Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
wit babybedje in groene babykamer

Is er een baby op komst? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk ben je al aan het nadenken over de babykamer. Waar moet deze komen? Heb je een kamer over? Of lever je het washok in om dienst te gaan doen als babykamer? Of gaat de baby bij jullie slapen? Ook als je een kleine babykamer gaat inrichten zijn er talloze opties. Het belangrijkste bij het inrichten van een kleine babykamer? Slim omgaan met de ruimte, handige ruimtebesparende oplossingen bedenken, de hoogte in werken en kiezen voor multifunctionele opties. In dit artikel lees je praktische tips voor het inrichten: van multifunctionele meubels tot het bepalen van het kleurenpalet.

De basis van een kleine babykamer

In een kleine babykamer kies je waarschijnlijk niet voor een massief en kolossaal ledikant of een grote kledingkast. Toch is het meestal ook niet de beste optie om voor de allerkleinste meubels te kiezen. Bovendien wil je graag een praktische en veilige plek creëren voor je baby om te kunnen slapen en te verzorgen. Het is ook fijn als je voldoende ruimte hebt om om het bedje heen te kunnen lopen en als er genoeg bergruimte beschikbaar is. Heel wat zaken om rekening mee te houden dus.

Tip: koop niet te veel! Als je begint, vind je waarschijnlijk alles leuk en vind je het lastig om dingen niet te kopen, maar als je een kleine babykamer inricht, is het niet verstandig om de hele ruimte vol te zetten.

Waar komt de babykamer?

Heb je geen aparte kamer meer over om deze om te toveren tot babykamer? Of vind je het gewoon heel erg fijn om met de baby op een kamer samen te slapen? Dan kun je ook een plekje in jullie slaapkamer creëren voor de baby. Maar hoe pak je dit aan?

Je kunt het beste langs de wanden werken. Dus plaats bijvoorbeeld de babyspullen zoals de commode en het ledikantje tussen jullie kledingkasten in. Belangrijk is om de kleuren af te stemmen op de huidige stijl en kleuren van jullie slaapkamer. Vergeet ook zeker geen nachtlampje bij de commode te plaatsen.

Heb je meer ruimte vrij in de slaapkamer? Dan kun je natuurlijk ook een heel hoekje voor de baby uitzoeken. Gebruik een room divider in de stijl van jullie slaapkamer om de ruimte op een stijlvolle manier op te delen.

Welke ‘slimme’ meubels plaats je in een kleine babykamer?

Een aantal meubels mogen zeker niet in een babykamer ontbreken. Zo zijn een bed en een commode onmisbaar. Voor sommige meubels bestaan er slimme alternatieven voor de standaard opties zodat ze minder ruimte in beslag nemen. Hieronder lees je de verschillende opties.

1. Wieg of ledikant

Een fijn bedje voor je baby is de plek waar hij of zij veel tijd doorbrengt in de eerste maanden van zijn leven. Kies je voor een wieg of ledikant? Het voordeel van een ledikant is dat je baby hier langer in kan blijven slapen. Ook als de kleine al een peuter is.

Er bestaan ook handige hangwiegjes die fijn ruimtebesparend zijn. Door te kiezen voor een hangwieg heb je onder de wieg nog ruimte over. De hangwieg kun je in eerste instantie ook in de kamer van papa en mama hangen.

2. Commode

Een commode is de plek waar je baby verschoond en aangekleed wordt. Dit moet een veilige en stevige plek zijn. Er bestaan diverse soorten commodes en er zijn varianten die je kunt opklappen of inschuiven om ruimte te besparen. Die laatste opties zijn ideaal in een kleine babykamer.

Je kunt ook denken aan een eenvoudige opklaptafel die je met stevige schroeven aan de muur bevestigd op de juiste hoogte. Je klapt hem alleen uit wanneer je je baby gaat aankleden of verschonen. Boven de plank kun je eventueel nog een schap maken waarin je verzorgingsproducten, luiers en billendoekjes bij de hand hebt.

Er bestaan ook kant-en-klare ophangcommodes. Het handige aan deze variant van de commode, is dat deze op de vloer geen ruimte inneemt. Zorg ook altijd voor een praktische indeling van je commode, zodat je niet hoeft te zoeken naar wat je nodig hebt.

3. Kast

Ook om een kast voor de kleding en spullen van je baby kun je niet heen. Nu is een grote kast én een commode wellicht te veel in een kleine babykamer. Indien mogelijk kun je gaan voor een combinatie van commode en kledingkast zodat je maar een groter meubel in de ruimte hoeft te plaatsen.

4. Fauteuil

Een comfortabele fauteil om in te voeden is een echte must. In de eerste weken en maanden zal je nog vaak ’s nachts moeten voeden en dan is het erg fijn als je een fijne plek hebt waar jij comfortabel kunt zitten met je baby. Bespaar hier niet op en houd hier voldoende ruimte voor vrij!

5x tips voor het inrichten van een kleine babykamer

 1. Het kleurgebruik

  Wat betreft het kleurgebruik kun je het beste kiezen voor rustige, lichte en neutrale kleuren. Denk aan grijs, wit en beige. Deze zorgen voor een fijne en ontspannen sfeer in de ruimte en bovendien ogen ze ruimtelijker dan donkere tinten. Je kunt wel voor contrast zorgen, maar doe dat bijvoorbeeld door te werken met verschillende materialen.
  Ook kun je natuurlijk voor een vleugje kleur zorgen. Kies dan voor een lichte tint als lichtgroen, zacht roze of babyblauw. Ook okergeel is prachtig als accentkleur. Kleur toevoegen kun je heel goed doen door babykamer decoratie of muurdecoratie toe te voegen.
 2. Doe concessies

  Misschien zijn er van die dingen die je fantastisch vindt voor een babykamer. Bijvoorbeeld een mooie klamboe of een grote landelijke kledingkast. Laat die wensen varen wanneer je een kleine babykamer inricht. Kies voor praktische opties die minder groot zijn, hier heb je profijt van.
 3. Geen drukke prints

  Hoe leuk dat schattige babykamer-behang vaak ook is, het is meestal erg druk en dat is niet erg bevorderlijk voor de harmonie en rust in de babykamer. Ook grote muurstickers kun je beter bewaren voor later.
 4. Kies voor zacht licht

  Voldoende verlichting is essentieel in een babykamer. Zorg voor een nachtlampje, maar ook voor een lamp waarbij je je baby ‘s nachts kunt verschonen.
 5. Voedingskussen

  Een voedingskussen is een kussen dat je ondersteund bij het voeden. Erg fijn natuurlijk, maar als je beperkte ruimte beschikbaar hebt, kun je net zo goed een gewoon kussen gebruiken.

Inspiratie voor de kleine babykamer

Als je een babykamer gaat inrichten kun je het beste eerst babykamer inspiratie op gaan doen. Wanneer je in een grote meubelwinkel komt of online in een keer een complete babykamer wilt shoppen dan kun je nog wel eens verdwalen in het enorme aanbod.

Ga eerst op zoek naar wat je mooi vindt. Selecteer foto’s en afbeeldingen van babykamers die je mooi vindt. Maak een lijstje met kleuren en materialen die jij stijlvol vindt voor de babykamer. Meet ook de ruimte goed op zodat je weet hoeveel ruimte je hebt. Zo kom je erachter of alles dat je kwijt wilt ook daadwerkelijk past. Op die manier krijg je een beeld van waar je naar kunt gaan zoeken.

Selecteer tot slot ook passende babykamer decoratie om de kleine babykamer echt sfeervol te maken.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste babykamer. Veel shopplezier!