Close-up tafelset naar Japans model

Japanse decoratie geeft je interieur een zen uitstraling. Passend bij een Japans interieur is het ‘less is more’-principe. Een minimalistische stijl zorgt voor rust, eenheid en harmonie. Met Japanse decoratie keer je terug naar de essentie van het bestaan waarin het niet draait om het materialisme. Deze filosofie zorgt voor een oase van rust in je interieur en biedt daardoor een mooi contrast met de moderne maatschappij vol prikkels en indrukken. Zodra je de voordeur dichtdoet word je omringd door sereniteit en rust. In dit artikel lees en leer je alles over Japanse decoratie en de Japanse interieurstijl.

Less is more.


Ludwig Mies van der Rohe

Decoreren volgens de wabi sabi filosofie

Wabi sabi klinkt in eerste instantie misschien als de pittige Japanse saus wasabi, maar het is een Japanse filosofie. Oorspronkelijk betekenen beide woorden niet iets positiefs. ‘wabi’ staat voor verdriet en eenzaamheid, ‘sabi’ betekent oud. In de loop van de tijd hebben beide termen echter een poëtische betekenis gekregen in het Japanse interieur.

Wabi sabi’s basisprincipe is de schoonheid van imperfectie. Voorwerpen die niet perfect zijn en/of een geleefde look hebben, zorgen voor rust en harmonie. Deze visie is sterk verankerd in het zenboeddhisme en komt ook tot uiting in de Japanse theeceremonie.

Naast het omarmen van de schoonheid van imperfectie, staat de wabi sabi-filosofie ook voor het bewust kiezen van meubels en decoratie en het waarderen van wat je hebt. Overdaad schaadt. Deze filosofie verzet zich tegen zinloos consumeren. Dat wat je hebt, moet je met liefde onderhouden. Bij de aankoop van Japanse decoratie in wabi sabi-stijl ligt de focus op hoogwaardige en dus duurzame, natuurlijke materialen die garant staan voor een lang leven.

In plaats van de kamers te vullen met veel verschillende dingen, richt Japanse decoratie zich bewust op leegte.

Japanse decoratie: authentieke materialen

Als je je huis wilt inrichten in Japanse stijl, moet je authentieke materialen gebruiken. Ook ingetogen kleuren, subtiele patronen en rechte lijnen horen thuis in een Japans interieur. Kleurrijke tinten en opvallende decoratie horen niet bij de wabi sabi-trend. Gebruikte materialen, duurzaamheid en kwaliteit spelen de hoofdrol. Wij hebben de meest populaire materialen voor Japanse decoratie voor je op een rijtje gezet:

 1. Materiaal

  Hout zoals bamboe, vlechtwerk, drijfhout, enz.

 2. Materiaal

  Handgemaakte keramiek

 3. Materiaal

  Mondgeblazen glas

 4. Materiaal

  Gelooid leer

 5. Materiaal

  Natuurlijke materialen zoals linnen of katoen

Japanse decoratie voor een zen interieur

De Japanse interieurstijl is ideaal voor als je meer rust en ruimte wil in je leven en interieur. Het minimalistische en harmonieuze interieurbeeld houdt stress en de alledaagse drukte buiten de deur.

De Japanse stijl speelt in op de hedendaagse behoefte aan rust, harmonie en ontspanning. Het kleurenpalet is beperkt en ingetogen, alleen natuurlijke warme tinten zoals zandkleuren en hele zachte poedertinten zijn welkom.

Natuurlijke tinten kunnen zonder aarzeling worden gecombineerd, zonder dat ze te kleurrijk overkomen. Dit brengt enige afwisseling in de zen-achtige rust.

Japanse tafeldecoratie

Wil je de tafel dekken in Japanse stijl? Zorg voor handgemaakt aardewerk servies, linnen servetten en antiek bestek. Stem alle kleuren en materialen zo op elkaar af dat er een harmonieuze tafelsetting ontstaat. De natuur speelt een belangrijke rol in het Japanse interieur. Zet daarom zeker een paar (Japanse) vaasjes met versgeplukte bloemen op tafel. Niet te groots, een klein boeketje bloesemachtige bloemen is voldoende. Onthoud: het hoeft niet perfect te zijn! Juist een nonchalante, imperfecte look zorgt voor de sfeer.

Andere leuke Japanse decoratie voor de tafel: minimalistische tafellopers, geurkaarsen met groene-thee-geur en traditionele eetstokjes zorgen voor een karakteristieke sfeer. Bamboe is ook een belangrijke materiaalsoort in het Japanse interieur. Dit staat voor duurzaamheid en straalt warmte en rust uit. Ga bijvoorbeeld voor bamboe onderborden!

Japanse tuindecoratie  

Japanse tuindecoratie verschilt niet in haar basiskenmerken van het interieur, maar richt zich hier ook op heldere lijnen, eenvoudige vormen en natuurlijke materialen. Een mooie zithoek nodigt uit om in de zomer op het terras te vertoeven. Tegelijkertijd stralen de strakke lijnen en de heldere kleuren een aangename rust uit.

Een Boeddha in de tuin zorgt voor een extra portie Oosterse flair en onderstreept de Japanse stijl. Wanneer je straks door je Boeddha-tuin wandelt, zal je zien hoe rustig je daarvan wordt!

Bijpassende meubels in Japans design

Om de wabi sabi-stijl effectief te gebruiken in je eigen huis, moet je je meubels bewust kiezen. Eenvoudige vormen en natuurlijke materialen zijn de hoofdkenmerken van de Japanse stijl. Alleen dat wat je echt nodig hebt, haal je in huis.

In de keuken en eetkamer kies je voor een eenvoudige houten tafel. Ga niet voor een zware massief houten tafel maar juist voor een dun houten tafelblad en een luchtig metalen frame. Mooi in combinatie met rotan stoelen voor een extra natuurlijke touch. In de woonkamer kies je voor een comfortabele bank in een lichte tint en een bijpassende fauteuil.

Een dressoir kan niet ontbreken in een Japans interieur. Maar dan wel een hout exemplaar, gebruikt of nieuw. En het liefst in een minimalistisch ontwerp. Dit dressoir biedt een prachtig podium voor Japanse decoratie zoals Japanse papieren lampen, lekkere geurkaarsen en andere Japanse decoratie.

Japanse wanddecoratie moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Geen grote collages maar slechts enkele foto’s en minimalistische kunstwerken. Bij Westwing vind je alles om je huis te vullen met Japanse flair.

Typisch Japans: de theeceremonie

De theeceremonie is diep geworteld in de Japanse cultuur en heeft een lange geschiedenis. Het theeritueel wordt nog steeds strikt volgens de Zen-regels gehouden en wordt door de Japanners toegewijd beoefend. Wie een reis naar het land van de rijzende zon plant, mag dit hoogtepunt niet missen.

Wil je ook genieten van een kopje Sencha- of Matcha-thee in je eigen huis? Bij Westwing vind je de mooiste theeaccessoires. Van mooi theeservies gemaakt van aardewerk tot Japanse theekopjes.