Bijzettafel voor wit, roze, lichtblauw terrazzo behang met glazen vazen, decoratie en decoratie blikkoeler

Met terrazzo wordt een kleurrijk gespikkeld steenpatroon een populaire interieurtrend! Ook al kijken terrazzovloeren terug op een eeuwenoude traditie, de robuuste en slijtvaste vloeren zijn populairder dan ooit. Terrazzo zet zijn stoffige imago opzij en inspireert ons niet alleen op het gebied van entreeruimtes van openbare gebouwen, maar ook in de vorm van designmeubilair, decoratieve objecten en opvallende woonaccessoires.

Wat is terrazzo?

Terrazzo is Italiaans en betekent “vloerbedekking”. In het Nederlands spreken we van granito. Kenmerkend voor de terrazzo, of granito, vloer is het naadloze uiterlijk, dat bestaat uit vele – soms kleurrijke – stenen. In tegenstelling tot mozaïeken creëert terrazzo geen vormen en patronen, de stenen lijken willekeurig gemengd te zijn.

Traditioneel wordt granito geproduceerd in een nat-in-nat proces en bestaat uit een bindmiddel (cement) en gekleurde aggregaten van marmer, kalksteen of dolomiet. Het resultaat zijn grote terrazzo platen die zonder voegen worden verwerkt. Hardere materialen zoals granietsnippers of riviergrind worden ook wel gebruikt voor hogere vloerspanningen.

Na het drogen van de zogenaamde natte dekvloer wordt de vloer geschuurd en gepolijst. Pas nu krijgt het terrazzo zijn typische uiterlijk, wat blijkt uit de gekleurde insluitsels van de aggregaten. Zo wordt elke granito vloer uniek. Door het uitgebreide productieproces is echt terrazzo relatief duur. Hiervoor investeer je wel in een duurzame en robuuste vloer die er ook na tientallen jaren nog mooi uitziet.

Leuk weetje: In Italië noemen ze de traditionele terrazzo vloer: “Pavimento Veneziana”.

Terrazzo vloer – hier ligt de oorsprong!

Terrazzo vloeren dateren uit de oudheid, waar ze werden gemaakt van een mengsel van kalksnippers en kalkmortel. Vooral in het oude Rome werd terrazzo gebruikt in statige gebouwen. De Renaissance kan echter worden omschreven als de hoogtijdagen van terrazzo. De decoratieve vloeren bleven de overhand houden in Italië en werden voornamelijk gelegd in Romeinse villa’s en edele particuliere gebouwen in Venetië. Het terrazzo vond later zijn weg naar heel Midden-Europa door het gebruik ervan in openbare gebouwen.

De slijtvaste en duurzame vloerbedekking van officiële gebouwen is tot op de dag van vandaag bekend. Vanwege de hoge duurzaamheid werd het echter ook gebruikt in particuliere woongebouwen, vooral als granito trap, in de entree van het huis, in keukens en badkamers. In de tweede helft van de 20e eeuw werden terrazzovloeren steeds vaker vervangen door goedkopere bekledingen zoals PVC of imitatie terrazzotegels. De afgelopen jaren is de traditionele vloerbedekking echter weer een trend geworden. Dankzij de moderne diamantslijptechnologie en hoogontwikkelde bouwmaterialen is er een breed scala aan ontwerpmogelijkheden voor terrazzovloeren in felle kleuren.

Woonaccessoires en meubilair in terrazzo look

  • Feit 1: Modern granito biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Naast de originele matte afwerking zijn er vandaag de dag ook hoogglanzende, gezandstraald of struikgewalste oppervlakken beschikbaar.
  • Feit 2: Terrazzo vloeren zijn slijtvast en duurzaam, daarom worden ze nog steeds gebruikt als hoogwaardige vloerbedekking in openbare gebouwen.
  • Feit 3:Granito repareert snel slijtage. Terrazzo kan worden opgeknapt door het opnieuw te slijpen en te polijsten.
  • Feit 4: Elk granito is uniek door zijn karakteristieke productiemethode. Als je dit aspect belangrijk vindt in je ontwerp, kun je deze luxe ook in je eigen huis brengen met deze klassieke vloerbedekking.

Woonaccessoires en meubilair in terrazzo look

Terrazzo is inmiddels niet alleen meer te vinden als designvloer, maar ook in meubels en woonaccessoires. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw verving de binnenhuisarchitecten steensplinters door glas om een gelijkwaardige uitstraling te bereiken. Het patroon “Star Piece” hielp terrazzo een nieuwe impuls te geven en werd zelfs verwerkt tot tafels en andere meubels.

Sinds Max Lamb in 2014 in zijn serie “Marmoreal” Veronese marmer gebruikte, heeft terrazzo zijn weg gevonden naar de interieurwereld. Liefhebbers gebruiken dit speciale patroon nu niet alleen voor zitmeubelen of tafels, maar we zien granito nu ook veel in keukens en badkamers.

Kleine accenten kunnen worden gelegd met decoratieve artikelen zoals vazen of servies, die bijzonder effectief zijn op neutrale oppervlakken. Als je je eigen terrazzo wilt maken, heb je niet veel nodig. Wij laten je hieronder zien welke stappen je moet nemen om tot een visueel aantrekkelijk resultaat te komen.

Terrazzo woonaccessoires zelf maken

  1. Kneed de witte polymeerklei en rol deze uit tot de gewenste grootte met een acrylstaafje.
  2. Rol vervolgens een gekleurde polymeerklei plat uit en snijd deze in kleine stukjes.
  3. Verdeel de gekleurde kruimels gelijkmatig over de witte massa en rol opnieuw over het oppervlak met de acrylstick zodat de gekleurde delen worden ingedrukt.
  4. Nu kun je de terrazzomassa om een glas rollen en op de juiste maat snijden.
  5. Maak tot slot de naden glad met je vingers.
  6. Bak in een voorverwarmde oven op 110 °C gedurende 30 minuten.

Et voilà Je eigen kunstwerkje is klaar!

Terrazzo behang

De liefhebbers van de terrazzo-look op de vloer zullen ook blij zijn met een wandbekleding met het typische stenen patroon. De look slaagt met granito behangpapier in een oogwenk en kan gemakkelijk een complete ruimte transformeren.

Terrazzo behangpapier is verkrijgbaar in vele kleuren en patronen. Van natuurlijke tinten tot kleurrijke versies in geel, roze of groen, voor elke smaak is er een passend ontwerp te vinden. In plaats van een fotoprint of een grafisch patroon kan een behang in terrazzo-look worden gebruikt om het moderne design van een interieur te onderstrepen.

Het behang is bijzonder effectief als je het combineert met monochrome meubels. Het beste is om een neutrale tint van het behangpapier in de kleurstelling te gebruiken – dit zorgt voor een harmonieus totaalbeeld in de inrichting.

Terrazzo reinigen – Tips & tricks!

In principe is granito een dankbare vloerbedekking die gemakkelijk te reinigen is. Een mengsel van water en reinigingsmiddel is geschikt voor het reinigen van de terrazzovloer en het verwijderen van grover vuil.

Als het oppervlak na vele jaren gebruik echter tekenen van slijtage vertoont, kan de terrazzovloer worden opgeknapt. De bovenste laag wordt opnieuw geschuurd en het terrazzo wordt gepolijst – op voorwaarde dat er een natte dekvloer wordt gebruikt en er geen tegels of vloerplaten worden gebruikt. 

Bent je nog steeds op zoek naar de juiste producten voor een vleugje Italiaanse flair in terrazzo stijl? Blader door de selectie van onze interieurstylisten en vind precies wat je zoekt!