Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
leren bank in cognac kleur voor grijze muur

Winkelen is niet alleen veel leuker als de omgeving mooi is, maar kan ook het verschil maken tussen wel of niet een aankoop doen. Zowel voor winkelbezoekers als voor -eigenaren is een goed functionerende lay-out met een passend design daarom van groot belang. Samen zorgen deze functie en stijl voor een uitnodigende ruimte waarin de geest wordt geprikkeld en de sfeer goed voelt. Deze goede sfeer laat de bezoekers op hun gemak voelen–wat natuurlijk weer verkoopbevorderend werkt. Win-win dus. In dit artikel gaan we daarom dieper in op alle elementen voor een succesvol winkelinterieur, lichten we een industrieel ingerichte winkelruimte uit, en vertellen we hoe Westwing Studio jou als winkeleigenaar kan helpen met een nieuwe winkelinrichting.  

5 belangrijke basiselementen in een winkelinterieur 

Wat hebben succesvol ingerichte winkels met elkaar gemeen? Wij weten het antwoord wel. Deze winkels scoren namelijk hoog op de vijf belangrijkste basiselementen. Dit zijn: de stijl, indeling, verlichting, productpresentatie en pasruimte.  

Hieronder vertellen we meer over elk van deze vijf basiselementen.

1. Stijl

Kies de stijl die past bij de doelgroep. Hierbij hoort ook het kleurenpalet en de materialen en meubels die passen bij de gekozen stijl. In de volgende paragraaf delen we tips voor een industriële winkelinrichting.  
 
Tip! Vind je het lastig om een stijl te bepalen? Draai het proces dan om. Maak eerst een moodboard waarin je meer informatie over jouw klanten en hun voorkeuren verzameld. Vervolgens ga je hun stijlvoorkeuren op het gebied van materialen, kleuren en meubels in het moodboard plakken. Nu ga je de rode draad in het moodboard bepalen en aan de hand daarvan een bijpassende stijl kiezen.   

2. Indeling (inclusief looproutes)

Waar komt de kassa? De voorraad? En wat is de meest logische route voor de winkelbezoeker om af te leggen? Allerlei vragen die een antwoord verdienen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met inrichten. Een functionele lay-out met doorgedachte looproute is niet alleen praktisch, maar geeft je ook de mogelijkheid om het gedrag van de winkelbezoeker enigszins te sturen.  

3. Verlichting is essentieel bij de winkelinrichting

De juiste verlichting in een winkelruimte is essentieel. En met ‘juist’ bedoelen we de perfecte combinatie van direct en indirect licht. Zo zorgt direct licht voor functie, simpelweg omdat de winkel en diens producten dan goed zijn te zien. Het indirecte licht zorgt voor sfeer en voor een huiselijk gevoel. Dit gevoel heeft weer een verkoopbevorderend effect. 

4. Productpresentatie 

Producten op rekken, tafels, kasten, paspoppen en/of systeemwanden: de opties op het gebied van productpresentatie zijn eindeloos. Een valkuil is dat winkeleigenaren vaak te veel willen ophangen en neerzetten. Dit kan als gevolg hebben dat de bezoeker overweldigd wordt. Gelukkig zijn er ook nog wel een paar trucs, zoals een collectie op kleur zodat het bezoek wordt versimpeld.  

Tip! Een flexibele winkelinrichting– denk aan rekken, kasten en/of tafels op wielen– zorgt ervoor dat je elke collectie weer kunt schuiven met de inrichting. Dit geeft de winkel steeds weer een nieuwe look en feel.  

5. Pasruimte

Het pashokje is een van de belangrijke plekken van een winkel. Het is hier in deze ruimte, dat een winkelbezoeker gaat evalueren of hij of zij wel of niet tot een aankoop overgaat. Extra belangrijk dus om in deze ruimte te investeren. 

Tip! Wil je de (her)inrichting of (her)indeling van jouw winkelruimte professioneel aanpakken? Laat je dan adviseren door de binnenhuisarchitecten van Westwing Studio. Zij kunnen je helpen bij de inrichting, indeling, kleuren en nog veel meer. Een persoonlijk consult boeken gaat via de banner onderaan dit artikel of door de klikken op deze link naar de Westwing Studio pagina.

Meer lezen over de projecten van Westwing Studio? Lees dan onze artikelen over een kantoor inrichten, hotelkamer inrichting, kinderdagverblijf inrichting, restaurant interieur of horeca interieur. Ook hebben we cases uitgeschreven over een etalage inrichten en over verkoopstyling.   

