Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
smalle woonkamer met slaapbank en vloerkleed en werkplek

Heb je het gevoel dat de muren op je afkomen? Een smalle woonkamer kan nogal snel ongezellig ogen doordat het té vol staat. Denk aan weinig loopruimte, een onhandige indeling en te veel kleine meubels. Met dit stappenplan voor het inrichten van een smalle woonkamer en met de voorbeelden van onze Westwing Studio kun je van jouw smalle woonkamer een gezellige, stijlvolle plek maken! Welke look is jouw favoriet?

We delen alvast onze 5 tips voor het inrichten van een smalle woonkamer:

  1. Bepaal de functies in de ruimte
  2. Aan de slag met het kleurenpalet & het moodboard (inclusief voorbeelden)
  3. Het inrichten van de zithoek in een smalle woonkamer
  4. Een vloer doet wonderen
  5. Meubels & decoratie shoppen 

Hieronder gaan we op elk van deze tips in!

Stap 1. Bepaal de functies in de ruimte

Heb je een lange, smalle rechthoekige woonkamer? Dan kun je eenvoudig meerdere functies aan deze ruimte toewijzen. Denk bijvoorbeeld aan een zit- en eethoek in de woonkamer. Of aan een zitgedeelte met werkplek. Zo breek je de ruimte op en zorg je dus ook voor knussere hoekjes. Win-win dus!

Hieronder vind je een voorbeeld van een interieurontwerp van onze Westwing Studio voor een smalle woonkamer met werkplek.

smalle woonkamer voor de restyling
smalle woonkamer met werkplek en zithoek

Hoe kun je de ruimte optisch scheiden?

Je kunt de ruimtes eenvoudig optisch scheiden door bijvoorbeeld een vloerkleed, roomdivider of boekenkast te gebruiken. Ook door het gebruik van verlichting kun je de ruimte optisch indelen. Denk aan een hanglamp boven de eettafel en een moderne booglamp voor de zithoek.

Houd bij het indelen van de ruimte en het bepalen van de functie ook rekening met de hoogte. Heb je bijvoorbeeld een schuine muur? Dan kun je hier perfect de bank onder plaatsen en de boekenkast kan dan door schuiven richting de eethoek.

Stap 2. Aan de slag met het kleurenpalet & het moodboard

Voordat je aan de slag gaat met het (her)inrichten en kopen van meubels voor je smalle woonkamer, is het slim om te beginnen met het maken van een moodboard.

Qua kleurgebruik kun je het beste kiezen voor lichte kleuren; Donkere kleuren doen de ruimte optisch kleiner ogen. Denk bijvoorbeeld aan een kleurenpalet met als basiskleur beige, zandkleur, lichtgrijs, taupe, crème of wit. Houd je wel van wat kleur? Kies dan voor een fleurige accentkleur zoals oranje, roze of knalblauw en laat deze her en der terugkomen in de kleinere meubels (bijzettafel, vloerkussens) en in de decoratie (sierkussens, posters, vazen of kandelaren).

Hieronder delen we een aantal kleurenpaletten en moodboards met verschillende lichte basis- en accentkleuren.


Kleurenpalet off-white met olijfgroen

Kleurenpalet beige en wit

Kleurenpalet lichtgrijs met oranje

Kleurenpalet blauw en wit

Kleurenpalet beige en mosgroen

Kleurenpalet saliegroen met lichtgrijs


Ben je toch een groter fan van de donkere kleuren? Kies dan voor een lichte tint als basiskleur en kies je favoriete donkere kleur als accentkleur. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van beige of lichtgroen met donkergroen als accentkleur. Hieronder hebben we twee voorbeelden van zo’n moodboard.


Kleurenpalet lichtgrijs met zwart

Kleurenpalet grijs en olijfgroen


Stap 3. Het inrichten van de zithoek in een smalle woonkamer

De zithoek vormt het hart van je woonkamer. Hieronder hebben we een aantal tips voor het indelen van deze ruimte.

  • Zet de bank haaks op de muur

Dit klinkt misschien tegennatuurlijk, omdat je zo meer ruimte gebruikt in je woonkamer. De bank werkt op deze manier als een soort grens in je woonkamer, waardoor de zithoek meer apart wordt. Dat geeft een ruimtelijker gevoel. Heb je een iets ruimere smalle woonkamer? Dan kun je ook twee banken of een bank en een fauteuil tegenover elkaar plaatsen.

twee banken tegen over elkaar in smalle woonkamer
  • Ga voor een bank op pootjes 

Een bank die helemaal op de grond staat, heeft een andere uitstraling dan een bank op pootjes. Heb je een bank zonder pootjes? Deze kun je het beste een paar centimeter van de muur plaatsen voor een ‘luchtiger’ effect.

Smalle woonkamer inrichten
Smalle woonkamer inrichten
  • Een modulaire bank is perfect voor een smalle woonkamer

Een modulaire bank is ideaal bij het inrichten van een smalle woonkamer. Deze kun je namelijk helemaal zelf samenstellen en je kunt dus creatief gebruik maken van de ruimte die je hebt. Door te kiezen voor een organische vorm doorbreek je ook nog eens de rechte lijnen. Zo shop je bijvoorbeeld 15+ verschillende varianten van onze Sofia loungebank. Welke kleur is jouw favoriet?

