Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
grijze muur met grijze sofa en oranje poef

De eerste indruk is allesbepalend, zo ook op de woningmarkt. En waar de ene potentiële koper makkelijk door een lege ruimte of een bepaalde inrichting heen kijkt, kan de ander dit niet. Extra belangrijk dus om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Niet alleen om zo meer geïnteresseerden aan te trekken, maar ook om een snelle verkoop en zo goed mogelijke prijs voor jouw woning te realiseren. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je een woning aantrekkelijk maakt met verkoopstyling. Ook vertellen we voor wie dit allemaal geschikt is en delen we een verkoopstyling case van Westwing Studio.    

Wat is verkoopstyling – en waarom is het belangrijk? 

Potentiële kopers op de woningmarkt zoeken massaal naar hun droomhuis. En waar sommige van hen goed door een leeg pand, persoonlijke inrichting, of onhandig ingedeelde ruimtes kunnen heenkijken, lukt dit andere weer minder goed. Voor deze groep geldt namelijk vaak dat zij zich direct goed willen voelen bij een huis, dat de indeling uitnodigend is en de inrichting stijlvol. Een aantrekkelijk gestileerde woning geeft deze laatste groep handvatten en een beter idee van de potentie van de ruimtes. 

Verkoopstyling is dus simpelweg het aantrekkelijker maken van een woning dat te huur of te koop staat door het vakkundig te herinrichten en/of te stylen. Doordat de woning aantrekkelijker wordt gemaakt neemt de kans op het sneller vinden van een geschikte huurder of koper toe. Deze ontwikkeling leidt weer tot meer geïnteresseerde partijen waardoor ook de verkoop- of huurprijs kan worden opgedreven.  

Sterker nog, het is bewezen dat door styling de waarde van een huis tot 15% kan oplopen! Verder helpt de styling ook bij een snellere verkoop. Win-win-win dus voor de verkoper, makelaar én koper. 

Hier is een voorbeeld:

Voor

voor foto van de westwing studio case: een houten tuinset op een betegeld terras

Het ontwerp

Westwing studio ontwerp voor de verkoopstyling van een huis. Een terras met hangplanten, outdoorkleed, rotan tuinstoelen costa en een stalamp.

Na

Verkoopstyling resultaat van de westwing studio case: een outdoorvloerkleed met rotan loungebank met kussens

Wat kost verkoopstyling? 

In de meeste gevallen zijn de prijzen van verkoopstylisten gebaseerd op het aantal vierkante meters van de te stylen woning. Vaak vindt er eerst een vrijblijvend gesprek en een bezichtiging plaats met de stylist, wat jou de ruimte geeft om verschillende partijen met elkaar te vergelijken.   

De prijs is dus bovenal afhankelijk van de woonruimte. Wanneer je enkel advies wil en vervolgens zelf aan de slag wil gaan met de herinrichting en het eventueel huren van meubels en/of decoratie, kun je op een gemiddelde prijs rekenen van €250 tot €300– voor woningen van maximaal honderd vierkante meter. Voor oppervlaktes daarboven geldt bij een dergelijk basis advies aan een prijs tussen de €350 en €400.  

Wanneer je jouw woning van A tot Z verkoopklaar wil maken met styling, dus zowel advies als uitvoering, wordt meestal als vuistregel gebruikt dat de kosten tussen de één en drie procent van de vraagprijs liggen.  

Westwing Studio verkoopstyling advies 

Naast reguliere verkoopstyling bureaus, is er nog een andere optie die niet alleen geld bespaart, maar ook tijd en moeite. De interieurservice van Westwing kost namelijk €99,- per kamer, ongeacht hoeveel vierkante meter. Verder omvat deze service een persoonlijk advies en een interieurconcept dat voor elke klant individueel wordt gecreëerd door professionele interieurontwerpers. 

Meer weten over samenwerken met Westwing Studio? Klik op deze link naar de Westwing Studio pagina voor meer informatie. 

Voor wie is verkoopstyling geschikt? 

