Een donkerhouten eettafel met vazen ​​voor een groenblauw gordijn

Donker hout is hartstikke populair en wij snappen waarom! Het is super chique, geeft je interieur allure en is tegelijkertijd ook een tikje stoer. Dat noemen we nou de perfecte balans. Voor welk meubel ga jij? Een tv-meubel, wandplank of kast van donker hout? Wij geven tips en tricks om donker hout toe te passen in je interieur.

De voordelen van donker hout in je interieur

Donker hout past in elke woonstijl en in elk huis. Het is dus niet zo gek dat het hout een van de meest populaire materiaalsoorten is in je interieur. Donker hout bestaat uit veel verschillende houtsoorten. Het trendmateriaal geeft de ruimte een stijlvolle, natuurlijke en elegante look, maar maakt de ruimte ook meteen warmer. Het fijne van hout is dat het oersterk is, het kan een leven lang meegaan.

Donker hout kan je door heel het huis terugvinden: een houten servieskast in de woonkamer of keuken, een houten bureau in de werkkamer, een houten bedframe in de slaapkamer of een donkere houten vloer door heel het huis. Het trendmateriaal geeft een mooie en natuurlijke basis aan je interieur.

Donker hout in huis

Om donker hout in je huis te combineren, zijn er een paar punten waar je rekening mee kunt houden om je interieur in balans te houden.

1. Zorg voor een lichte basis

Te veel donker hout maakt de ruimte niet alleen donker en zwaar, maar ook ietwat oubollig. Ga voor een lichte, strakke basis, zoals een lichte vloer en lichte muren. Dan vallen die meubels van donker hout ook meteen goed op.

2. Houd het in balans

Donker hout combineert mooi met wit en andere lichte tinten. Maar als je enkel en alleen witte muren en donkere houten meubels in je interieur hebt, wordt het contrast wel erg groot. Wil je donker hout met grijs combineren? Ga dan voor alle kleurschakeringen van grijs: van heel lichtgrijs tot aan wat donkerder grijs. Combineer bijvoorbeeld een lichtgrijze muur met een muisgrijze stoffen bank en donkere houten meubels. Hierdoor is het verloop niet zo hard en houd je het in balans.

3. Overdaad schaadt

Als je donker hout mooi vindt, heb je waarschijnlijk de neiging om alle meubels in donker hout te kiezen om het zo een geheel te houden. Echter kan dit een overkill aan donkere items worden. Kies bijvoorbeeld een of twee pronkstukken gemaakt van het trendmateriaal, bijvoorbeeld een tv-kast en servieskast.

Laat een eet- en koffietafel van dit hout achterwege. Zo krijgen de twee exemplaren alle aandacht. Natuurlijk kun je de populaire houtsoort ook subtieler in je interieur integreren. Kies bijvoorbeeld een donker hout salontafeltje in combinatie met een fauteuil met donker geraamte.

4. Zorg niet voor teveel houtsoorten bij elkaar

Je hoeft niet alleen voor een donkere houtsoort te kiezen, het is juist leuk en speels om verschillende tinten hout met elkaar te combineren. Maar pas op dat het niet een bonte verzameling aan houten meubels in huis wordt. Combineer maximaal drie verschillende houtsoorten met elkaar. Zo houd je de balans.

Om de houtsoorten mooi in elkaar over te laten lopen, moet je ervoor zorgen dat de ondertoon van de houtsoorten onderling met elkaar matchen. Zo kun je bijvoorbeeld donker gelakt hout combineren met donker hout dat niet is bewerkt. Zo blijft de donkere kleurstelling, maar is het toch net even anders.

Donkere houtsoorten

De ene donkere houtsoort is de andere niet. We lichten er een paar uit:

 1. Wengé

  Het sterke hout is lichtbruin wanneer het net is gezaagd. Het wordt hierna steeds donkerder. Wengé is geschikt voor vloeren en meubels.

 2. Eiken

  Eikenhout bestaat uit diverse tinten, van donkerbruin tot geelbruin. Eiken is eenvoudig te bewerken en kan worden gebeitst, gelakt, geolied, gerookt en zelfs gestoomd. Met name gestoomd eikenhout heeft een natuurlijke en mooie donkerbruine kleur. Het rot niet snel dus eikenhout is geschikt voor buitenshuis, maar wordt binnenshuis vooral gebruikt voor meubels en vloeren.

 3. Noten

  Notenhout heeft een prachtige donkerbruine kleur en is mooi glad als het verwerkt is tot meubel. Met wat olie krijgen notenhouten meubels een lichte glans.

 4. Iepen

  Iepenhout heeft een mooie levendige tekening vol nerven. Het hout kenmerkt zich door zijn roodbruine tot donkerbruine kleur. Deze kleuren komen nog meer tot zijn recht als je het hout behandeld met natuurlijke olie en was.

Zo houd je donker hout zo lang mogelijk mooi

De meeste houtsoorten reageren verschillend op vocht, warmte en zonlicht. Voordat je donkere houten meubels koopt, is het belangrijk om na te gaan waar je het meubel neer wilt zetten? Staat het meubel dicht bij het raam? Dan moet je een houtsoort kiezen die daar tegen kan, of je moet het meubel van tevoren bewerken met een lak of beits zodat het hout niet verkleurt door het licht. Een soft touch lak zorgt voor een beschermende laklaag, maar het hout behoudt wel zijn matte finish en de nerven van het hout zijn gewoon nog voel- en zichtbaar. De lak beschermt niet alleen tegen uv-straling, maar ook tegen kringen en krasjes. 

Daarnaast is het belangrijk om de temperatuur en het vochtpeil zo constant mogelijk te houden in huis. Is de ruimte te droog? Plaats dan bakjes water aan de radiator. Is de ruimte juist weer te vochtig? Plaats dan vochtvreters. Neem de houten meubels af met een licht vochtig doekje en maak het hierna goed droog.

Meubels van donker hout

Nog inspiratie nodig voor donkere houten meubels in je interieur? Wij noemen de populairste!

1. Vloer

Een donkere houten vloer is in combinatie met grote raampartijen een geweldige keuze. Het maakt de ruimte chique, robuust en tegelijkertijd enorm sfeervol. Helemaal als je de vloer in visgraatmotief laat leggen. Zo’n donkere vloer past bij veel interieurstijlen, denk aan modern, klassiek en landelijk. Je kunt de vloer combineren met een wollen kleed, chunky knit of een mooi schapenvacht in nudetint voor meer licht en warmte.

2. Salontafel

Het leuke van salontafels is dat je er twee of drie bij elkaar kunt zetten voor een speels effect aan je interieur. Combineer bijvoorbeeld een donker houten tafeltje met twee lichtere houten exemplaren, of maak het nog interessanter door er tafeltjes van verschillende materialen bij elkaar te zetten, bijvoorbeeld marmer, terrazzo en betonlook.

3. Dressoir

Dressoirs gemaakt van donker hout geven je interieur iets luxe. Helemaal als de kastjes afgewerkt zijn met een visgraatpatroon en het onderstel een vintage messing finish heeft. Zo’n dressoir staat geweldig in een vintage, Scandinavisch, eclectisch, industrieel en modern interieur!

Wil je meer donker hout in je interieur integreren? Laat je inspireren door dit warme, sfeervolle en elegante materiaal. Kijk ook eens bij de andere trendmaterialen karton, terrazzo, faux fur en pluche om inspiratie op te doen voor je interieur.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met mooie meubels gemaakt van donker hout. Ze maken namelijk elke ruimte behaaglijk, knus en gezellig!