Winkelinrichting industrieel: kleuren, materialen en meubels

Een industrieel interieur is geliefd onder heel veel mensen. Wij snappen wel waarom, want de strakke lijnen, stoere materialen, sobere kleuren en robuuste meubels zorgen nu eenmaal voor een ongeëvenaarde sfeer. 

En ook voor winkels is een industriële inrichting nog even populair. Hieronder vertellen we daarom meer over de kleuren, materialen en meubels die je kunt gebruiken in een industrieel winkelinterieur.   

Industrieel kleurenpalet 

Ben je gek op levendige, knallende kleuren, dan is het industriële kleurenpalet niks voor jou. In deze stijl zijn de kleuren namelijk sober, en is grijs –in al zijn vijftig tinten– verreweg de meest gebruikt kleur.  

Voor de basis worden licht- en donkergrijze tinten afgewisseld met zwart en wit. In de accenten is er meer plek voor kleur en wordt vaak gewerkt met aardetinten. Denk bijvoorbeeld aan mosterdgeel, mosgroen en/of cognac.   

Industriële materialen voor de winkelinrichting

Typisch industrieel? Robuuste, stoere materialen met een rauw randje. Dit zijn bijvoorbeeld: 

 1. Baksteen 
 2. Beton 
 3. Staal  
 4. Verweerd hout  
 5. Leer 

Industriële meubels en decoratie  

Groot voordeel van de robuuste industriële meubels, is dat ze super stevig zijn. Ideaal dus om in een winkel neer te zetten waarin er intensief gebruik wordt gemaakt van de meubels en decoratie. 

Qua meubels zijn grote tafels van verweerd hout en stalen poten een goede optie. Ook kun je rekken maken van buizen die je aan elkaar bevestigt. Wat de decoratie betreft, geldt in deze stijl ‘less is more’. Geen tierelantijntjes dus, maar liever een paar grote, grove accessoires.  

Tip! Nemen jouw klanten vaak hun vriend of vriendin mee–die vervolgens het gehele winkelbezoek een beetje achter hun gezelschap aan struinen? Dan kun je ervoor kiezen om het winkelbezoek voor beiden een stuk aangenamer te maken, namelijk door een zithoek of coffee corner te creëren.  

En in het geval van een industriële stijl, is het niet moeilijk om te kiezen welk type bank of fauteuil hier het beste bij past. Zo is een leren, cognac kleurige bank met houten en/of metalen bijzettafel een perfecte toevoeging.  

3x tips voor een industriële winkelinrichting voor een kledingzaak

 1. Vintage look  

  Ook typisch voor een industriële inrichting, zijn vintage accenten. Daarom tippen wij het interieur te verrijken met een paar antieke of vintage houten kisten. Deze kisten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om te vullen met accessoires, als bijzettafel uit de eerdergenoemde zithoek, en/of als tafeltje om producten op neer te leggen. 
 2. Leren plankendragers 

  Functie en stijl komen samen als je een paar planken van verweerd hout ophangt met leren plankdragers. Niet alleen op-en-top industrieel, maar ook echte blikvangers voor de winkelruimte.  
 3. Studio lampen 

  Geef de verlichting in de winkel een industrieel en stoer karakter door een paar stoere vloerlampen neer te zetten, bijvoorbeeld studiolampen met een metalen geraamte.  

Het interieur van jouw winkel aanpakken met Westwing Studio 

Ga je binnenkort een winkel openen of herinrichten? En kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Boek dan nu een persoonlijk consult met een van onze designers van Westwing Studio. Dit doe je door op de banner onderaan dit artikel te klikken of door een bezoekje te brengen aan de Westing Studio pagina.

De link brengt je naar een online vragenlijst waarin je al jouw wensen, behoeften en ideeën voor de nieuwe winkelinrichting deelt. Vervolgens volgt er een telefonisch consult waarin je met jouw persoonlijke Westwing Studio binnenhuisarchitect de vragenlijst gaat nalopen. Op basis van dit gesprek en jouw voorkeuren, ontvang je een fotorealistisch, 3D-ontwerpconcept. Hierbij ontvang je ook een individuele webshop pagina waarin je alle Westwing meubels en decoratie uit het ontwerp gemakkelijk kunt shoppen.  

 Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een fantastische winkelinrichting!

banner westwing studio interieuradvies boeken