Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
restaurant interieur met gele stoelen en jungle muur

Een succesvol restaurant gaat verder dan alleen een waanzinnig lekkere menukaart. Het interieur speelt namelijk ook een hele grote rol. Zo is het belangrijk dat de ruimte functioneel is ingedeeld, de kleuren sfeervol zijn en het meubilair uitnodigend. De inrichting kan het restaurant dus maken of kraken– zeker in deze branche waarin de concurrentie moordend is. Ben jij als restauranthouder daarom op zoek naar inspiratie voor een nieuw restaurant interieur? Laat je dan inspireren door onze tips en cases uit dit artikel. Wil je de herinrichting professioneel aanpakken? Lees dan ook over hoe de Westwing Studio jou hierbij kan helpen.  

Succesvol een restaurant inrichten doe je met deze tips 

Voordat je achter de tekentafel duikt en het ontwerpproces gaat beginnen, zijn er nog een paar andere stappen die je kunt doorlopen. Zo adviseren wij om een moodboard te maken en tippen we hoe je jouw restaurant interieur uniek maakt. In deze paragraaf gaan we dieper op elk van deze tips in.   

Wil je nu al meer weten over de Westwing Studio? Kijk dan op de Westwing Studio pagina of lees artikelen over onze andere projecten, zoals een case over een etalage inrichten, verkoopstyling en een hotelkamer inrichting.    

Tip I: maak een moodboard  

Heb je eindeloos veel ideeën maar geen rode draad? Of vind je het juist lastig om te starten en weet je niet goed waar en hoe je moet beginnen? Voor welke uitdaging je ook staat, een moodboard biedt uitkomst. Zo kun je middels het moodboard bepalen welke elementen je terug wil laten komen, zoals kleuren, materialen en vormen. Ook kun je hier de gewenste sfeer in laten terugkomen. Wil je bijvoorbeeld een romantische sfeer of juist een energieke omgeving? Aan de hand hiervan krijg je een duidelijke visuele weergave van de gewenste stijl. En dit helpt weer gedurende de rest van het design- en inricht proces.   

Tip II: zo creëer je een unieke inrichting  

Wil je zeker weten dat je een uniek design neerzet? En je ver weg blijft van een dertien in een dozijn inrichting? Maak dan even een rondje langs de concurrentie. Bekijk de stijl- en inrichting keuzes die zij hebben gemaakt en ga na hoe je jouw ontwerp hiervan wil laten verschillen. Nog een tip voor een uniek ontwerp: laat persoonlijke elementen terugkomen in het interieur. Wat is iets typerend voor jouw restaurant? Heb je bijvoorbeeld een Italiaans restaurant en heb jij zelf ook Italiaanse roots? Verweef dit dan in het interieur.   

Restaurant inrichten inspiratie: twee verschillende cases 

Waren de bovenstaande tips al nuttig? Laat je dan ook inspireren door de twee concrete voorbeelden uit deze paragraaf. Onze binnenhuisarchitecten hebben twee verschillende restaurantconcepten uitgedacht die we hieronder verder omschrijven.  

Voor beide concepten was het doel om een uitnodigende, feel-good ambiance te creëren. Het ontwerp moest harmonieus ogen en een door middel van moderne kleuren en materialen een samenhangende look vormen.  

Restaurant interieur concept I: modern klassiek in een stoer jasje 

In het eerste ontwerp hebben onze experts gekozen voor een monochroom kleurenpalet in combinatie met hout. Zo is de basis wit en lichtgrijs, en wordt er gespeeld met verschillende donkergrijze en zwarte accenten. Door voor een monochroom kleurenpalet te kiezen, werd het doel van een harmonieuze en moderne inrichting behaald.  

Om warmte toe te voegen en een ‘feel-good ambiance’ te creëren, is gekozen voor de toevoeging van hout. Hout brengt niet alleen veel sfeer en warmte aan een ruimte, maar is ook een duurzame optie. 

Restaurant interieur concept II: natuurlijke elementen en luxe accenten 

Het tweede concept heeft dezelfde doelen als het eerste, maar het ontwerp is toch een wereld van verschil. Want waar het eerste concept voornamelijk werkte met wit-, grijs- en zwarttinten, zien we in het tweede concept meer kleur terug. Niet alleen in de meubels en decoratie, maar ook in de beplanting. Zo is er gekozen voor een accentmuur vol groene planten en neonverlichting. 

Door stoelen te mixen en matchen, zowel in vorm als stof, creëer je een interessant visueel effect. In dit ontwerp zorgt de combinatie tussen de luxe fluwelen stoelen, moderne kunststof stoelen en natuurlijke houten tafels voor een mooie stijlenmix die karakter geeft aan de ruimte.  

Ook in de verlichting en decoratie wordt een stijlenmix toegepast. Zo zorgt de neon-verlichting voor een flink statement, maar zet tegelijkertijd een retro look neer. Hetzelfde geldt voor het gebruik van verschillende soorten planten. Doordat zowel de verlichting als het groen door de hele zaak terugkomt, ontstaat er een succesvolle samenhang en een harmonieus geheel.  

Tip! In ons artikel over een horeca interieur zie je een ontwerpconcept voor een koffiebar vol natuurlijke materialen, aardetinten en luxe accenten.  

Tafel dekken restaurant op 3 verschillende manieren

 1. Stijl 1: casual  

  In een casual restaurant is de sfeer relaxed en verre van statig. Een al gedekte tafel– geheel ingedekt volgens de etiquette– zal je hier dan ook minder snel tegenkomen. Is jouw restaurant ook casual? Kies er dan voor om alleen de essentials op tafel te zetten, zoals een peper- en zoutmolen en eventueel een kaars of plantje.  
 2. Stijl 2: chique 

  Bij chique uit eten gaan hoort ook een keurig gedekte tafel. Zo zullen je gasten een aantal dingen verwachten. Denk aan een (wit) linnen tafelkleed en servet, kwalitatieve glazen en servies, en natuurlijk een ingedekte tafel ‘zoals ‘t heurt’, oftewel: volgens de etiquette-regels.  
 3. Stijl 3: nostalgisch  

  Voor sommige restaurants werkt een nostalgische tafeldekking weer goed. Denk bijvoorbeeld aan een ouderwetse pizzeria of pannenkoekenrestaurant. Hierbij kun je denken aan rood-wit geblokte tafelkleden, en een linnen servet met daarin het bestek.  

Zo helpt Westwing Studio met jouw restaurant interieur  

Of je nu hulp nodig hebt met de inrichting van het complete restaurant, of slechts een ruimte: de Westwing Studio biedt uitkomst. Zo kunnen onze experts je voor zowel grote als kleine projecten helpen. Dit werkt als volgt: 

 • Boek een persoonlijk consult met een van onze designers door op de banner hieronder te klikken of deze link naar de Westwing Studio pagina.
 • Vervolgens vul je een online vragenlijst in waarin je al jouw wensen, behoeften en ideeën deelt voor de inrichting van het restaurant.   
 • Nu volgt er een telefonisch consult. Tijdens dit consult ga je samen met jouw persoonlijke binnenhuisarchitect de vragenlijst nalopen.
 • Na dit gesprek ontvang je het ontwerpconcept. Dit ontvang je via een fotorealistisch, 3D-concept mét individuele webshop pagina. Op deze pagina krijg je de mogelijkheid de gebruikte Westwing meubels en decoratie uit jouw ontwerp te shoppen.  

 Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig interieur!

westwing studio