Koopgids: hardheidsgraad matras kiezen
Veel mensen worstelen met slaapproblemen en rugpijn. Grote kans dat dit komt door een verkeerd matras. Een te hard of juist te zacht matras is namelijk slecht voor ons lichaam. Aan de hand van meerdere factoren waaronder gewicht en lichaamsgrootte bepaal je gelukkig heel snel en eenvoudig de perfecte hardheidsgraad van je matras. In deze koopgids geven we je meer informatie over de juiste hardheidsgraad voor jouw matras.

Veel mensen worstelen met slaapproblemen en rugpijn. Grote kans dat dit komt door een verkeerd matras. Een te hard of juist te zacht matras is namelijk slecht voor ons lichaam. Aan de hand van meerdere factoren waaronder gewicht en lichaamsgrootte bepaal je gelukkig heel snel en eenvoudig de perfecte hardheidsgraad van je matras. In deze koopgids geven we je meer informatie over de juiste hardheidsgraad voor jouw matras.
Hardheidsgraad matras: wat is het en waarom is het belangrijk?
De hardheid van een matras geeft, zoals de naam al verklapt, de stevigheid van het matras aan. De naam is misschien wat misleidend, want het betekent niet dat alleen een hard matras goed voor je is. Dat verschilt per persoon. Het hangt er maar net van af waar je naar op zoek bent.
Hoe harder een matras is, hoe beter het is tegen rugpijn bijvoorbeeld. En hoe zachter het matras, hoe geschikter het is voor mensen met allergieën. Bovendien kunnen mensen die niet op hun rug kunnen slapen het beste een zeer zacht matras kiezen.
Met de juiste matrashardheid verlicht je lichamelijke gebreken, zoals nek- en rugklachten. Nu is het niet zo dat het alleen maar een verlichtende werking heeft. Een goed matras zorgt er natuurlijk ook voor dat je comfortabel ligt en fijn in slaap komt. Dat is ook wel zo prettig, toch?



Elke hardheidsgraad matras in detail
De hardheidsgraad van een matras wordt door veel fabrikanten aangeduid met H1, H2, H3, H4 of H5. Dit zijn standaardtermen die bij iedere matrasaanbieder terugkomen. Erg handig dus als je weet wat ze betekenen
De hardheidsgraad wordt gemeten aan de hand van de druk die nodig is om het matras plat te drukken. Een zacht matras vereist veel minder druk dan een hard matras. De verschillen in hardheidsgraad van een matras hebben te maken met het materiaal waar het matras van gemaakt is. Daarbij is de dichtheid van een matras ook erg belangrijk! De dichtheid van een matras zegt namelijk iets over de juiste balans van ventilatie en comfort.

Hardheidsgraad 1
We beginnen bij hardheidsgraad 1 (H1). Deze hardheidsgraad komt niet veel voor, het is dan ook niet gek als matrasaanbieders deze graad niet noemen. Een van de redenen waarom deze lage hardheidsgraad niet vaak voorkomt, is omdat ze meestal niet zo geschikt zijn voor volwassenen. Hardheidsgraad 1 is namelijk ontworpen voor een lichaamsgewicht tot 60 kg.

Hardheidsgraad 2
Op naar hardheidsgraad 2 (H2)! Een hardheidsgraad van een matras met niveau 2 is geschikt voor mensen tussen de 60 en 80 kg. H2 is een zacht matras dat erg geschikt is voor zijslapers. Waarom? Als zijslaper kun je het beste een zachter matras kiezen. Zo zinken de zware delen van je lichaam goed in het matras weg, en ligt je ruggengraat in een mooie, rechte lijn. En dat is erg belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen!

Hardheidsgraad 3
Heb jij behoefte aan meer ondersteuning tijdens jouw nachtelijke uurtjes? Dan is een matras met hardheidsgraad 3 (H3) precies wat je zoekt! Deze medium-stevige matrassen zijn geschikt voor mensen tussen de 80 en 100 kg. De matrassen bieden een hoge ondersteuning, maar zijn toch aangenaam zacht. Erg geschikt voor rug- en buikslapers dus!

Hardheidsgraad 4
Misschien heb je het al door, maar hoe hoger de hardheidsgraad, hoe steviger de matrassen. Voor mensen met een lichaamsgewicht tussen 100 tot 120 kg wordt hardheidsgraad 4 aanbevolen. Deze biedt een optimale ondersteuning, zodat rugproblemen geen kans krijgen.

Hardheidsgraad 5
Net zoals H1 ga je ook een matras met hardheidsgraad 5 (H5) niet vaak voorbij zien komen. Deze hardheid mag namelijk alleen gebruikt worden voor een lichaamsgewicht boven de 130 kg. Deze ultrastevige hardheid ondersteunt en ontlast de wervelkolom op de best mogelijke manier.
Het juiste matras hardheid voor jouw lichaamsbouw
De hardheidsgraad is erg gericht op het lichaamsgewicht, maar dit is niet de enige factor waar we rekening mee houden. De gehele lichaamsbouw is belangrijk om het perfecte matras uit te kiezen. Lichaamsbouw is een uniek iets, waar een specifieke matrashardheid op aansluit. De ideale hardheidsgraad van een matras wordt vastgesteld aan de hand van jouw gewicht én jouw lengte.
Om je een beeld te geven, zie onderstaande tabel!

Het juiste matras hardheid voor jouw slaaphouding
Naast het juiste matras voor je lichaamsbouw is er ook het juiste matras voor je slaaphouding. Het is belangrijk dat je tijdens het slapen een juiste houding aanneemt. Dat lukt alleen als je matras goede ondersteuning biedt. Zo voorkom je namelijk dat je te ver doorzakt in het matras, wat kan leiden tot een holle, of juist bolle rug tijdens het slapen. Met als uiteindelijke gevolg: lichamelijke gebreken.
Afhankelijk van of je een zij-, buik- of rugslaper bent, wordt de juiste hardheidsgraad bepaald. Zo hebben zijslapers over het algemeen een zachter matras nodig ten opzichte van rug- en buikslapers. Zo zinken je schouders en bekken namelijk dieper in het matras. Dit helpt bij een gezonde, rechte uitlijning van de wervelkolom. Nu even wat specifieker:
Hardheidsgraad matras zijslapers
Een matras met een hardheid zacht tot medium-stevig (hardheidsgraad H1 tot H3) is geschikt voor zijslapers.

Hardheidsgraad matras rugslapers
Een matras met een hardheid medium-stevig tot hard (hardheidsgraad H3 of H4) is geschikt voor rugslapers.

Hardheidsgraad matras buikslapers
Een matras met een hardheid medium-stevig tot extra hard (hardheidsgraad H4 of H5) is geschikt voor buikslapers.

Let op: te hard of te zacht is niet goed!
Merk je dat je matras te hard of te zacht is? Aarzel niet en ga langs een matrasexpert. Een te hard of te zacht matras kan leiden tot het hangmat-effect. Door de gebogen vorm van het lichaam, neemt je ruggengraat een ongezonde houding aan. Dit kan leiden tot onder andere nek- en rugklachten.
Veelgestelde vragen: hardheidsgraad matras
Neem ook eens een kijkje naar onze andere koopgidsen.
Op zoek naar een mooi bedframe waarin je nieuwe matras past? Registreer dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal met hoge kortingen. Neem ook eens een kijkje bij onze artikelen over sierkussen combinaties, een vloerkleed kiezen en een bed opmaken om jouw slaapkamer complete te maken. Veel plezier met winkelen!