorkomen van deze mug niet mogelijk. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten om de kansen te verkleinen. Dit zijn:

  • Tip 6: pas op met te veel water. Te veel water leidt tot langdurig natte aarde wat weer kan leiden tot rottende wortels. En laat dit nou net een favoriete omgeving van vrouwelijke rouwvliegjes zijn om haar eitjes in te leggen.
  • Tip 7: weg met dode bladeren. Liggen er nog een paar afgevallen bladeren op de potgrond? Raap deze dan snel op! De varenrouwmuggen zijn hier namelijk gek op.
  • Tip 8: in quarantaine. Gelukkig gaat het in dit geval niet om jou, maar om je nieuwe plant(en). Zoals we al eerder deelden, kunnen deze vliegjes per ongeluk meekomen bij de aanschaf van een nieuwe plant. Wel zo handig dus om je net aangekochte groen eerst een paar weken buiten te laten staan voor je het naar binnen brengt.  

Nu je weet hoe je deze irritante mug kunt bestrijden en zelfs voorkomen, kun je weer met een gerust hart planten in huis halen. Voor welke kamerplanten je dus ook kiest: wij hebben allerlei verzorgings- en stylings tips voor je verzameld.