Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
druif planten in een witte schaal

Een druif is een absolute aanwinst voor je (moes)tuin. Een druivenstruik is niet alleen mooi om te zien, hij geeft ook heerlijke vruchten. Mits je de plant goed verzorgd en op de juiste wijze onderhoudt natuurlijk. Hoe plant je een druif en waar? Wat heeft een druivenplant nodig? Hoe onderhoud je hem en welke soorten druiven zijn er? In dit artikel lees je alles over het planten van een druif.

Alles over de druivenplant

Er bestaan heel veel verschillende soorten druiven. Omdat Nederland een vrij koel en vochtig klimaat heeft, kunnen veel van deze soorten hier niet groeien. De druif groeit als struik. Een druivenstruik groeit het beste in een zonnig en warm klimaat. Om druiven te produceren, wordt dit gewas meestal in kassen geteeld. Maar ook de bladeren van de druif maken deze plant tot een favoriet. We zien ze veel als versiering voor pergola’s, schuttingen en muren. Tot slot wordt er nog onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde tafeldruif en de wijndruif. Het verschil tussen de druivensoorten zit in de zuurgraad en het suikergehalte. Bij wijndruiven is zowel de zuurgraad als het suikergehalte hoger dan bij tafeldruiven. In Nederland groeien vooral de Vitis vinifera Solaris, Vitis Johanniter en de Vitis vinifera Regent.

Welke druif planten?

Er zijn drie soorten druiven die het vaakst voorkomen in Nederland. We noemden ze al eerder. De Vitis vinifera Solaris, Vitis Johanniter en de Vitis vinifera Regent.

  • Vitis vinifera Solaris – het woord Solaris in de naam verwijst naar zon. Deze druivensoort dankt zijn naam aan de vroege rijping van de vruchtjes. Rond half augustus tot begin september kunnen de eerste witte druiven al worden geplukt. Extra voordeel van deze soort, is dat deze druif resistent is tegen schimmels en winterhard is tot -20 graden. Deze druivensoort wordt gebruikt voor wijn, maar ook als tafeldruif.
  • Vitis Johanniter – deze soort groeit veel in Duitsland en Nederland. Het bijzondere aan deze soort, is dat hij geschikt is als wijndruif én als tafeldruif. De Johanniter is rijp in oktober en kan vervolgens gebruikt worden voor de productie van wijn. Ook deze witte druivensoort is bestand tegen schimmels zoals meeldauw en winterhard tot -20 graden.
  • Vitis vinifera Regent – als je een blauwe druif wilt is de Regent een hele goede keuze. Ook deze druif is bestand tegen meeldauw en winterhard tot -20 graden. Deze druiven zijn zoet en middelgroot. Geschikt als tafeldruif en als wijndruif. Je kunt deze druiven plukken in september.

Tip! Ben je benieuwd wanneer je wat het beste kunt planten? In onze moestuinkalender lees je alles over het onderhouden van alle groente- en kruiden soorten in jouw moestuin!

Soorten tafeldruiven

Tafeldruiven worden ook wel consumptiedruiven of eetdruiven genoemd. Hier volgen een aantal druivensoorten die groeien in Nederland en vooral geschikt zijn voor directe consumptie.

  • Vitis ‘Rembrandt’ – Deze blauwe druiven zijn te plukken in september of oktober. Ze zijn lekker knapperig.
  • Vitis ‘Boskoop glory’ – Deze goed rijpende blauwe druif kun je plukken in september en oktober.
  • Vitis ‘Vroege van der laan’- Deze witgele druif is zeer goed rijpend in Nederland. Te oogsten in augustus en september.
  • Vitis ‘Himrod’ – Dit is een groengele druif die pitloos is. Goed resistent tegen meeldauw en te plukken in augustus/september.

Waar en wanneer druiven planten?

