gouden kapstok met marmere tafel en witte wasbak en gouden ronde spiegel

Een bijkeuken is een ruimte die je niet in elk huis zal vinden. De bijkeuken is een extra ruimte, meestal grenzend aan de gewone keuken. Deze ruimte wordt voor verschillende doelen gebruikt en ze noemen het ook wel eens een achterkeuken. De functie dient veelal als voorraadkast, washok of opbergkast. Ontdek hier alles over deze deze trendy keuken!

Wat is een bijkeuken precies?

De bijkeuken is vaak een soort voorraadkast. Hier staat een (extra) vriezer of koelkast, een grote kast waarin lang houdbare producten kunnen worden bewaard. In principe is het een verlengstuk van de keuken. Er worden ook wel eens schoonmaakproducten bewaard of de ruimte wordt gebruikt als washok.

Keuken inrichten inspiratie

Is een bijkeuken toch niks voor jouw maar ben je wel op zoek naar inspiratie voor in de keuken? Bekijk eens open tips voor het inrichten van een open keuken. Lees hier hoe jij een kleine keuken inricht of bekijk hier de ideeën voor een woonkeuken.

Wat doe je in de bijkeuken?

In de bijkeuken kun je diverse activiteiten verrichten. Idealiter kun je er verschillende huishoudelijke taken uitvoeren, waarvoor je in de gewone keuken geen ruimte hebt. Vaak is de bijkeuken een kleine ruimte of hok. Het is dus van belang deze ruimte efficiënt en praktisch in te delen.

 • Verlengstuk van je keuken
 • Wasruimte
 • Opslagruimte of voorraadkast
 • Als hobbykamer

Voorraadkast

Waar laat je nu al die keukenspullen, de voorraad ingrediënten en je schoonmaakmiddelen? Het kan heel handig zijn om een bijkeuken als voorraadkast te gebruiken en hier al deze spullen te bewaren. In deze voorraadkast kun je het beste zorgen voor veel kastruimte waarin je etenswaren kunt bewaren in verschillende lades, bakjes en stellingen. Daarnaast kun je in deze bijkeuken een tweede vrieskast en/of koelkast plaatsen.

Ideaal wanneer je in de woonkeuken niet voldoende ruimte hebt voor deze zaken. Om de indeling van deze voorraadkast in de bijkeuken netjes geordend te houden, kun je het beste kiezen voor een aantal dezelfde soorten kasten off een grote inbouwkast. Is de ruimte beperkt, dan kun je het beste de hoogte in gaan en een kastenwand tot aan het plafond maken. Ook hoekkasten kunnen hier handig zijn.

Waar in huis?

Er zijn verschillende plekken in je huis die geschikt zijn voor een bijkeuken. Denk maar eens aan het rommelhok, de kelder, de garage of de schuur. In bijna elk huis kun je er wel ruimte voor maken. Als je de bijkeuken gebruikt als verlengstuk van de woonkeuken? Ideaal! Zo heb je alles lekker bij de hand. Als je de keuken als wasruimte gebruikt is het erg fijn wanneer je hier voor al je activiteiten ruimte hebt.

Maak ruimte voor een wasmachine, droger, maar ook een plek voor het strijken en opvouwen van kleding, lakens en handdoeken. Als de ruimte beperkt is, kun je ook een handige plank maken die je kunt uitschuiven of inklappen wanneer je deze niet gebruikt. Zorg dat je hier ook een plek maakt voor het bewaren van wasmiddelen en benodigde accessoires.

Ideeën voor jouw trendy keuken

 • In jouw bijkeuken kun je allerlei hobbyspullen bewaren. Denk hierbij aan knutselspullen, gereedschap of een naaimachine.
 • Ook spullen die je niet gebruikt zoals winterkleding, (oud) speelgoed of de babykleding die je misschien ooit weer wilt gebruiken kun je opslaan.
 • Afval scheiden? Het kan ook ideaal zijn om de verschillende afvalbakken te plaatsen. Veel mensen hebben in hun keuken geen ruimte voor verschillende vuilnisbakken om hun afval netjes te kunnen scheiden. Zet ze in de bijkeuken, zo staan ze lekker uit het zicht en heb je ze toch bij de hand.
 • De keukenruimte als extra garderobe? Goed idee! Hier kun je een rek maken voor winterjassen, maar ook een nette opslagplek voor hockeysticks, sportkleding en sportattributen.
 • Emmers, de stofzuiger, een dweil en een collectie schoonmaakmiddelen; bewaar ze in de bijkeuken.

Ook handig: een wijnkast voor de wijnvoorraad in de bijkeuken.

Tips voor inrichten

Een bijkeuken efficiënt inrichten is van groot belang. De ruimte die je daar beschikbaar hebt moet natuurlijk optimaal benut worden. Afhankelijk van je wensen en doelen met de bijkeuken zal je andere keuzes maken. Ga je de bijkeuken inrichten? Ontdek onderstaande tips.

 • Kies voor een grote kastenwand.
 • Werk de hoogte in om de ruimte zo goed mogelijk te benutten.
 • Maak een hoekkast.
 • Maak een inklapbaar of inschuifbaar werkblad.
 • Zorg voor een inbouwkast waarin je ruimte hebt voor een wasmachine en droger.
 • Maak een wastoren door de hoogte in te gaan en bijvoorbeeld de wasmachine en droger op elkaar te plaatsen
 • Werk veel spullen weg, hierdoor zal het geheel er opgeruimd uitzien. Plaats alle apparaten ook achter een kastdeur om het geheel er stijlvol uit te laten zien.

Tip! Heb je geen ruimte voor een bijkeuken? Je kunt ook een hokje maken dat je afschermt met een deur, schuifdeuren of een gordijn waarachter je veel spullen onzichtbaar kunt opslaan. Hiervoor kun je een stukje van de keuken gebruiken, maar ook een nisje in de hal of gang is hiervoor ideaal geschikt.

Onmisbaar in de bijkeuken

Wat in elk geval onmisbaar is in de bijkeuken, is voldoende kastruimte. Hierin kun je alle spullen die je hier wilt bewaren netjes wegwerken. Daarnaast is een (klein) aanrecht, een kraan en spoelbak erg handig in de bijkeuken. Prettig licht waarbij je alles goed kunt zien is ook belangrijk. Zeker wanneer je de ruimte ook als washok wilt gebruiken.

Daarbij zijn wasmanden ook geen overbodige luxe. Licht is ook fijn om goed te kunnen zien wat je uit de voorraadkast pakt. Zo zal je niet snel naar de bruine bonen grijpen terwijl je eigenlijk tomatenblokjes nodig hebt. Kies tot slot ook voor een praktische wand en vloer die je eenvoudig schoon kunt houden.

Ben je toe aan een praktisch ingerichte bijkeuken? In eerste instantie is de keuken praktisch ingericht, maar kan ook hartstikke stijlvol zijn. Zeker wanneer je kiest voor elegante dichte kasten, een mooi aanrecht en enkele stijlvolle wasmanden voor de vuile was.

Ga je de bijkeuken inrichten? Hopelijk heeft ons artikel je kunnen inspireren voor het inrichten van jouw eigen trendy keuken. Maak je een voorraadkast of gebruik je de bijkeuken als washok? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je bijkeuken compleet te maken.