Smalle woonkamer inrichten_1

Een woonkamer inrichten is altijd een uitdaging. Welke meubels staan leuk bij elkaar? Heb je genoeg ruimte voor een bank en een grote kast? De stijl en sfeer die je wilt creëren in je woonkamer zijn altijd belangrijk om in je achterhoofd te houden. Je zit zelf vaak in je woonkamer om te relaxen en je ontvangt er gasten, dus het kan geen kwaad om er veel tijd aan te besteden. Maar een smalle woonkamer inrichten is nog een tikkeltje moeilijker: je moet ook nog eens slim omgaan met de ruimte. 

In Nederland zijn smalle woonkamers eerder regel dan uitzondering. Wij hebben vijf slimme tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij jouw lange woonkamer perfect kunt inrichten. Want hoe smal of onhandig gevormd jouw woonkamer ook is, met de juiste meubels en inrichting kun je er altijd een knusse plek van maken waar je heerlijk kunt ontspannen. 

Een smalle woonkamer inrichten: voor

Westwing Studio laat je in de afbeeldingen hieronder zien hoe je een smalle woonkamer slim en mooi kan (her)inrichten. Te beginnen met de foto’s van hoe de woonkamer eruit zag vóór het moment dat onze stylisten ermee aan de slag gingen.

Stappenplan: smalle woonkamer inrichten

Stap 1: hoe zit het met de hoogte?

Voordat we beginnen met het kopen van kasten en het verschuiven van banken is er een ontzettend belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: hoe zit het met de hoogte? Bij het inrichten van een smalle woonkamer is het belangrijk om eerst te kijken naar bijvoorbeeld schuine muren. Je hebt vaak al last van ruimtegebrek, dus als je hoge kasten koopt die niet tegen een schuine muur passen, maak je het wel heel moeilijk voor jezelf. 

Heb je geen schuine muren? Dan is het inrichten van je lange smalle woonkamer een stukje makkelijker. Hoge kasten kunnen tegen elke muur staan, dus je hebt meer vrijheid wat betreft de inrichting.

Schuine muren zijn trouwens geen vloek om mee te werken: je kunt vaak je bank onder de schuine muur zetten omdat je dan geen last hebt van het hoogtegebrek. Ben je bang om je hoofd te stoten? Een lage, lange kast die je in de lengte van je woonkamer zet, zorgt voor een ruimtelijker gevoel. Zo sla je twee vliegen in één klap! Ga je een zolderkamer inrichten? Let dan ook op schuine muren.

Nu dat je zeker weet dat elk meubel past op een logische plek, is het tijd om naar de belangrijkste plek van de woonkamer te kijken: de zithoek.

Stap 2: wat belangrijk is bij een smalle woonkamer inrichten is de zithoek

In de gemiddelde woonkamer in Nederland staat vaak een bank, maar ook een eettafel met stoelen. We hebben niet allemaal een extra eetkamer, toch? De zithoek met bank is voor veel mensen belangrijker dan de eettafel. Op de bank kom je na een lange werkdag tot rust met een lekker drankje, terwijl je naar je favoriete films en series kijkt. Bij het inrichten van een smalle woonkamer is dat niet anders dan bij andere woonkamers: de zithoek heeft veel aandacht nodig!

 1. Zet de bank haaks op de muur 

  Dit klinkt misschien tegennatuurlijk, omdat je zo meer ruimte gebruikt in je woonkamer, maar het werkt echt. De bank werkt op deze manier als een soort grens in je woonkamer, waardoor de zithoek meer apart wordt. Dat geeft een ruimtelijker gevoel.
 2. Ga voor een bank op pootjes 

  Een bank die helemaal op de grond staat, heeft een hele andere uitstraling, die niet handig is bij het inrichten van een langwerpige woonkamer. Voor een perfect luchtig effect zet je de bank op een paar centimeter van de muur.

In een smalle woonkamer is het leuk om verschillende ‘gebieden’ te maken. De zithoek is een ideaal hoekje, waarmee je de woonkamer extra knus maakt. De inrichting van je woonkamer doet wonderen voor de sfeer. Er zijn een paar manieren waarop je de zithoek op een slimme manier ruimtelijk inricht!

Wil je de woonkamer wel verdelen in verschillende hoekjes, maar is je lievelingsbank te groot om haaks op de muur te zetten? Baken de zithoek dan af met een mooie plant met pot. Dat zorgt niet alleen voor extra groen in huis, maar is ook een kleinere afscheiding die nog steeds werkt. Meer tips voor het inrichten van je woonkamer lees je in onze artikel over interieurontwerp.

