Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Eten en drinken op een feestlijke tafel

Happy new year! Op het nieuwe jaar moet natuurlijk wel gedronken worden. Een nieuwjaarsborrel biedt een goede gelegenheid om met elkaar te proosten op het nieuwe jaar. Je kunt daar een locatie voor afhuren, maar veel leuker – en goedkoper – is het om de nieuwsborrel gewoon thuis te organiseren. Nodig je vrienden en/of familie uit, kleed de ruimte aan en zorg voor voldoende drankjes en hapjes. In dit artikel vind je een handig stappenplan voor het organiseren van een nieuwsjaarborrel.

Stappenplan nieuwjaarsborrel organiseren

Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Organiseer een nieuwjaarsborrel voor al je vrienden en/of familie. Het organiseren van zo’n borrel hoeft niet moeilijk te zijn. Wij hebben een stappenplan gemaakt waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de ultieme nieuwjaarsborrel organiseert.

Stap voor stap een nieuwjaarsborrel organiseren

 1. Thema

  Het hoeft niet, maar het is wel leuk: een thema/dresscode aan je nieuwjaarsborrel koppelen. Hou het algemeen zodat mensen niet nog de stad in moeten om een geschikt kostuum te vinden (want daar heb je na nieuwjaarsnacht écht geen zin in). ‘Goud’ of ‘glitter’ zijn leuke thema’s. ‘Feestelijk’ is ook een algemene dresscode, iedereen heeft wel iets feestelijks in z’n kast hangen.

 2. Uitnodigingen

  Door een mooie uitnodiging te versturen, maak je van de nieuwjaarsborrel echt iets bijzonders. Een zelfgemaakte uitnodigingen die je per post verstuurt maakt zeker indruk, maar je kunt ook een uitnodiging digitaal maken en versturen. Dat scheelt je een hoop tijd!

 3. Hapjes

  Het kiezen van de juiste hapjes is essentieel bij een nieuwjaarsborrel. Maak het jezelf niet te moeilijk, want anders sta je tijdens de borrel voornamelijk in de keuken. Tip: iedereen heeft wel leftovers van nieuwjaarsavond. Laat je gasten deze meenemen naar de borrel. Weggooien is ook zonde en dat scheelt jou heel wat tijd in de keuken! Verderop geven we je tips voor leuke nieuwjaarshapjes.

 4. Drankjes

  Een nieuwjaarsborrel kan niet zonder een lekker drankje! Toosten op het nieuw jaar doe je niet met een ordinair glas Chardonnay. Lees hieronder onze tips voor geschikte nieuwjaarsdrankjes.

 5. Muziek uitzoeken

  Een fijn deuntje op de achtergrond zorgt direct voor een goede sfeer. Laat je rock-cd’s voor deze gelegenheid even in de kast liggen, want dan kunnen jullie elkaar niet meer verstaan. Ga in plaats daarvan voor een rustig muziekje. Pssst… die kerstplaat mag best nog een keer gedraaid worden!

 6. Aankleding

  De aankleding en verlichting maken van jouw nieuwjaarsborrel een gegarandeerd succes. Pas de aankleding op het thema aan. Is het thema goud? Zorg voor goudkleurige slingers en andere gouden details.

 7. Speech

  Last but not least, bereid een speech voor! Een nieuwjaarsborrel is het moment om kort in te gaan op het afgelopen jaar en daarna de voornemens en plannen voor het komende jaar te bespreken én om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen natuurlijk. Let op: bereid geen speech voor van vijftien A4-tjes, daar zit niemand op te wachten. Hou het kort en verwerk er wat humor in!

Drankjes: wat schenk je bij een nieuwjaarsborrel?

Onmisbaar bij een borrel, en zeker bij een nieuwjaarsborrel, is een lekker drankje. Maak het jezelf gemakkelijk door de drankflessen op een tafel te zetten zodat iedereen het zelf kan pakken. Natuurlijk kan je de wijnvoorraad van de slijter opkopen, maar er zijn ook andere geschikte drankjes voor een nieuwjaarsborrel. Vergeet vooral niet om non-alcoholische drankjes op tafel te zetten, voor degenen die het jaar zijn begonnen met Dry January.

 • Champagne: een nieuwjaarsborrel kan niet zonder bubbels. Of het nu Champagne Prosecco of Cava is – begin het jaar goed met een lekkere bubbelwijn! Je hebt ook bubbels zonder alcohol, kinderchampagne bijvoorbeeld. Of appelsap met prik. Kijk deze video voor een champagne cocktail:
 • Mojito: breng een originele toost uit op het nieuwe jaar met een mojito! Lekker fris en feestelijk! Zet voordat je gasten komen allemaal glazen mojito klaar als welkomstdrankje. Hou de glazen klein, zodat je gasten niet na een uur al dronken zijn. In deze video voor de verandering hier een andere variant:
 • Cider: cider of appelwijn is een trendy drankje waar maar weinig alcohol in zit. Extra leuk: serveer de cider in een champagneglas met suikerrandje.

Hapjes voor een nieuwjaarsborrel

Je wilt natuurlijk niet tijdens de borrel voornamelijk in de keuken staan om de hapjes te maken. Een goede voorbereiding is dus essentieel. Kies voor feestelijke nieuwjaarshapjes die je van tevoren kunt maken en daarna in de koelkast kunt zetten. Wanneer de gasten er dan eenmaal zijn, hoef je alleen het cellofaantje van de hapjes af te halen.

Zet op elke tafel wat hapjes neer zodat mensen ze zelf kunnen pakken (en jij dus niet constant aan het rondlopen bent met schalen). Wil je toch iets warms serveren? Een portie bitterballen gaat er altijd wel in, zeker met een oud-en-nieuw-kater! We hebben nog een paar nieuwjaarshapjes voor je op een rij gezet:

 • Stokbrood met kruidenboter: altijd een succes!
 • Mini-oliebollen: om het af te leren.
 • Tonijnsalade: een klassieker die niet kan ontbreken op een nieuwjaarsborrel.
 • Caprese-spiesjes: stokjes met daaraan snoeptomaatjes, basilicum en mozzarellabolletjes. Dat ziet er nog leuk uit ook!

Bij WestwingNow vind je alles om jouw nieuwjaarsborrel feestelijk aan te kleden. Wil je nog meer inspiratie op doen? Blader eens door onze andere artikelen. Wij wensen je in elk geval namens het hele Westwing-team: gelukkig nieuwjaar!