Meld je aan en ontvang een €15 voucher!

Werkkamer inrichten

Of je hier nu de belastingaangifte doet of je werk doet als freelancer; een werkkamer wordt steeds gewilder in ons huis en is een veelgebruikte ruimte. Voor de meesten van ons is het thuisbureau de plaats waar we een groot deel van onze tijd doorbrengen, vooral met de veranderingen van de laatste jaren. We willen dus een mooie en goed onderhouden werkplek waar we graag tijd doorbrengen en die ons inspireert tijdens onze werkzaamheden. Dit zal de kwaliteit van onze kostbare tijd daar aanzienlijk verbeteren. Het bureau inrichten is daarom een belangrijke taak!

Ontdek bij Westwing veel nieuwe ideeën over hoe je je bureau en werkruimte kunt inrichten en naar jouw wensen en ideeën kunt stylen. Laat je inspireren door innovatieve ideeën voor je thuisbureau en ontdek de leukste werkkamer inspiratie hier!

Tegenwoordig is het concept van thuiswerken steeds populairder en gewoner geworden. We hebben de voordelen van het thuiswerken ontdekt en schakelen steeds meer om naar een hybride werkvorm. Tijd dus om je kantoor, bureau of werkhoekje om te toveren in een prachtige home office, waar je je niet alleen goed en comfortabel voelt maar ook nog eens efficiënt en productief kan zijn. Hoe je dit het beste kan doen en wat je er allemaal voor nodig hebt? Dat leggen we je nu uit. Met de volgende 6 stappen heb je binnen no time je eigen werkkamer ingericht en zit je boordevol inspiratie en motivatie om mee aan de slag te kunnen!

1. Werkkamer inrichten: stijlen en kleuren keuzens

Laten we met zijn allen helemaal aan het begin beginnen en een beetje interieur-pret hebben met een moodboard. Dit is een handige, mooie en vooral ook leuke manier om uit te vogelen hoe jouw werkruimte er uit komt te zien. Het is inwezen een collage van fotos, kleuren, materialen, meubels en decoratie die je graag terugziet in je werkkamer. Pak alle tijdschriften er maar bij of gebruik online fotos en blogs om werkkamerinspiratie op te doen voor een digitale variant van een moodboard. 

Tip: lees ook over de 2022 home office trends voor het inrichten van een thuiskantoor voor nog meer inspiratie! 

Werkkamer inrichten in verschillende stijlen

Bedenk ook in welke stijl je je werkkamer wilt inrichten.Of je nu dezelfde stijl als de rest van het huis kiest of voor iets helemaal anders gaat, een ding is zeker belangrijk: dat je je er comfortabel in voelt. Nog niet over uit welke interieurstijl bij jouw bureau past? We hebben hier vier aanraders op een rijtje gezet: 

  • Landelijk: de huiselijke sfeer komt in de studeerkamer met de landelijke stijl nadrukkelijk naar voren. Het middelpunt is hier een robuust bureau van massief hout. Een hoge houten kast kan de muur versieren en een vloerkleed van schapenvacht zorgt voor een gezellige sfeer. Verse bloemen in een vaas op het thuisbureau zorgen voor een prachtig kleurenspel en brengen de natuurlijke charme van de kamer extra tot zijn recht.
  • Modern: voor een strak bureau met minimale afleidingen is de moderne stijl erg aan te raden. Het kan de perfecte balans tussen comfort en luxe zijn. In combinatie met een eenvoudig kleurenpalet en alle benodigde gadgets is een moderne kantoor een productiviteitsmachine. 
  • Industrieel: als je de voorkeur geeft aan een iets ruigere look, kun je jouw werkruimte in een industriële stijl inrichten. Het stalen bureau in zilver of zwart wordt hier verlicht door een spot als lamp, die alle concentratie op het werkblad van het bureau richt. Witte muren kunnen worden gedecoreerd met een groot schoolbord waarop je gemakkelijk nuttige notities of herinneringen kunt achterlaten.
  • Glamour: zilver of goud glanzende planken in de kast kunnen een prachtige combinatie vormen met een bureau in wit. Woonaccessoires zoals poefs of kussens zorgen voor een gezellige sfeer terwijl een vloerkleed kan zorgen voor een vleugje kleur op de vloer en zo ook voor de juiste hoeveelheid warmte in de ruimte.

Werkkamer inrichten in verschillende kleuren

Houd bij deze stap zeker ook rekening met welke kantoor kleuren je kiest. Zo geeft bijvoorbeeld donker houten meubilair het kantoor aan huis een rustieke charme. Lichte kleuren zorgen er vaak voor dat kamers groter lijken. Het is in ieder geval van belang dat je jouw werkruimte niet vol of te druk wil maken. Dit kan je misschien afleiden van je werk, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maak daarom rustige kleurencombinaties.

2. Verlicht je werkkamer met een lichtplan

Wanneer mogelijk is het ook een aanrader om rekening te houden met het lichtplan van je huis zodat je in de perfecte omstandigheden je werk kan doen. Een gezonde werkomgeving vereist namelijk ook voldoende goede verlichting. Heb je de mogelijkheid om dicht bij een raam te werken in de kantooropstelling? Studies hebben aangetoond dat we het meest productief zijn bij daglicht. 

