Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Paar blauwe bloemen in vaas op witte vensterbank met geurstokjes

Stress wordt verminderd, slaapproblemen verdwijnen en huidaandoeningen worden positief beïnvloed. Etherische olie doet meer dan vieze geuren verbloemen en er decoratief mooi uit zien in hun flesje. In onze drukke levens is het belangrijk om de tijd te nemen voor jezelf en stil te staan bij wat jij nodig hebt om tot rust te komen en je goed te voelen. Etherische oliën kunnen jou helpen om je thuis comfortabel en relaxt te voelen en optimaal te kunnen ontspannen. Bovendien hebben sommige oliën een geneeskrachtige werking of een goede werking op de huid! Wat etherische oliën nu precies zijn, hoe je ze precies gebruikt, waar ze goed voor zijn en in welke ruimte je ze het beste kunt neerzetten lees je hier!

Wat is etherische olie en hoe werkt het?

Een belangrijke eigenschap van etherische olie is dat deze ‘vluchtig’ is. De olie vervliegt of verdampt snel. Precies dat feit zorgt ervoor dat deze olie zo’n prettige geur verspreid. Deze oliën worden ook wel aromatische of essentiele olie genoemd. Deze olie wordt gewonnen uit natuurlijke materialen als hout. Van hout wordt bijna alles gebruikt voor de oliën: wortels, zaden, vruchten (sinaasappel bijvoorbeeld), bladeren, takken, bloesem etc.

Hoe de olie vervolgens uit deze materialen gehaald kan worden? We bespreken hieronder twee (van de vele) methodes; uitpersing en stoomdestillatie.

Door het persen van verschillende ingrediënten zoals citrusvruchten komt de olie vrij. Andere ingrediënten, zoals plantdelen, worden verwerkt door stoomdestillatie. Dat betekent dat er stoom doorheen gaat waardoor olie verdampt. Die damp bevat de zo belangrijke olie waarover we het hebben. Vervolgens wordt de stoom afgekoeld, waardoor deze condenseert en dan blijft er vloeistof over (water met olie). Deze vloeistoffen blijven gescheiden en mengen dus niet, de olie blijft drijven op het water.

Hoe wordt etherische olie gebruikt?

Omdat er zoveel soorten etherische olie of essentiele olie zijn, wordt het op heel veel verschillende manieren gebruikt; als smaakstof geneesmiddel, conserveermiddel, geurstof én als grondstof in de industrie.

 • Smaakstof: bijvoorbeeld pepermuntolie, citrusolie of kruidnagelolie.
 • Geneesmiddel: de oliën kunnen een positieve werking hebben op de gemoedstoestand, huidproblemen verbeteren en worden ingezet als ontsmettingsmiddel.
 • Geurstof: bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen, cosmetica of wasmiddel.

Plantaardige olie

Etherische olie wordt vaak gemengd met plantaardige olie. Plantaardige olie is eigenlijk een basisolie. Deze vette plantaardige olie is meestal afkomstig van koudgeperste vruchten van planten. De olie is 100% zuiver en bevat alle vitaminen en mineralen. Ze dienen als basis voor etherische oliën. De etherische olie lost zeer goed op in de vette basisolie. De basis in combinatie met de geur werkt samen huidverzorgend en genezend. Lees verderop wat de werking is van de verschillende soorten etherische olie.

Welk geurolie voor welke kamer?

Grofweg kun je de soorten etherische olie indelen in een aantal categorieën namelijk: hout, citrus, bloem, herbal en een mix van allen. Voor elke ruimte is een ander soort geur geschikt. Uiteraard hangt dit simpelweg van je smaak af, maar ook het effect dat diverse geuren op je hebben speelt mee. Zo zal je in de badkamer liever een ontspannende geur om je heen willen hebben en in de werkruimte kies je weer sneller een verkwikkende, motiverende geur.