Waar en wanneer kun je nu het beste druiven planten? De beste plek voor een druif is in elk geval op een zo zonnige mogelijke plek. Denk dus aan een muur op het zuiden. Plaats de druiven in goed vruchtbare grond. De plant kan het beste geplant worden in het voorjaar of laat in het najaar. De druif wil graag een stevige voedzame bodem, het liefst ook kalkrijk. De grond dient het water goed vast te houden maar ook goed kunnen afwateren. Het is belangrijk om de plant in de eerste 4 jaar na het planten flink te snoeien, dan gaat deze lekker groeien en veel vruchten maken. Je kunt de druivenplant in de volle grond planten of in een pot. Ontdek de twee stappenplannen hieronder.

Druiven planten grond

Hoe plant je druiven in de grond? Als je druiven wilt planten in de volle grond kun je het beste dit stappenplan volgen:

  1. Zorg dat je een geschikte plek voor de druiven kiest.
  2. Maak een goed gat voor de plant. Maak het gat iets groter dan de pot van je plantje. Als je meer plantjes wilt neerzetten, kun je het beste voor een plant met een hoogte tot 100 centimeter aanhouden dat ze om de 35 tot 50 centimeter naast elkaar kunnen staan. Zet de plantjes zo’n 30 centimeter van de muur.
  3. Vul het gat met goede grond (bijvoorbeeld aanplantgrond en kalk).
  4. Zet dan je plantje in het gat en zet het zo diep als het potje.
  5. Vul nu het gat rond het plantje met grond en druk deze grond goed aan.
  6. Maak je plant vast aan de muur, schuur, schutting of pergola zodat deze goed ondersteund wordt.

Druivenplant in pot

Wil je de druif liever in een pot planten? Hoe je dat doet ontdek je hier!

  1. Kies eerst een goede pot uit. Ga voor een pot die iets groter is dan de pot waar je druivenplant in zit wanneer je hem koopt. Een pot met gaten aan de onderzijde is aan te raden.
  2. Vul dan ¼ deel de pot met een laag hydrokorrels. Hierdoor wordt rotting van de wortels tegengegaan.
  3. Nu leg je een laagje potgrond in de pot.
  4. Plaats de plant daar bovenop.
  5. Vul de pot nu verder met grond en druk elke laag goed aan.
  6. Plaats de pot op een geschikte (zonnige) plek binnen of buiten.

Druif planten voor over je pergola

Als je graag een druif wilt over je pergola, kun je deze het beste plaatsen aan de meest zonnige kant. Plaats de druif aan de voet van je pergola. Richting het zuiden. Leid je je druif over je pergola dan kun je een prachtig groen dak creëren. Hierdoor zit je onder de pergola lekker uit de zon en heeft jouw druif juist de ideale plek in de zon. De druiventrossen kunnen mooi naar beneden hangen. Laat de druif het eerste jaar gewoon omhoog groeien en begeleid deze mee omhoog. Laat een of twee uitlopers omhoog groeien en knip andere uitlopers weg. Op die manier zullen de twee uitlopers sterk en gezond worden.

Je druivenplant goed onderhouden

Je druif moet natuurlijk onderhouden worden. Denk daarbij aan het goed ondersteunen en geleiden van je struik. De druivenstruik kan met touw vastgemaakt worden. Gebruik hiervoor wel speciaal touw dat geen schade toebrengt aan de plant. Daarnaast moet de druif worden gesnoeid. De druif snoei je het beste twee keer per jaar. In de winter (tussen half november en begin januari, maar niet als het vriest!) en in de zomer (om overvloedig blad weg te halen). Je kunt de plant in de zomer bij droogte ook extra water geven. In het voorjaar kun je de druif bemesten. Zorg dat je voor een meststof met calcium en kalium kiest.

Heb jij een druif in je tuin of wil je er graag een planten? Als je nog op zoek bent naar andere groenten voor je moestuin kun je bijvoorbeeld onze artikelen over komkommer kweken of aardbeien planten bekijken.