natuurgebied in de duinen

Om het mooiste natuurschoon te zien, hoef je niet de hele wereld over te reizen. Dichterbij huis, in ons eigen mooie landje, vind je namelijk diverse landschappen vol knappe natuurgebieden. Of je nu de natuur voor je rust opzoekt, om te sporten, of om te wandelen met vriendinnen: een uitstapje naar de natuurgebieden in Nederland is altijd een goed idee. En ook voor vakanties zijn de Nederlandse natuurgebieden ideaal. Er is genoeg te ontdekken én te kiezen. Welke natuurgebieden Nederland zoal rijk is, welke parken je kunt vinden in welke regio’s, en welke soorten mooie natuur Nederland heeft, lees je hier!  

Disclaimer: welk natuurgebied het mooiste is, is niet te vergelijken. Elk natuurgebied heeft immers zijn eigen bijzonderheden, landschappen en dieren. Benieuwd naar onze tien favorieten? Wij lichten hieronder onze tien favoriete natuurgebieden in Nederland voor je uit: 

De natuurgebieden in Nederland

 1. De Wadden 
 2. De Nieuwe Hollandse Waterlinie 
 3. De Oostvaardersplassen 
 4. Drentsche Aa 
 5. De Utrechtse Heuvelrug 
 6. De Hoge Veluwe 
 7. De Biesbosch 
 8. De Hoeksche Waard 
 9. De Loonse en Drunense Duinen 
 10. De Zoom-Kalmthoutse Heide 

Noord-Nederland: mooiste natuurgebieden Nederland 

We trappen de lijst van Nederlandse natuurgebieden af in het noorden. Woon je in het zuiden en is een trip naar de Wadden, Nieuwe Hollandse Waterlinie of Oostvaardersplassen niet bepaald om de hoek? Scroll dan door naar beneden voor natuurgebieden in Midden- of Zuid-Nederland.  

1. De Wadden 

De Wadden is met zijn vijf verschillende eilanden een bijzondere plek in Nederland. Door UNESCO werden de Waddeneilanden benoemd tot Werelderfgoed, en wij begrijpen wel waarom. Je kunt hier terecht voor allerlei activiteiten, maar ook voor een luie strandvakantie middenin de natuur. Welk eiland je bezoekt, is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Zo is de overtocht naar Texel (20 minuten) een stuk korter dan die naar Terschelling (2 uur). Ook verschillen de afvaartplaatsen onderling. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je trip naar de eilanden.  

2. De Nieuwe Hollandse Waterlinie  

Neem een duik in de geschiedenis en bezoek het rijksmonument ‘De Nieuwe Hollandse Waterlinie’. De van origine ‘Hollandse Waterlinie’ uit de 17e eeuw, bestaat uit vijf vestingsteden, namelijk Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. De verdedigingslinie van de ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’ is wel 85 kilometer lang en strekt zich uit over Noord- en Midden-Nederland. Het rijksmonument telt 46 forten, waaronder het eiland Pampus – die we zeker tippen voor een bezoek!  

3. De Oostvaardersplassen 

Relatief nieuw, maar desondanks niet minder mooi, is het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Dit gebied is minder dan honderd jaar geleden ontstaan bij het aanleggen van de provincie Flevoland. Momenteel leven hier groepen edelherten, konikpaarden en er is een enorme diversiteit aan vogels te vinden. Een deel van het gebied is niet toegankelijk, maar er zijn verschillende mooie wandelroutes. Nieuwsgierig geworden naar dit gebied? Bekijk dan ook de indrukwekkende documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’. 

4. Drentsche Aa 

De Drentsche Aa is een gebied dat is gelegen rond de gelijknamige, kronkelige rivier. Het totale gebied bestaat uit zestien dorpen en diverse natuur. Al duizenden jaren geleden vestigden boeren zich in deze regio, iets wat je nu goed terug kan zien in het vele, prachtige boerenland. Een fietstocht door dit prachtige gebied laat dan ook het beste de diversiteit van de natuur zien. Vergeet niet een tussenstop te maken bij de Grolloërveen: een veenplas waar je over het langste houten vlonderpad van heel Nederland kunt fietsen. 

