witte slaapkamer met grote openslaande deuren en grijze deken

Klamme nachten zijn niet goed voor je nachtrust (en je humeur). In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met een hittegolf. Soms houdt zo’n hittegolf zelfs weken aan waardoor het huis geen gelegenheid krijgt om af te koelen. Sterker nog: doordat huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, blijft de warmte lang hangen – ook wanneer de hittegolf al voorbij is. Zie dan nog maar eens voldoende nachtrust te pakken. Gelukkig is er ook een oplossing: een airco in de slaapkamer installeren. Airco’s worden steeds energiezuiniger en stiller waardoor het aantrekkelijker wordt om er eentje te kopen. Maar welke airco kies je? Een mobiele of een vaste airco? En belangrijker nog: wat is de beste plaats voor de airco in de slaapkamer? Wij zochten het voor je uit.

Slaapkamer koel houden zonder airco

De meest milieuvriendelijke manier om je slaapkamer te ‘koelen’, is uiteraard zonder airco. Wanneer je kamer niet op het zuiden ligt en/of onder een plat dak ligt, is het met onderstaande tips mogelijk om het hoofd enigszins koel te houden tijdens een hittegolf.:

Tips om de slaapkamer koel te houden

 • Laat alle ramen en deuren overdag gesloten en sluit alle gordijnen.
 • Zodra de zon onder is, zet je alle ramen en deuren tegen elkaar open zodat het kan doorluchten.
 • Vries plastic flessen water in en zet deze ’s avonds voor de ventilator. De koude lucht die wordt afgegeven door de flessen, wordt door de ventilator verspreid door de slaapkamer. Heerlijk!
 • Kies voor licht, luchtig en ademend bedtextiel zoals een linnen laken.
 • Leg koude washandjes op je voorhoofd, polsen en enkels.
 • Zet planten in je slaapkamer!

Tip! In dit artikel lees je nog veel meer tips over het koelen van je slaapkamer!

Ligt je slaapkamer wel op het zuiden? Heb je veel ramen? En/of slaap je onder een plat dak? Dan ontkom je bijna niet aan een airco in je slaapkamer. Je hebt de keuze uit een aantal soorten airco’s, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Soorten airco’s voor de slaapkamer en wat is de beste plaats?

Je hebt drie soorten airco’s, wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij én vertellen je wat de beste plaats is voor de airco in de slaapkamer:

1. Split unit airco

 1. Beste plaats binnenunit

  De binnenunit moet 2 meter boven de grond worden bevestigd, niet in direct zonlicht of bij een verwarming. Het is bovendien belangrijk dat je ‘m niet recht voor je bed hangt. Zo komt de luchtstroom namelijk in je gezicht en dat voelt niet prettig. Denk er ook aan dat de luchtstroom niet wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een hoge kast.
 2. Voordelen split unit airco

  Optimale koeling van de ruimte, binnenunit maakt weinig geluid, geen afvoerslang die door het raam naar buiten hoeft.
 3. Nadelen split unit airco

  Duurder in aanschaf, vereist vakkundige installatie, buitenunit is meestal niet zo mooi en maakt geluid.

2. Monoblock airco

Dit is een airco zonder buitenunit. Dat wil zeggen dat je één blok hebt dat je in de slaapkamer (of een andere ruimte in huis) hangt. De afvoerbuis gaat door de muur en leidt naar een rooster in de buitenmuur. Via de afvoerbuis wordt de warme lucht afgevoerd.

 • Beste plaats monoblock airco: er bestaan wand-, vloer- en plafondairco’s. Allereerst is dus de vraag waar je de airco wilt ophangen. Daarbij is het belangrijk dat de airco niet in de zon hangt en de luchtstroom vrij spel heeft (zonder recht in je gezicht te blazen). De meest gekochte airco is een wandairco die bovenaan de muur wordt bevestigd. Deze neemt dus weinig ruimte in. Een airco in het plafond zie je vrijwel alleen in bedrijfspanden. Een vloerairco zet je op de vloer (of hangt daar iets boven, zoals een radiator). In een slaapkamer is dat niet ideaal omdat deze relatief veel ruimte in beslag neemt.
 • Voordelen monoblock airco: geen herriemakende (lelijke) buitenunit, geen afvoerslang die door het raam naar buiten hoeft, goedkoper dan een split unit.
 • Nadelen monoblock airco: koelt minder goed dan een split unit airco, er moet een gat in de muur worden gemaakt voor de afvoer, maakt iets meer geluid dan een split unit.

3. Mobiele airco

Zoals de naam al verraadt, kan een mobiele airco worden verplaatst. Dat betekent dat je ‘m de hele (zomer)dag achter je aan kunt slepen zodat je overal in huis koelte hebt. Heerlijk, toch?! Een mobiele airco wordt geleverd met slang. Deze slang voert de condenslucht af naar buiten.

 • Beste plaats mobiele airco: doordat de airco mobiel is, kan je eindeloos blijven schuiven totdat je de beste plaats gevonden hebt. Belangrijk is wel dat de slang naar buiten kan worden gelegd, je moet ‘m dus niet te ver van een raam of deur zetten. Let er ook op dat de luchtstroom van de mobiele airco, net als een vaste airco, niet recht op je gezicht op lichaam gericht is. Dat voelt niet prettig ’s nachts.
 • Voordelen mobiele airco: goedkoper dan een vaste airco, verplaatsbaar naar elke ruimte in huis.
 • Nadelen mobiele airco: er moet altijd een raam of deur open blijven staan om de slang naar buiten te kunnen leggen. Hierdoor kan er warme lucht naar binnen stromen. Het is bovendien een vrij groot apparaat dat al snel in de weg staat in de slaapkamer.

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco voor de slaapkamer?

Behalve dat je een keuze moet maken tussen een vaste airco of een mobiele airco en over de plaats waar je de airco ophangt of neerzet, zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een airco. Waaronder het koelvermogen. De grootte van de slaapkamer, het aantal ramen en de ligging ten opzichte van de zon bepalen het koelvermogen dat je nodig hebt. Te veel vermogen maakt van je slaapkamer een onaangename koelkast waardoor een airco ongezond kan zijn, te weinig vermogen zorgt voor te weinig koeling en dus voor klamme nachten.

Tip! Lees ook het artikel over de juiste luchtvochtigheid in de slaapkamer voor de beste nachtrust!

Ook is het belangrijk om te checken hoeveel decibel een airco produceert. Zeker in de slaapkamer wil je in alle rust genieten van je nachtrust. Goedkopere airco’s maken veel herrie. Kijk dus goed naar het aantal decibel dat een airco verspreidt. Mobiele airco’s maken over het algemeen meer herrie dan een vaste airco. Wanneer je voor een airco met buitenunit gaat, is het ook belangrijk om deze unit op een plek te zetten waar buren (en jijzelf) er geen last van hebben. De trillingen en het gezoem van een buitenunit kunnen vervelend zijn. Met geluiddempende tegels en een geluiddempende kast, voorkom je veel overlast.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar het energielabel van de airco. Airco’s worden steeds zuiniger en dat is maar goed ook, want oude airco’s verbruiken heel veel stroom. Een airco met energielabel A is het best. Bekijk eens onze eigen collectie op Westwing voor meer inspiratie!