Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
tafel gedekt met regenboog servies

Steeds vaker zie je het voorbijkomen in Nederland: 21-diners. Overgevlogen vanuit Amerika en érg populair! Begrijpelijk ook, want wie houdt er nou niet van lekker eten met al je vrienden? Een feestje organiseren wanneer je 21 wordt, is helemaal het einde. En natuurlijk wil je dat alles perfect tot in de puntjes is geregeld. Maar wat houdt zo’n 21-diner eigenlijk in? En waar moet je allemaal aan denken? We hebben 5 elementen voor je op een rijtje gezet die onmisbaar zijn voor een 21-diner. Met de tips in dit artikel organiseer je gegarandeerd een onvergetelijke avond!

Wat is een 21 diner?

21-diners: ze zijn erg leuk en vaak ook heel mooi gedecoreerd, maar waarom worden ze eigenlijk gehouden? Heel simpel! Wanneer iemand 21 jaar is geworden viert hij of zij dit met een groot diner! Op een chique wijze vier je samen met je vrienden en/of familie je verjaardag en het feit dat je nu officieel onafhankelijk bent. Een typisch gevalletje: ‘mijlpalen zijn er om slingers aan op te hangen’.

Ondanks dat ze pas sinds een paar jaar in Nederland zijn geïntroduceerd, gaan de 21-diners al heel veel jaren terug. Volgens traditie nodig je als vrouw alleen maar vriendinnen uit en als man alleen maar vrienden. Deze vrienden of vriendinnen van je studie of studentenvereniging mix je met je vrienden of vriendinnen van vroeger. Maar tegenwoordig zijn we gelukkig niet meer zo ouderwets! Nodig vooral uit wie jij graag op je feestje wilt hebben, je wordt tenslotte maar één keer 21 jaar!

Een 21-diner organiseren: waar moet je aan denken?

Hieronder vind je 5 elementen die onmisbaar zijn voor een geslaagd 21-diner. We geven je inspiratie voor het menu, thema’s, de uitnodiging, een eventuele dresscode en de decoratie!

1. Wat staat er op het menu?

Naast de uitnodigingen, een dresscode en de mooie versieringen is het natuurlijk ook niet onbelangrijk wat er op het menu staat tijdens jouw 21-diner. Bij de meeste 21-diners begin je met een borrel. De borrel begint ergens tussen 16:00 uur en 18:00 uur en duurt tot het moment dat jij besluit aan tafel te gaan. Bij de borrel worden vooral kleine hapjes geserveerd met een lekker drankje. Vergeet de hapjes en drankjes niet stijlvol te serveren – ga bijvoorbeeld voor mondgeblazen champagneglazen – zoals de glazen Ays van de Westwing Collection, en serveer de hapjes op schalen of borden met een gouden randje – wij tippen de borden Sali van de Westwing Collection.

En dan het diner: worden het drie, vier, vijf of misschien wel zeven gangen? Steeds vaker zie je 21-diners met de meest uitgebreide menukaarten. Hoe het menu eruit gaat zien, bepaal je helemaal zelf. Wil je gewoon één duidelijk kaart waarbij iedereen hetzelfde eet? Helemaal prima! Of wil je toch liever dat mensen de keuze hebben uit twee gerechtjes? Ook helemaal goed!

Beide keuzes hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Bij een menukaart waarbij iedereen hetzelfde eet, weet je precies hoeveel je van alles moet inkopen. Als je je gasten de keuze laat, weet je minder goed hoe het gaat lopen. Je moet dan voor alle gerechtjes genoeg in huis hebben: want wat als iedereen voor één van de twee kiest? Aan de andere kant heb je bij een menukaart met meerdere opties sneller de kans dat iedereen het lust.

Denk goed na wat je zelf wil, maar houd ook rekening met de gasten. Heb jij vrienden of vriendinnen met een allergie of een speciaal dieet? Vraag wat ze wel en niet mogen en zorg dat er voor hen ook genoeg lekkers is. En verder draait het vooral om jou!