Als je geen raam in de kantoorruimte hebt, kun je ook een daglichtlamp gebruiken of de klassieke bureaulamp is ook een goede aankoop. Naast de indirecte verlichting van een plafondlamp zorgt deze voor een goede verlichting van het bureau en de documenten. Zorg er bij het bureau inrichten voor dat de lichtbron je niet verblindt en geen reflecties op het computerscherm veroorzaakt.

3. Bureau inrichten: welke meubels zijn belangrijk

Laten we beginnen met het bureau, dit is natuurlijk het middelpunt van de werkruimte. Aan het bureau breng je namelijk het grootste deel van je tijd door. Je doet hier jouw belastingaangifte, dient facturen in of zet jouw professionele activiteiten voort. Maar aan welke eisen moet een bureau in de kantoorruimte nog meer kunnen voldoen? Bij de aanschaf van een bureau moet je ervoor zorgen dat het de juiste hoogte heeft of in hoogte verstelbaar is. Zo kun je enkele uren goed zitten en werken. De juiste houding is erg belangrijk. Denk ook goed na over de opbergmogelijkheden en stijl van het bureau en de ruimte waar die in komt te staan voor het aanschaffen van dit pronkstuk.

Tip: Ben jij een handige Harrie? Dan kan je er ook voor kiezen om een werkbank zelf te maken in plaats van een bureau!

Verder zijn er nog meer handige meubels om je werkkamer mee in te richten. Belangrijk is hier dat de meubels aantrekkelijk zijn en tegelijkertijd efficiënt en comfortabel zijn. Denk bijvoorbeeld aan in hoogte verstelbare stoelen of een zitbal. Ook komen opbergmeubels, zoals een boekenkast, planken en archiefkasten handig van pas. Ten slotte is een gezellige leeshoek altijd een aanrader. Vooral omdat de werkkamer vaak ook de rol van logeerkamer op zich neemt, zal een comfortabele slaapbank hier ook niet misstaan. 

4. Opgeruimd staat netjes in de werkkamer

Een opgeruimde ruimte levert veel op voor je productiviteit, daarom hebben we hier ook een aparte stap voor gemaakt. Vooral bij een klein bureau inrichten is het belangrijk om efficiënt met de ruimte om te gaan. Om te voorkomen dat alles in chaos verzinkt dien je voor voldoende kasten, kisten, manden, dozen en schappen te zorgen. Deze zijn onmisbaar en bergen boeken, documenten en mappen op. Achter de kastdeuren of in dozen en manden, ziet de hele studeerkamer er veel netter uit. Lees ook hoe kabels weg te werken om jouw werkruimte organiseert ze houden. Veel strakker en opgeruimd kan je bureau nu niet meer worden!

5. Werkkamer inrichten met praktische decoratie

Naast het juiste meubilair voor het thuiskantoor, maakt ook de juiste decoratie deel uit van het totaalplaatje. Ideaal is wanneer deze accessoires en decoratieve elementen er niet alleen mooi uitzien maar ook nog eens functioneel zijn! Een van de belangrijkste elementen is natuurlijk een kalender. Daarom hebben we bij Westwing een stijlvolle kalender voor 2022 en een jaar- en maandkalender voor 2023 ontworpen die je gratis kan downloaden.

Vooral bij het inrichten van een studeerkamer is het raadzaam om het decoratieve met het praktische te combineren. Zo kan de pennenhouder op het bureau een designstuk zijn, de tapedispenser een uniek exemplaar en de briefopener kan prachtig decoratief werken. Ook is een kantoorplant een echte aanrader, deze is niet alleen mooi maar verhoogt ook de luchtvochtigheid en verbeterd de luchtkwaliteit. 

In kort: om je thuis te voelen aan je thuisbureau, moet je naar de juiste objecten zoeken. Ze moeten zich niet alleen beperken tot de decoratie maar moeten er stijlvol uitzien en tegelijkertijd het werk aan het bureau vergemakkelijken en verbeteren.

6. Vergeet je online werkruimte niet!

Nu je werkkamer en bureau er helemaal spik en span uitzien blijft er alleen nog maar een ruimte over voor een complete make over: je online werkruimte! Match je computer achtergrond met je werkruimte en zorg dat je werkblad netjes opgeruimd is. Heb je bijvoorbeeld een Scandinavisch or romanitsch kantoor? Kies dan voor bloemetjes en lente achtergronden op je telefoon of bureaublad en zorg dat al je documenten netjes in mapjes zitten. Zit je vaak in meeting? Dan hebben we de mooiste zoom achtergronden en Teams achtergronden speciaal voor je gemaakt, zodat je altijd een mooie setting hebt tijdens je vergaderingen – ook onderweg.

Geen saaie kantoren meer! Ga je thuiskantoor inrichten met Westwing. Of het nu voor zelfstandigen, freelancers of gewoon voor de kleine klussen als post of de belastingaangifte is: als je onze tips en tricks volgt, is jouw thuisbureau snel klaar voor gebruik. 

Geïnspireerd geraakt en nu zin in het inrichten en decoreren van nog meer hoekjes in huis?  Laat je dan inspireren door onze artikelen en registreer je op Westwing om geen enkele exclusieve deal te missen!

Beige fauteuil