Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
lichte slaapkamer met marmere tafel

Snikhete nachten… Wie heeft er geen hekel aan? Woelend in je bed probeer je in slaap te vallen, maar om drie uur ’s nachts lig je nog zwetend naar het plafond te staren. En wanneer ’s ochtends de wekker gaat en je klam wakker wordt, heb je het gevoel geen oog dicht gedaan te hebben. Een slechter begin van de dag kan je jezelf niet wensen. In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met een hittegolf en vooral ’s nachts levert dat een hoop ongemak op. In dit artikel geven we je tips over hoe je je slaapkamer kunt koelen zodat jij ook in de zomer aan je slaap uurtjes komt.

Slaapkamer koelen: wel of geen airco?

Doordat we steeds vaker te maken krijgen met een hittegolf, kiezen sommigen ervoor om een airco in de slaapkamer in installeren. Alhoewel een airco een verademing kan zijn tijdens een hittegolf, heeft het ook nadelen:

  1. Droge lucht

    Een airco verspreidt een droge lucht waardoor je ’s ochtends met een droge mond en huid wakker wordt.
  2. Niet geluidloos

    De airco is niet geheel geluidloos waardoor je ’s nachts een constante zoem hoort.
  3. Kost energie

    Een airco moet hard werken om de slaapkamer koel te houden. Hierdoor neemt je stroomverbruik toe. Dat is niet prettig voor je portemonnee, maar ook niet goed voor het milieu. Gelukkig worden airco’s tegenwoordig steeds energiezuiniger gemaakt.
  4. Vraagt onderhoud

    Een airco moet goed onderhouden worden om te voorkomen dat hij nare luchtjes en stof verspreidt.

Voor de goedkoopste en meest milieuvriendelijke manier om een slaapkamer te koelen, lees je onderstaande tips.

7x tips: de slaapkamer koelen zonder airco

Wil jij af van die klamme nachten, maar wil je liever geen airco installeren in de slaapkamer? Je slaapkamer koel houden, of in elk geval zo koel mogelijk, kan op verschillende manieren. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet.

1. Alle ramen en deuren dicht

Het voelt misschien een beetje onnatuurlijk om alle ramen en deuren dicht te doen als het warm is in huis, toch is dat het eerste wat je moet doen als je ’s ochtends wakker wordt. Door de deuren en ramen te sluiten voorkom je dat de warme lucht van buiten naar binnen komt. Sluit ook alle gordijnen omdat de meeste warme via de ramen het huis binnendringt. Gordijnen houden die warmte enigszins tegen.

Tip! ’s Ochtends vroeg, lees: rond 6:00 uur, is het buiten op z’n koelst. Wanneer het je lukt om uit bed te komen, raden we aan om rond die tijd alle ramen en deuren in huis nog even tegen elkaar open te zetten zodat de ‘koele’ ochtendbries de warmte in huis naar buiten kan drijven.

2. Licht en luchtig bedtextiel

Een flanellen dekbedovertrek voelt misschien zacht voor de huid, maar is in de zomer veel te warm. Het beste is om voor bedtextiel te kiezen dat is gemaakt van 100% natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. Deze stoffen voelen licht en luchtig en zijn ademend waardoor je niet klam wakker wordt. Het spreekt voor zich dat je het dekbed tijdens een hittegolf niet nodig hebt, een overtrek of laken is genoeg!

Shop licht & luchtig beddengoed op Westwing:

Kun je toch niet slapen zonder een dekbed? Ga dan voor een (extra) licht dekbed zodat je toekomt aan een goede nachtrust.

Shop bijvoorbeeld deze dekbedden voor een fijne nachtrust in de zomer:

3. Lichte gordijnen

Dikke, donkere gordijnen houden je slaapkamer lekker donker in de zomer. Nadeel is wel dat een donkere stof zonlicht absorbeert waardoor het al snel snikheet wordt in de slaapkamer. Het is daarom beter om lichte, verduisterende gordijnen voor de ramen te hangen zodat het zonlicht wordt weerkaatst. Extra tip: over het algemeen absorberen donkere kleuren warmte, hou je slaapkamer ’s zomers daarom lekker licht en leeg. Lees hier alles over een witte slaapkamer.

Shop bijvoorbeeld deze gordijnen om de warmte buiten te houden:

4. Planten

Helpen planten tegen hitte?! Ja, het is echt waar! Planten ‘transpireren’ wanneer de omgeving warm is. De lucht in de slaapkamer wordt hierdoor bevochtigd waardoor de omgeving wordt afgekoeld. Tropische planten zijn ideale slaapkamerplanten voor in de zomer. Deze planten zijn het gewend om in een warme omgeving te staan en geven daardoor veel vocht af. Je moet deze planten wel genoeg water geven zodat ze genoeg vocht hebben om de slaapkamer af te koelen.

Leestip! Lees hier alles over de ideale luchtvochtigheid voor je slaapkamer.

5. Slaapkamer koelen met een groen dak

Niet alleen in je slaapkamer, ook buiten doen planten wonderen voor de temperatuur. Slaap je onder of naast een plat dak? Dan kunnen de temperaturen al snel flink oplopen. Het (zwarte) dak absorbeert namelijk warmte die uiteindelijk wordt doorgevoerd naar de slaapkamer. De oplossing: zet planten op je dak! Tegenwoordig kan je kant-en-klare cassettes kopen om een groen dak mee te creëren.

Deze cassettes zijn gevuld met sedum en andere plantensoorten. Net als de slaapkamerplanten, transpireren deze planten waardoor de omgeving (en de planten zelf) worden afgekoeld. De planten werken bovendien als isolatielaag zodat de warmte niet naar binnen kan dringen. Tot slot: zo’n groen dak ziet er nog eens leuk uit ook!

6. Zet apparaten uit

Laptops, lampen, tablets, televisies, een droger en andere apparaten verspreiden veel warmte. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk apparaten in de slaapkamer aan hebt staan. Ook belangrijk: gebruik alleen led-licht als verlichting. Ouderwetse gloeilampen worden warm, led-licht niet of nauwelijks.

7. Ventilator in slaapkamer: maak je eigen airco

Hou je het, ondanks alle tips, toch niet uit in de slaapkamer? Maak dan je eigen airco! Hiervoor heb je een ventilator nodig, een koelelement of plastic flessen met bevroren water. Zet de ventilator zo neer dat de luchtstroom richting je bed gaat en plaats de flessen met ijswater of de koelelementen voor de ventilator. Wanneer het ijs smelt – en dat gebeurt wanneer het warm is – komt er koele lucht vrij die wordt verspreid door de ventilator. Heerlijk!

Tip! Je kunt ook bevroren washandjes op je polsen, enkels en voorhoofd leggen als extra verkoeling.