2. Een thema kiezen voor 21-diners

Een 21-diner is al een themafeest op zich, maar maak het nog feestelijker door er een extra thema aan vast te hangen. Wat dacht je van glitter en glamour, black en gold of misschien ga je voor elegantie met een roségouden touch? Kleurenthema’s zijn altijd goed! Stem hier ook de rest van de decoratie en tafelstyling op af. Ga je voor het thema black & gold? Kies dan bijvoorbeeld voor gouden bestek – wij tippen de bestekset Shine van Westwing Collection-, met zwarte diepe dinerborden en gouden servetringen.

Ben je in de zomer jarig en houd je meer van een tropical diner? Wat dacht je van een Hawaii-party? Organiseer een cocktail party na het diner en je tropische feest is helemaal af! Zomerse gerechten, tropische decoratie en natuurlijk de beste muziek!

Maak je van jouw 21-diner een tuinfeest? Erg leuk! Hang er een Ibiza-thema aan of wat dacht je van een Tuscany Vineyard-thema? Een stijl die tegelijkertijd rustiek en intiem is. Denk aan rustige kleuren zoals bruin, groen, ivoor en wit.

3. Een indrukwekkende uitnodiging voor 21-diners

De uitnodigingen voor 21-diners zijn vaak net zo perfect als het diner zelf. Hoe dat komt? Omdat ook de uitnodiging net zo erg wordt meegenomen in het thema als alle decoratie. Dus geef jij een luxe gouden diner met zwarte stijlvolle zwarte details? Dan zijn de uitnodigingen natuurlijk niet groen met roze!

Waar je op moet letten bij het maken van uitnodigingen voor 21-diners? De uitnodiging van jouw 21-diner zit eigenlijk net zo in elkaar als al jouw andere feestjes. Het is belangrijk om antwoord te geven op de volgende vragen: wat, wanneer, waar en hoe laat. Maar bij een uitnodiging van een 21-diner wil je natuurlijk wel dat de kaart er net iets chiquer uitziet dan normaal! Dus laat jouw creativiteit de vrije loop.

Ook leuk! Personaliseer iedere uitnodiging met een foto of beschrijf een moment dat je samen met die vriend of vriendin hebt beleefd. Wel zo speciaal!

4. De dresscode

Aangekomen bij de dresscode. Je wil er in ieder geval zelf op en top uitzien. Een stijlvolle jurk, een mooi pak: gewoon net even iets chiquer dan normaal. Vind jij het leuk als het plaatje helemaal compleet is? Zet dan op de uitnodiging een dresscode neer, een bepaalde kleur, een specifieke stijl of gewoon aansluitend op jouw thema. Erg leuk voor de foto’s ook later! 

5. Decoratie voor 21-diners

Onze favoriete stap: de styling! Slingers, ballonnen en een mooi tafelkleed. Bij een 21-diner wordt er echt op alles gelet. Vooral de tafel is erg belangrijk, daar zit je immers met zijn allen aan! Niet alleen een mooi tafelkleed is onmisbaar, ook bijpassende servetten en luxe servies mogen niet ontbreken! En wat dacht je van de menukaart? Leg deze alvast klaar op ieder bordje, mooi opgemaakt met een lay-out die aansluit op het thema! 

Maak je van tevoren een tafelindeling of mag iedereen zitten waar ze willen? Anders is het ook leuk om de naamkaartjes iets stijlvoller te maken dan alleen een wit papiertje met daarop een naam. Veel om over na te denken, maar het eindresultaat mag er zeker zijn!

Nog meer inspiratie

Voilà! Je bent er, je weet nu alles af van 21-diners: wat het is en wat je allemaal moet regelen. Nu is het alleen nog aan jou om je diner helemaal vorm te geven hoe je dat zelf wilt! Het is echt niet erg om hulp te vragen aan familieleden, dan kunnen ze je mooi helpen om de hapjes en drankjes uit te serveren!