 1. De badkamer

  In de badkamer ga je voor een frisse of ontspannende geur. Zowel in de ochtend als in de avond kom je in de badkamer om je op te frissen of voor een otnspannend bad. Cederhout kan geschikt zijn, maar ook jasmijn is een goede optie!

 2. De slaapkamer

  Voor de slaapkamer kun je het beste een ontspannende geur als lavendel, kamille of venkel kiezen. Deze geuren zijn rustgevend, ontspannend en slaap opwekkend.

 3. De woonkamer

  Voor de woonkamer kies je allereerst een sterkere geur, omdat dit vaak een grotere ruimte is. Geuren als jasmijn, bergamot of cederhout kunnen een goede keuze zijn.

 4. De werkkamer

  In de werkkamer kies je voor een stimulerend, motiverend, activerend en opbeurend type geur. Citrusgeuren als sinaasappel of citroen zijn hiervoor zeer geschikt. Het activerende rozemarijn is ook ideaal.

Top 20 geuren en de werking er van

Hieronder lichten we een aantal geuren toe. We beschrijven het effect en de bijzondere werking van de geur.

 • Bergamot – bij wisselende stemmingen, verbetert stemming
 • Cederhout – verkwikkend, rustgevend, elastische huid
 • Citroen – concentratie verbeterend, zuiverend, verfrissend
 • Eucalyptus – vrijer ademen, verlichtend
 • Jasmijn – Opbeurend, huidverzorgend
 • Kaneel – verwarmend stimuleert het immuunsysteem
 • Kamille – rustgevend, ontspannend, huidherstellend
 • Kruidnagel – concentratie verbeterend, stimulerend
 • Lavendel – rustgevend, slaapopwekkend
 • Patchoeli – nostalgisch gevoel, verwarmend
 • Pepermunt – heldere geest, vrijer ademen, verkoelend
 • Roos – harmoniserend, rustgevend, voedend
 • Rozemarijn – vrijer ademen, activerend, soepele gewrichten
 • Salie – vrijer ademen, bij vermoeidheid
 • Sandelhout – meditatie, verbetert de stemming
 • Sinaasappel – ontspannend, verbetert de stemming
 • Steranijs – gezonde luchtwegen, stijve spieren, bloedcirculatie
 • Tea tree – luchtzuiverend, zuivert de huid
 • Tijm – verzacht luchtwegen, zuiverend, herstellend
 • Venkel – slaapopwekkend, rustgevend

Geurolie in huis

Er zijn verschillende manieren om etherische olie of geurolie te gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld als masageolie gebruiken, in je bad doen, in de sauna, als stoominhalatie gebruiken én je kunt het door de ruimte laten verspreiden met behulp van een aromadiffuser. Deze diffusers zijn in allerlei vormen verkrijgbaar.

De aromadiffuser

De aroma diffuser heeft een bakje waarin je wat water doet samen met de etherische olie die jij wilt. Je kunt de aromadiffuser aanzetten, waardoor het water door snelle trillingen omgezet wordt in nevel. Deze nevel wordt vervolgens samen met de olie door de ruimte verspreid. Dit zorgt voor een prettige, ontspannende, kalmerende, of activerende geur in de ruimte én op deze manier is de aroma diffuser ook een kleine luchtbevochtiger. Fijn wanneer de verwarmingen weer aan staan tijdens de wintermaanden.

Alternatieven

Er zijn ook andere manieren om een lekkere geur te verspreiden in huis, namelijk met behulp van geurstokjes, geurkaarsen of een kamerspray.

 • Geurstokjes – hoe langer de stokjes des te beter wordt de geur verspreidt.
 • Geurkaarsen – ze zijn verkrijgbaar in heel veel geuren!
 • Kamerspray – voor elke ruimte een lekkere geur die je eenvoudig rondspuit.

Bij Westwing vind je alles om van jouw huis een stijlvol thuis te maken. Van grote meubels tot elegante decoratieve items. Wordt lid van onze club en registreer je op Westwing zo mis geen enkele exclusieve deal om je huis heerlijk te laten ruiken.