Serviesset in roze kleur met goudkleurige bestekset

De eettafel is het hart van het huis. In veel huishoudens komt de familie rond de eettafel samen om de dag door te nemen. Het ontbijt, de lunch, het diner, maar ook feestelijke bijeenkomsten voor bijzondere gelegenheden vinden vaak plaats aan de eettafel. Goede reden dus om de eettafel stijlvol te decoreren. Met eettafel decoratie natuurlijk. Hoe je die eettafel nu het beste kunt stylen en met welke tafeldecoratie? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Eettafel decoratie in het dagelijks leven

Decoratie voor de eettafel onderscheidt zich enigszins van salontafel decoratie en dressoir decoratie, maar er is ook overlap. Decoratie op de salontafel en het dressoir zijn voornamelijk decoratief en minder praktisch van aard. De eettafel gebruiken we voor allerlei doeleinden. We ontbijten, lunchen, eten aan de eettafel. Maar we drinken hier ook koffie of thee, maken hier huiswerk, doen een spelletje, knutselen, of nemen hier plaats met onze laptop voor wat werk.

In het dagelijks leven, willen we graag dat we de eettafel praktisch kunnen gebruiken voor al deze doeleinden. Het is dus fijn als we de eettafel dus niet compleet vol zetten met decoratieve items. Echter kun je je eettafel wel voor specifieke gelegenheden een bijzondere decoratie geven. Een handige oplossing voor tafeldecoratie; zet de decoratieve items op een dienblad of groot bord. Zo kun je het eenvoudig weghalen of verplaatsen wanneer je de ruimte nodig hebt.

Tafel dekken met passende eettafel decoratie

Wil je de eettafel een stijlvolle look geven voor een alledaags diner? Of ga je de tafel versieren voor een bijzondere gelegenheid zoals een verjaardagsfeest, Kerstviering, Pasen, het Suikerfeest of een vormsel viering? Ook voor deze speciale momenten en feesten is passende tafeldecoratie te vinden. Elke stijlvolle tafel begint met de praktische basis. Start met het dekken van de tafel. Wat heb je hiervoor nodig?

 • Servies
 • Bestek
 • Glaswerk
 • Kopjes
 • Schotels
 • Schalen
 • Naamkaartjes
 • Tafelkleed
 • Lopers
 • Placemats
 • Servetten
 • Servetringen
 • Een snijplank

Puur decoratief: eettafel decoratie

Kies naast de praktische items voor mooie decoratieve items die je eettafel en de eetkamer sfeer en stijl geven. Hierbij kun je denken aan kaarsen, vazen, potten, schalen, kandelaars, windlichten, een stolp met bijzondere vondsten eronder, een kleine plant of een paar kleine plantjes, een plateau met een decoratief figuur erop.

Decoratie voor de eettafel naar seizoenen

Voor elk seizoen is passende decoratie voor op tafel te vinden. Voor de lente zijn bloemen, takken en droogbloemen onmisbaar. De zomer staat in het teken van de natuur, het buitenleven, kleuren en bloemen. In de herfst kies je eerder voor een stel dennenappels, kastanjes of takjes waarmee je de tafel kunt verrijken. De winter vraagt om knusheid, warmte, zachtheid en thema’s als Sinterklaas en Kerstmis.

Interieurstijlen voor de eettafel

Tafeldecoratie bestaat in allerlei stijlen. Je kunt je eettafel dus eenvoudig een look geven die past bij de rest van jouw interieur of juist zo versieren dat deze er echt uitspringt. Allereerst kies je voor een eettafel die goed past bij jouw stijl. Vervolgens pas je de decoratieve items aan op jouw stijl, thema, wensen en de gelegenheid.

 • Tafeldecoratie industrieel – Voor een industriële decoratie voor je tafel, kies je voor stoere materialen. Ga voor een grof houten eettafel of een tafel met een houten blad en stalen frame. Als decoratie kun je kiezen voor een betonnen vaas of bloempot. Je kunt ook meerdere vazen kiezen van verschillende hoogtes.
 • Tafeldecoratie Scandinavisch – Houd het geheel minimalistisch. Dat is het motto dat past bij de Scandinavische stijl. Kies voor een licht houten eettafel en ga voor een elegante glazen vaas, enkele moderne slanke kandelaars en eventueel een klein groen plantje. Details in metallic koper of goud zorgen voor bijzondere accenten.
 • Tafeldecoratie landelijk – Een landelijke eettafel is klassiek van vorm. Kleurrijke bloemen in een sierlijke vaas,
 • Tafeldecoratie modern – Het moderne interieur kenmerkt zich eveneens door minimalisme, net als de Scandi stijl. Deze look is alleen nóg strakker. Denk aan gladde oppervlakken en kleuren als zwart en wit. Opvallende design items zetten hier de toon. Een metalen draadmand als fruitschaal past ook goed bij deze look!

Geef de dagelijkse eettafel een update met decoratie

Wil je graag je eethoek een update geven, maar heb je geen zin om een nieuwe eettafel aan te schaffen of e boel te gaan schilderen? Geen probleem! Met decoratie voor de eettafel kun je een tafel een nieuwe look geven. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een nieuwe opvallende lamp boven de eettafel, deze schijnt letterlijk een nieuw licht op je eettafel. Je kunt ook denken aan een wandlamp die op de eettafel schijnt.

Je kunt ook de stoelen rond de tafel vervangen. Denk maar eens aan moderne stoelen of verschillende bijzondere vintage exemplaren. Op die manier ontstaat een hele andere sfeer. Ook een vloerkleed onder de tafel geeft een heel andere look en sfeer aan de eethoek. Door een bijzondere statement vaas, een aantal elegante kandelaars of windlichtjes, of een grote fruitschaal neer te zetten op de oude eettafel pas je de look van de tafel ook aan op een toegankelijke manier.

Tip! Met een tafelkleed kun je je eettafel op bijzondere momenten extra stijlvol maken en letterlijk aankleden. Bovendien beschermt het tafelkleed de tafel een beetje!

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Ben jij nog op zoek naar decoratie voor je eettafel? Zoek je naar decoratie voor een bepaalde gelegenheid of met een bepaald doel? Of wil je juist je dagelijkse tafelmomenten een upgrade geven? Daarom willen we je met dit artikel inspireren met tips en ideeën voor jouw eettafel decoratie.

Ben je op zoek naar iets anders? De interieurexperts van Westwing weten veel over het inrichten van huizen. Voor elke ruimte zijn tips en tricks die helpen naar een stijlvol interieur. Je vindt hier artikelen over diverse onderwerpen. Van interieurstijlen of trends tot allerlei soorten decoratie en accessoires of lifestyle tips. Laat je hier inspireren voor jouw interieur en shop alles dat je nodig hebt om je huis in te richten. Meubels, accessoires, decoratie en praktische hulpjes; je shopt hier jouw nieuwe interieur!