Natuurgebieden Nederland vuurtoren vlieland

Om het mooiste natuurschoon te zien, hoeven we niet de hele wereld over te reizen. Nederland heeft namelijk een zeer divers landschap vol prachtige natuurgebieden. Veel mensen komen tot rust in de natuur, maar de natuur kan ook juist een goede plek zijn voor activiteiten. Ook voor vakanties kiezen velen een natuurgebied uit om te ontdekken. Welke natuurgebieden Nederland zoal rijk is, welke natuurparken je kunt vinden in welke regio’s. En welke soorten mooie natuur Nederland heeft, lees je hier!

Verschillende soorten natuurgebieden in Nederland

Dat de Nederlandse natuur veel te bieden heeft, blijkt uit de mooie lijst aan soorten natuur die te vinden is in Nederland. Zo vinden we bijvoorbeeld duingebieden, beekjes, meren, rivieren, heuvels, heide, strand en bossen. Veel mogelijkheden dus voor een dag, weekend of vakantie in een natuurgebied.

Fantastische activiteiten in de natuur

Veel mensen zoeken de natuur op om op te laden en even los te komen van de dagelijkse sleur. Je omringen met groen zorgt bijgevolg voor ontspanning. Kies bijvoorbeeld voor een mooie fietsroute door het bos, een wandeling over het strand of een kanotocht over de rivier. Of ga je liever een rondje hardlopen over een landweggetje?

 • Wandelen
 • Fietsen
 • Kanoën
 • Mountainbiken
 • Hardlopen
 • Wadlopen

Creatief zijn in de natuur

In de natuur kun je ook allerlei andere activiteiten doen. Op het strand kun je zandkastelen maken, schelpen zoeken en kuilen graven. In het bos verzamel je eikeltjes, dennenappels en kastanjes. Terwijl je in de tuin een boomhut kunt bouwen of insecten zoeken. Met alles dat je gevonden en verzameld hebt kun je weer iets leuks knutselen. Je kan van de natuur bovendien weer veel leren. Zo kun je ook op pad gaan in een natuurgebied, om vogels, insecten of andere dieren te spotten.

Prachtige natuurgebieden in Nederland

Het mag duidelijk zijn, Nederland is rijk aan prachtige natuur. De mooie natuur vind je vooral in de bijzondere natuurparken in Nederland. Echter, elk natuurgebied heeft zijn eigen bijzonderheden, soorten landschappen en dieren. Wij lichten hieronder de 10 mooiste natuurgebieden in Nederland voor je uit.

10 x de mooiste natuurgebieden van Nederland

De mooiste natuurgebieden? Aangezien elklnatuurgebied ft weer iets anders te bieden heeft, hebben wij hieronder hebben een lijstje gemaakt van de 10 mooiste natuurparken in Nederland.

 1. De Wadden

  De Wadden is met zijn 5 verschillende eilanden een bijzondere plek in Nederland. Door UNESCO werden de Waddeneilanden benoemd tot Werelderfgoed. Je kunt hier terecht voor allerlei activiteiten, maar ook voor een luie strandvakantie middenin de natuur.

 2. De Nieuwe Hollandse Waterlinie

  De Nieuwe Hollandse Waterlinie is wel 85 kilometer lang. Deze verdedigingslinie met 46 forten en 5 vestingsteden is een rijksmonument. Mis ook het eiland Pampus niet!

 3. De Hoge Veluwe

  De Hoge Veluwe, ook wel de schatkamer van de Veluwe genoemd, is onmisbaar in deze lijst met natuurparken. Het park is enorm uitgestrekt met veel wandel- en fietsroutes. Hier vind je een divers landschap en heel veel dieren, waaronder herten.

 4. De Oostvaardersplassen

  De Oostvaardersplassen is een natuurgebied dat is ontstaan bij het aanleggen van Flevoland. Hier leven groepen edelherten, konikpaarden en er is een enorme diversiteit aan vogels te vinden. Een deel van het gebied is niet toegankelijk, maar er zijn verschillende mooie wandelroutes.

 5. De Biesbosch

  De Biesbosch is gelegen in de rivierdelta en je vindt hier veel wilgenvloedbossen en kreken. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied in Nederland. Een prachtig en uniek natuurpark waar je met een beetje geluk bevers kunt spotten!

 6. De Utrechtse Heuvelrug

  De Utrechtse Heuvelrug is enorm divers met zijn sprengen, heuvels, heide, bossen, vennen en zandverstuivingen. Bovendien kun je hier in de omgeving ook veel kastelen en landgoederen bewonderen. Een mooie mix van natuur en cultuur dus.

 7. De Loonse en Drunense Duinen

  De Loonse en Drunense Duinen in Brabant is een echt duinlandschap. Hier is zóveel stuifzand te vinden dat dit nationaal park ook wel wordt vergeleken met de Sahara. Hier zie je zandbanken, heidevelden en weinig begroeiing. Een bijzondere plek waar je heerlijk kunt wandelen.

 8. De Zoom-Kalmthoutse Heide

  De Zoom-Kalmthoutse Heide ligt op de grens van Nederland en België. Duingebied, bos, heide en vennen wisselen elkaar hier af waardoor het beeld prachtig, kleurrijk en gevarieerd is.

 9. Drentsche Aa

  Drentsche Aa is een gebied dat is gelegen rond de gelijknamige rivier. Een fietstocht door het prachtige gebied laat de diversiteit van de natuur hier het beste zien.

 10. Hoekse Waard

  Hoekse Waard wordt ook wel gezien als een van de Zuid-Hollandse eilanden. Het poldergebied met 60 polders waarvan enkele polders die stammen uit de 14e eeuw. Een prachtig, uitgestrekt gebied.

Op vakantie in de mooie natuur van Nederland

Een vakantie in de mooie natuur van Nederland is een goed idee. Of je nu op vakantie gaat met kinderen of met de hond, op huwelijksreis, een romantisch weekendje weg wil of alleen op vakantie gaat; een natuurgebied is de ultieme plek om even helemaal tot rust te komen. Via de website van Natuurmonumenten vind je heel veel informatie over alle natuurgebieden en natuurparken in Nederland. Hier lees je ook waar je wel en niet kunt komen, waar je het beste heen kunt om te wandelen en waar je kunt fietsen.

Slapen rond natuurparken in Nederland

Heb jij zin om een natuurgebied te gaan verkennen? Ontdek de verschillende natuurparken in Nederland. Overnacht op een camping – lees ook onze kampeer do’s & don’ts – of kies voor glamping in de natuur. Je kunt ook gaan slapen in een boomhut! Overnachten bij de boer, in een mooie bed & breakfast of in een luxe hotel; voor elk budget en elk soort wensen zijn er passende plekken te vinden.

Liever verder reizen? Ook daarover schreven wij diverse artikelen om jou te inspireren. Lees bijvoorbeeld over de mooiste vakantie eilanden, vakantiebestemmingen in Europa, treinvakanties of tips om goedkoop op vakantie te gaan.

Ready to go? Lees dan nog even onze checklist voor de perfecte vakantie en geniet van jouw welverdiende tijd in de mooie natuurgebieden van Nederland.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een natuurfeer in jouw interieur!