We noemden het al eerder, maar het is niet alleen de verkoper die profiteert van verkoopstyling. Zo hebben ook de makelaar en de koper er baat bij.  

In principe is woningstyling interessant voor iedereen die zijn appartement, huis of iets dergelijks wil verhuren of verkopen. Grofweg is verkoopstyling geschikt voor de volgende groepen: 

 1. Makelaardij 
 2. Verkopers met makelaar 
 3. Airbnb verhuurders 
 4. Particuliere verhuurders of verkopers  

In de volgende paragraaf hebben we voor alle groepen tien tips verzameld om een woning verkoopklaar te maken.   

Verderop in het artikel delen we een inspirerende verkoopstyling case van het Westwing Studio team. 

Huis verkoopklaar maken met deze tien verkoopstyling tips  

Hieronder vind je 10 tips voor het verkoopklaar maken van een woning.

Tip 1: blijf objectief 

Blijf onthouden dat deze herinrichting of -styling voor een groter doel is: namelijk het verkopen of verhuren van jouw woning. Ga daarom ook niet uit van je eigen smaak, maar volg de stijlvoorkeuren van een zo breed mogelijk publiek.  

Tip 2: een verzorgde uitstraling 

Een verzorgde indruk is essentieel. Dit geeft de huurder of koper immers het idee dat de woning in al die jaren goed is onderhouden. Hecht vooral veel waarde aan een verzorgd entreegebied, want hier wordt de eerste indruk gemaakt. Van de oprit, tot de brievenbus en deurmat, tot de voordeur, alles moet schoon en netjes zijn. 

Tip 3: een opgeruimd huis 

Naast het entreegebied, moet de bezem ook door de rest van de woning. Alles opruimen, weggooien en sorteren dus! Tenminste, alles wat er nutteloos uitziet en de leefruimte beperkt.  

Tip 4: werk met to-do lijsten 

Maak to-do-lijsten voor elke kamer. Wat moet er nog geregeld worden? Wat hoort schoongemaakt te zijn? Besteed aandacht aan elk detail.  

Tip 5: een likje verf 

Een frisse verflaag geeft een ruimte direct een upgrade. Het is in dit geval beter om voor neutrale, lichte kleuren te kiezen. Donkere tinten laten een kamer kleiner lijken en extravagante kleuren kunnen kopers afschrikken. 

Tip 6: een eigentijdse inrichting 

Je hoeft niet alle meubels in één keer te vervangen, maar een paar moderne accessoires en hippe decorelementen maken al een groots verschil. Tip! Bloemen zijn tijdloos en hebben altijd een sfeervol en huiselijk effect.  

Tip 7: maak het minder persoonlijk 

Verwijder ook alles wat te persoonlijk lijkt. Dit omvat foto’s en knutselwerkjes gemaakt door de kinderen. Maar ook souvenirs of souvenirs van uitstapjes.  

Tip 8: lichte ruimtes 

Zorg voor voldoende licht. Laat alle raambekleding open tijdens bezichtigingen en voeg indien nodig meer lichtbronnen toe. 

Tip 9: een optimale indeling 

Meubels moeten zo worden geplaatst dat de ruimte er harmonieus uitziet, maar er niet door wordt gedomineerd. Kun je hier wel een concreet voorbeeld voor gebruiken? Bekijk dan de Westwing Studio ontwerp case verderop in dit artikel.  

Tip 10: professionele foto’s 

Goede foto’s wekken direct de interesse van potentiële kopers. Schakel professionele hulp in of gebruik zelf hoogwaardige apparatuur om de kamers te fotograferen. 
 

Inspiratie: verkoopstyling case van Westwing Studio  

Wanneer een potentiële koper een woning binnenkomt is zijn eerste blik op de ruimte, en het gevoel wat daarmee gepaard gaat, doorslaggevend. Westwing Studio helpt verkopers, makelaars en (Airbnb) verhuurders daarom bij het stylen van hun woning.  

Hieronder volgen een aantal voor- en nafoto’s van een ontwerp case van onze Studio. Ook leggen we in een aantal bulletpoints uit waarom er voor bepaalde styling elementen is gekozen. 