Midden-Nederland: de mooiste bossen Nederland 

4x de mooiste bossen in Nederland:

 1. De Utrechtse Heuvelrug 

  De Utrechtse Heuvelrug is enorm divers met zijn sprengen, heuvels, heide, bossen, vennen en zandverstuivingen. Bovendien kun je hier in de omgeving ook veel kastelen en landgoederen bewonderen. Een mooie mix van natuur en cultuur dus. 

 2. De Hoge Veluwe 

  De Hoge Veluwe, ook wel de schatkamer van de Veluwe genoemd, is onmisbaar in deze lijst met natuurparken. Het park is enorm uitgestrekt met veel wandel- en fietsroutes. Hier vind je een divers landschap en heel veel dieren, waaronder herten.  

 3. De Biesbosch  

  De Biesbosch is gelegen in de rivierdelta en je vindt hier veel wilgenvloedbossen en kreken. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied in Nederland. Een prachtig en uniek natuurpark waar je met een beetje geluk bevers kunt spotten! 

 4. De Hoeksche Waard  

  De Hoeksche Waard is een prachtig, uitgestrekt gebied dat ook wel wordt gezien als een van de Zuid-Hollandse eilanden. Het poldergebied bestaat uit zestig polders – waarvan enkele afstammen uit de 14e eeuw!  
   

Zuid-Nederland: de mooiste natuurparken en natuurgebieden in Nederland

Het mag duidelijk zijn, Nederland is rijk aan prachtige natuur. De mooie natuur vind je vooral in de bijzondere natuurparken. In het noorden, midden, maar ook zeker het zuiden van ons prachtige land! 

9. De Loonse en Drunense Duinen 

De Loonse en Drunense Duinen in Brabant is een echt duinlandschap. Hier is zóveel stuifzand te vinden dat dit nationaal park ook wel de Brabantse Sahara wordt genoemd. Hier zie je zandbanken, heidevelden en weinig begroeiing. Een bijzondere plek waar je heerlijk kunt wandelen. 

10. De Zoom-Kalmthoutse Heide  

De Zoom-Kalmthoutse Heide ligt op de grens van Nederland en België. Duingebied, bos, heide en vennen wisselen elkaar hier af waardoor het beeld prachtig, kleurrijk en gevarieerd is. Gek op reuring? Bezoek dan de Vlaamse kant van het grenspark. Aan deze kant van het natuurpark vind je veel duin en heide, wat het een geliefde plek onder vele bezoekers maakt. Aan de Nederlandse kant daarentegen, vind je veel naaldbossen en vooral meer ruimte en rust. Ideaal dus als je dit park bezoekt om even helemaal tot rust te komen tijdens een stille wandeling of fietstocht.  

Overnachten in de mooiste natuurgebieden van Nederland

Veel mensen zoeken de natuur op om op te laden en even los te komen van de dagelijkse sleur. Je omringen met groen zorgt voor ontspanning. Kies bijvoorbeeld voor een natuurgebied met de mooiste fietsroutes van Nederland of een wandeling over de mooiste stranden van Nederland.  

Heb jij zin om een natuurgebied te gaan verkennen? Ontdek de verschillende natuurparken in Nederland. Overnacht op een camping – lees ook onze paklijst kamperen – of kies voor glamping in de natuur. Je kunt ook gaan voor een bijzondere overnachtingen in Nederland, bijvoorbeeld in een boomhut! Overnachten bij de boer, in een mooie bed & breakfast, design hotel, spa hotel of in een luxe hotel; voor elk budget en elk soort wensen zijn er passende plekken te vinden. 

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je trip naar de natuur compleet te maken!