Alabaster witte vaas op witte salontafel

Is het glas of is het steen? Hard of zacht? En is het warm of is het koud? Geen enkel materiaal heeft zoveel verschillende eigenschappen als albast. Het natuurlijke materiaal alabaster heeft een mysterieuze uitstraling en wordt al eeuwenlang gebruikt voor kunstvoorwerpen. Maar hoe past het materiaal in het hedendaagse interieur?

Wat is alabaster?

In één oogopslag ziet de grondstof alabaster eruit als steen. Kijk je nog een keer dan zie je een diffuse structuur die de eerste indruk weerlegt. Dit misverstand is te wijten aan verschillende natuurlijke krachten, albast is een reactieproduct van verdamping en druk. Hoe dat zit?

Chemisch gezien is alabaster calciumsulfaat, een verscheidenheid aan in water oplosbaar gips. Het vormt zich wanneer het water uit zoute meren verdampt en de resterende korst onder lagen van de aarde komt. Hier wordt het blootgesteld aan mechanische invloeden die het minerale mengsel vervormen, verkleuren en vervolgens doen stollen.

Het afgewerkte materiaal condenseert tot eivormige blokken. De afmetingen van deze zogenaamde ‘eitjes’ fluctueren sterk. Afhankelijk van de locatie zijn ze niet veel groter dan een aardappel, maar ook soms wel maximaal drie meter lang. Overeenkomend kan een dergelijk albasten ei enkele grammen of enkele honderden gewichten wegen.

Andre trendmaterialen

Denk je toch niet zo weg te zijn van het alabaster trendmateriaal? Gelukkig zijn er tal van trendmaterialen die je kunt combineren in huis. Kijk eens naar de combinatiemogelijkheden van Teddy vacht in de huiskamer. Of lees meer over het natuurlijke Sisal materiaal. Of edelsteen agaat. Laat je inspireren!

Alabaster oorsprong Egypte

Wetenschappers noemen de Egyptische taal als de oudste mogelijke bron van het materiaal albast. Sommigen bewerken dat het materiaal is vernoemd naar de Egyptische stad Alabastron, de “stad van albasten schepen”. Hoewel de term van Griekse oorsprong is, verwijst deze eigenlijk naar een plek waar albasten schepen werden gemaakt.

Kunstenaars moeten de translucentie ervan al vroeg hebben herkend, omdat albastlantaarns al bestonden in de tijd van de Egyptenaren en Babyloniërs. De zijkanten waren versierd met ingesneden of verhoogde figuren, die pas goed tot hun recht kwamen als de vlam werd aangestoken.

Het materiaal vond een soortgelijk gebruik in het oude Griekenland. Hier werd het gebruikt voor de afwerking van vuurschalen. De grondstof werd ook gebruikt als wandbekleding en voor het afdichten van raamopeningen.

Middeleeuwen

Dit gebruik van het albast is ook gedocumenteerd voor middeleeuwse kerken. De fijne adervorming was waarschijnlijk vooral aantrekkelijk, aangezien de grondstof niet geschikt is voor bescherming tegen het weer. Cijfers en decoraties die ervan zijn gemaakt, kunnen alleen binnenshuis worden gebruikt, omdat calciumsulfaat niet vochtbestendig is.

Dat kan een reden zijn geweest waarom de sporen van het albast verloren zijn gegaan in de geschiedenis. Het werd al snel beschouwd als een goedkope kopie van marmer en diende een tijd lang uitsluitend als grondstof voor parels. Het was pas rond 1800 dat kunstobjecten van albast een renaissance beleefden die duurde tot het begin van de 20e eeuw.

In de volgende decennia fluctueerde de vraag voortdurend. Een hoogtepunt ten tijde van Art Deco werd gevolgd door De Grote Depressie en de oorlog. Onmiddellijk daarna was calciumsulfaat een felbegeerd exportmateriaal in het buitenland, waar het voornamelijk werd gebruikt voor souvenirs – en zo terugkeerde naar de Europese mijngebieden.

Alabaster van tegenwoordig

De grondstoffen en kunstobjecten die ervan zijn gemaakt, worden sinds de jaren negentig bijzonder goed beschermd. Met de oprichting van het bedrijf Euralabastri werd een kwaliteitszegel tot stand gebracht dat slecht onderscheidt van hoogwaardig vakmanschap. Verder is er een museum geopend in het belangrijkste mijngebied van Volterra in Italië, dat de geschiedenis van het albast documenteert.

Tegelijkertijd werd de enige universiteit ter wereld voor albastkunst nieuw leven ingeblazen. Hier leren studenten zorgvuldig om te gaan met de grondstof en er unieke ontwerpen van te maken. Zo helpen ze het materiaal weer tot bloei komen en kunstobjecten te ontwikkelen die ook passen bij moderne interieurs.

Waar wordt albaster steen voor gebruik?

Calciumsulfaat heeft een glasachtige, zijdeachtige matte glans en kan nauwelijks doorschijnend, maar ook bijna volledig doorschijnend zijn. Het kleurbereik van het materiaal is zeer breed. Het kan geel tot bruin zijn, maar ook meer roze of grijs. De meest voorkomende, mooiste en populairste tint van albast is wit – met nuances variërend van stralend tot romig.

In vergelijking met andere natuurlijke grondstoffen is het materiaal erg zacht. Als je het snijd krijg je net als hout een unieke gladmakende eigenschap. Dit maakte het een populair materiaal voor kunstwerken, sieraden en andere decoratieve objecten.

Onze tips voor alabaster in je interieur

Albast in huis halen is een bijzondere keuze. Het zorgt voor een authentieke sfeer en ademt kwaliteit en klasse. Ontdek hieronder enkele tips en ideeën voor het toepassen van albaster steen in huis.

Gebruik albast thuis

Als je wilt profiteren van de genoemde aspecten van dit bijzondere materiaal, zijn er veel mogelijkheden om albast thuis een rol te laten spelen. Het dient als materiaal voor lampen, vazen ​​of andere alledaagse voorwerpen en wordt ook wel eens als lambrisering gebruikt. Het kan geen toeval zijn dat dit gebruik aan het oorspronkelijke gebruik herinnert. Dat wat goed is, zal vroeg of laat terugkeren.

De voordelen van albast

Het materiaal behoudt zijn basis esthetiek in elke vorm. Het papieren structuur maakt het oppervlak licht en het doorschijnende effect suggereert openheid. De matte glans van alabaster creëert een warm gevoel. Last but not least; de monotone kleur van het natuurlijke materiaal straalt rust uit.

Dit zijn allemaal factoren die een aangenaam contrast vormen met de harde realiteit van het dagelijks leven. Met een item van alabaster steen zorg je voor een mooie tegenhanger van de hectiek en drukte. Deze effecten worden ook benadrukt door de edelsteenwetenschap. Van alabaster muletten wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze een positief effect hebben op de psyche en dat ze de innerlijke rust ondersteunen.

Ben je geïnspireerd geraakt om albast toe te voegen aan je interieur? Naast decoratieve items van alabaster steen kun je nog veel meer bijzondere decoratieve stukken in huis neerzetten om voor stijl en elegantie te zorgen. Laat je ook eens inspireren door andere trendmaterialen – pluche, terrazzo, karton en denim – voor je interieur. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met de laatste trend op het gebied van decoratie.