Verkoopstyling tips voor de hal 

 • De gang is hét visitekaartje van een woning. Zorg dus voor een uitnodigende sfeer; 
 • Verder moet de ruimte genoeg functionele elementen bevatten. Denk aan garderobe, zitgelegenheid en opbergruimte; 
 • Coördineer kleuren en materialen voor een harmonieus effect; 
 • Door indirect licht toe te voegen verhoog je de sfeer. 
   
verkoopstyling van de hal door Westwing studio: een vaas met pampasgras op een houten bijzettafel en grijze sofa met gele kussens
verkoopstyling case van westwing studio: een boucle poef met een vaas met pampasgras

Verkoopstyling tips voor de woonkamer 

 • Leg een vloerkleed onder de bank voor een uitnodigende uitstraling; 
 • De toevoeging van verschillende indirecte lichtbronnen zorgen voor een aangename sfeer; 
 • Door de mix van grote en kleine meubelstukken krijgen potentiële huurders of kopers een beter idee van de ruimte; 
 • Planten en wanddecoratie zorgen voor een finishing touch.  
   

Voor

foto van een woonkamer voor de verkoopstyling

Het ontwerp

het woonkamer ontwerp van westwing studio voor de woonkamer

Na

verkoopstyling woonkamer door westwing studio

Verkoopstyling: een open keuken met eetgedeelte 

 • Kleine decoratieve objecten zoals kruidenmolens, houten planken en schalen maken de keuken uitnodigend. Hierdoor krijg je meteen zin om te kokerellen!  
 • Zorg ervoor dat de kleuren en materialen van de eethoek en de open keuken met elkaar corresponderen;  
 • Kruiden of verse bloemen zorgen voor een huiselijke uitstraling; 
 • Zorg ervoor dat de verhoudingen van de tafel perfect in de ruimte passen. Speel eventueel met vormen, een ronde tafel doorbreekt vaak de geometrische vormen van een ruimte en zorgt voor visueel evenwicht;  
 • Gezellige stoelen passend bij de stijl van de eettafel zorgen voor een harmonieus karakter; 
 • Een statement hanglamp kan gebruikt worden als wow-effect;  
 • Naast de tafel kunnen kleinere meubelen gebruikt worden om een ​​barruimte te maken of om opbergruimte te creëren. 

Voor

eethoek voor de verkoopstyling

Het ontwerp

ontwerp door westwing studio voor de woonkamer met eetgedeelte

Na

verkoopstyling tips voor de woonkamer met eethoek

Verkoopstyling tips voor de slaapkamer 

 • Door een vloerkleed onder het bed te leggen en andere textiel items toe te voegen, krijgt de kamer een knusse uitstraling; 
 • Twee nachtkastjes naast het bed en eventueel een bedbank benadrukken de potentie van de ruimte; 
 • Hier zorgen nachtlampjes en een paar decoratieve items voor de finishing touch.  

Voor

lege slaapkamer inrichten

Het ontwerp

ontwerp voor de slaapkamer

Na

resultaat verkoopstyling slaapkamer door westwing studio

Verkoopstyling tips voor de kinderkamer 

 • Kies voor een neutraal ingerichte kinderkamer zodat het geschikt is voor zowel jongens als meisjes; 
 • Verdeel de ruimte optimaal in in sub-ruimtes: slapen, spelen en opbergen; 
 • Door met aardetinten, natuurlijke materialen en aaibare stoffen te werken, krijgt de ruimte een gezellig en behaaglijk karakter.  

Voor

kinderkamer met tipi tent

Het ontwerp

ontwerp voor de kinderkamer door westwing studio

Na

verkoopstyling resultaat kinderkamer door westwing studio

Meer weten over de Westwing Studio en onze projecten? Lees dan ons artikel over een winkelinrichting, hotelkamer inrichting of kinderdagverblijf inrichting. Ook hebben we cases uitgeschreven over een etalage inrichten en over horeca interieur en restaurant interieur.   

Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig interieur!

banner westwing studio interieuradvies boeken