Westwing Studio maakte het volgende 3-D interieurontwerp voor de smalle woonkamer die te zien is in de afbeeldingen bovenin dit artikel:

Stap 3: een vloer doet wonderen

Tijd om écht strategisch aan de slag te gaan. Bij het inrichten van een smalle woonkamer is het namelijk slim om eerst een naar de vloer te kijken. Bij verschillende woonkamer stijlen passen verschillende vloeren, en dat is niet anders voor een smalle woonkamer. Een vloer met houten planken kun je op een paar manieren leggen: in de lengte en in de breedte. 

 • Een houten vloer in de lengte maakt een kamer langer, maar ook smaller. Dat wil je in een smalle woonkamer dus niet hebben. 
 • Een houten vloer in de breedte maakt een kamer breder, wat dus ideaal is voor een smalle woonkamer.

Heb je geen behoefte aan een houten vloer? Een naadloze vloer doet het ook heel goed in een smalle woonkamer. Door de afwezigheid van de naden lijkt je woonkamer breder, waardoor je een ruimtelijk gevoel krijgt. Bij naadloze vloeren kun je denken aan een gietvloer, of aan een linoleumvloer. 

Stap 4: strategische spiegels

Een andere ideale oplossing bij het inrichten van je smalle woonkamer is het slim gebruik maken van spiegels. Hier moet je een klein beetje mee oppassen, omdat het ook verkeerd kan uitpakken, maar wij zijn er om je te helpen. 

Spiegels moet je niet:

 • Op de korte wand hangen. Zo maak je de ruimte langer en smaller, wat zonde is. 
 • Tegenover je bank hangen, want dan zie je jezelf de hele tijd zitten.

Je hebt veel meer aan spiegels als je:

 • Een verticale spiegel op een brede muur hangt. Je breekt de langere muur zo op, waardoor je meer diepte creëert. 
 • Een spiegel tegenover een raam hangt. Je zorgt niet alleen voor meer lichtinval, wat ook helpt om het smalle gevoel tegen te gaan, maar je krijgt ook meer diepte omdat je naar buiten kunt kijken. 

Een strategische spiegel kan dus voor wonderen zorgen, als deze op de juiste plaats hangt! Wil je wel meer licht in je woonkamer, maar past een spiegel eigenlijk helemaal niet bij jouw stijl? Zorg dan voor meer licht met een plafondlamp. Je hebt peertjes die wit licht kunnen weergeven dat lijkt op daglicht, waardoor je woonkamer op een natuurlijke manier verlicht wordt.

Een smalle woonkamer inrichten: het resultaat

Stap 5: combineren kun je leren

Een goed gelegde vloer, slimme verlichting en spiegels op de juiste plaatsen: je hebt al een hele hoop tips om mee te werken. Maar je zit nog steeds met een probleem, want bij het inrichten van een smalle woonkamer heb je vaak gewoon ruimtegebrek qua meubels. Gelukkig is er altijd nog de mogelijkheid om te combineren. 

Een lange kast tegen een van de muren van je smalle woonkamer heeft twee handige functies. Door voor één kast te kiezen, heb je een duidelijk geheel binnen je woonkamer. Te veel meubels in een smalle woonkamer zorgt voor een druk gevoel. Het tweede voordeel is dat je met zo’n grote kast alle kanten op kunt. Van servies achter gesloten deurtjes tot boeken in open vakken. 

Je kunt nog verder gaan met combineren. Maak bijvoorbeeld ruimte voor je televisie en je hebt ook opeens een tv-meubel, zonder meer ruimte te gebruiken. Je zou zelfs kunnen overwegen om één van de grotere planken of vakken in de wandkast te gebruiken als bureau. Zorg er dan wel voor dat je op de juiste hoogte zit, anders krijg je last van je rug of nek. Een werkplek in je woonkamer kan je ook op andere manieren inrichten.

Een smalle woonkamer inrichten is geen uitdaging meer

Met deze vijf tips is het inrichten van een smalle woonkamer voor jou geen enkele uitdaging meer. Nu is de vraag: hoe richt ik mijn woonkamer in? Ben je nog op zoek naar de allermooiste meubels voor jouw smalle woonkamer, nu je weet hoe je dat het beste kunt aanpakken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale – met kortingen tot 70% – om je smalle woonkamer helemaal in jouw stijl in te richten!

We hopen dat we je geïnspireerd hebben met onze tips en ideeën voor het inrichten van een smalle woonkamer. Ben je op zoek naar meer woonideeën voor bij jou thuis? Neem dan een kijkje op de website van Westwing Studio voor een individueel advies van onze interieurspecialisten. Veel plezier, jouw Westwing team!

westwing studio interior design