In een smalle woonkamer is het leuk om verschillende ‘gebieden’ te maken. De zithoek is een ideaal hoekje, waarmee je de woonkamer extra knus maakt. Wil je de woonkamer wel verdelen in verschillende hoekjes, maar is je lievelingsbank te groot om haaks op de muur te zetten? Baken de zithoek dan af met een mooie plant met pot. Dat zorgt niet alleen voor extra groen in huis, maar is ook een kleinere afscheiding die nog steeds optisch werkt.

Stap 4. Kies een vloer die de ruimte breder laat ogen

Bij het inrichten van een smalle woonkamer is het slim om eerst een naar de vloer te kijken. Bij verschillende woonkamer stijlen passen verschillende vloeren, en dat is niet anders voor een smalle woonkamer. Een vloer met houten planken kun je op een paar manieren leggen: in de lengte en in de breedte. 

  • Een houten vloer in de lengte maakt een kamer langer, maar ook smaller. Dat wil je in een smalle woonkamer dus liever niet. 
  • Een houten vloer in de breedte maakt een kamer breder, wat dus ideaal is voor een smalle woonkamer.
smalle woonkamer

Liever geen houten vloer? Een naadloze vloer doet het ook heel goed in een smalle woonkamer. Door de afwezigheid van de naden lijkt je woonkamer breder, waardoor je een ruimtelijk gevoel krijgt. Bij naadloze vloeren kun je denken aan een gietvloer, of aan een linoleumvloer.

Stap 5. Meubels & decoratie shoppen

Om je smalle woonkamer zo ruim mogelijk te laten ogen, is het slim om te kiezen voor luchtige meubels. Denk aan meubels van plexiglas, organische vormen en open wandkasten. Daarnaast is het slim om te kiezen voor een aantal grote items in plaats van allemaal kleinere eyecatchers. Zo zorg je ook nog steeds voor voldoende loopruimte.

Hieronder delen we 6 tips voor het shoppen van meubels en decoratie voor een smalle woonkamer.

Een lange dressoir of kast

Een lange kast tegen een van de muren van je smalle woonkamer heeft twee handige functies. Door voor één kast te kiezen, heb je een duidelijk geheel binnen je woonkamer. Het tweede voordeel is dat je met zo’n grote kast alle kanten op kunt. Van servies achter gesloten deurtjes tot boeken in open vakken. Daarnaast zorgt een lage, lange kast die je in de lengte van je smalle woonkamer zet, voor een ruimtelijker gevoel.

Praktische meubels

Denk aan een modulaire bank en bijvoorbeeld een uitschuifbare eettafel. Met een modulaire bank kun je de zithoek helemaal zelf samenstellen. Denk aan het combineren van hoekmodules en hockers om tot de ideale lounge plek te komen. Wil je ook de eethoek realiseren in de woonkamer? Dan kan het ook handig zijn om voor een uitschuifbare eettafel te kiezen.

Organische vormen breken de rechte lijnen in een smalle woonkamer

Organische vormen – door te kiezen voor meubels en decoratie in organische vormen doorbreek je de rechte lijnen van je smalle woonkamer en creëer je contrast.

Multifunctionele meubels voor het inrichten van een kleine, smalle woonkamer

Heb je een kleine, smalle woonkamer? Dan zijn multifunctionele meubels een must-have. Denk aan een slaapbank, een poef, bijzettafel of salontafel met extra opbergruimte. Zo biedt een poef ruimte voor een extra zitplek in de zithoek, maar kun je deze ook gebruiken om je plaids in op te bergen. Maar ook wandplanken zijn ideaal: hier kun je bijvoorbeeld je servies op decoreren maar ook leuke seizoensdecoratie.

Spiegels

Een andere ideale oplossing bij het inrichten van je smalle woonkamer is het slim gebruik maken van spiegels. Hang de spiegels niet op de korte wand – zo maak je de ruimte juist langer en smaller – maar hang een verticale spiegel op een brede muur hangt. Je breekt de langere muur zo op, waardoor je meer diepte creëert. 

Daarnaast kun je ook een spiegel tegenover een raam hangen. Je zorgt zo niet alleen voor meer lichtinval, wat ook helpt om het smalle gevoel tegen te gaan, maar je krijgt ook meer diepte omdat je naar buiten kunt kijken. 

Heb je een sprekende accentkleur gekozen? Deze kun je ook terug laten komen in de spiegel.

Denk bijvoorbeeld eens aan…

Verlichting

Zoals je eerder al kon lezen, kun je ook met verlichting de ruimte optisch indelen. Ga voor een aparte hanglamp boven de eettafel en shop een staande lamp en/of plafondlamp voor de zithoek. Verlicht donkere hoekjes met bijvoorbeeld een mooie tafellamp op het dressoir of een bijzettafel, of met wandlampen zoals up- & downlights die voor een bijzonder effect zorgen.

Persoonlijk advies voor het inrichten van jouw smalle woonkamer

Weet je na het lezen van dit artikel nog niet zo goed hoe je het maximale uit je smalle woonkamer kunt halen? Of zou je gewoon graag eens samen brainstormen met een expert? Onze designers van de Westwing Studio kijken graag met je mee!

banner westwing studio interieuradvies boeken