Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
Nieuwjaarsborrel thuis

Happy new year! Op het nieuwe jaar moet geproost worden. Doe jij dat in alle rust tijdens een romantische oud en nieuw viering? Of organiseer je een gezellige borrel voor oudejaarsavond? Veel mensen kiezen ook voor een nieuwjaarsborrel in plaats van het feestje op oudejaarsavond. De nieuwjaarsborrel is voor veel mensen hét moment om samen met vrienden en familie het nieuwe jaar in te luiden. Je kunt daar een locatie voor afhuren, maar veel leuker – en goedkoper – is het om de nieuwjaarsborrel gewoon thuis te organiseren. Nodig je vrienden en/of familie uit, kleed de ruimte aan en zorg voor voldoende drankjes en hapjes. In dit artikel vind je een handig stappenplan voor het organiseren van een geslaagde nieuwsjaarborrel én ideeën om het geheel corona-proof te houden.

Stappenplan nieuwjaarsborrel organiseren

Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Organiseer een nieuwjaarsborrel voor al je vrienden en/of familie. Er wordt ook wel eens een nieuwjaarsreceptie georganiseerd op het werk. Het organiseren van zo’n borrel hoeft niet moeilijk te zijn. Wij hebben een handig stappenplan gemaakt. Kortom: hier wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je de ultieme nieuwjaarsborrel organiseert.

Stap 1: locatie kiezen

Een nieuwjaarsborrel of receptie is een klein feestje. Kies daarom voor een mooie plek voor deze borrel. Uiteraard hangt de keuze voor de locatie af van de hoeveelheid mensen die je wilt uitnodigen. Vaak wordt een nieuwjaarsborrel ook thuis georganiseerd. Op die manier kun je zelf de ruimte aankleden, inrichten en de borrel zo organiseren als dat echt bij jou past.

Stap 2: datum prikken

Vaak vindt een nieuwjaarsborrel plaats op 1 januari. De dag na oud en nieuw. Maar als je als bedrijf een nieuwjaarsreceptie organiseert, kun je ook kiezen voor een andere datum ergens in januari.

Stap 3: koppel een thema of dresscode aan je nieuwjaarsborrel

Het hoeft niet, maar het is wel leuk: een thema/dresscode aan je nieuwjaarsborrel koppelen. Hou het algemeen zodat mensen niet nog de stad in moeten om een geschikt kostuum te vinden (want daar heb je na nieuwjaarsnacht écht geen zin in). ‘Goud’ of ‘glitter’ zijn leuke thema’s. ‘Feestelijk’ is ook een algemene dresscode, iedereen heeft wel iets feestelijks in z’n kast hangen.

Stap 4: verzorg de uitnodigingen

Door een mooie uitnodiging te versturen, maak je van de nieuwjaarsborrel echt iets bijzonders. Zelfgemaakte uitnodigingen die je per post verstuurt maakt zeker indruk, maar je kunt ook een uitnodiging digitaal maken en versturen. Dat scheelt je een hoop tijd! Zorg ervoor dat je de uitnodigingen op tijd verstuurd, zodat alle genodigden rekening kunnen houden met jouw borrel. Je kunt ook de Westwing gelukkig nieuwjaar kaarten hieronder downloaden, printen en gebruiken als uitnodiging voor je borrel!

Stap 5: de hapjes verzorgen

Het kiezen van de juiste hapjes is essentieel bij een nieuwjaarsborrel. Maak het jezelf niet te moeilijk, want anders sta je tijdens de borrel voornamelijk in de keuken. Tip: iedereen heeft wel leftovers van oudejaarsavond. Laat je gasten deze meenemen naar de borrel.

Stap 6: de drankjes

Een nieuwjaarsborrel kan niet zonder een lekker drankje! Toosten op het nieuw jaar doe je niet met een ordinair glas Chardonnay. Lees hieronder onze tips voor geschikte nieuwjaarsdrankjes.

Stap 7: de muziek uitzoeken

Een fijn deuntje op de achtergrond zorgt direct voor een goede sfeer. Laat je rock-cd’s voor deze gelegenheid even in de kast liggen, want dan kunnen jullie elkaar niet meer verstaan. Ga in plaats daarvan voor een rustig muziekje. Pssst… die kerstplaat mag best nog een keer gedraaid worden!

Stap 8: het aankleden van de locatie

De aankleding en verlichting maken van jouw nieuwjaarsborrel een gegarandeerd succes. Je kunt prima de oud en nieuw versiering laten hangen. Maar je kunt ook kiezen voor nieuwjaarsversiering die je aanpast op het thema van je borrel. Is het thema goud? Zorg voor goudkleurige slingers en andere gouden details.

Stap 9: de speech

Last but not least, bereid een speech voor! Een nieuwjaarsborrel is het moment om kort in te gaan op het afgelopen jaar en daarna de voornemens en plannen voor het komende jaar te bespreken én om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen natuurlijk. Let op: bereid geen speech voor van vijftien A4-tjes, daar zit niemand op te wachten. Hou het kort en verwerk er wat humor in!

Drankjes: wat schenk je bij een nieuwjaarsborrel?

Onmisbaar bij een borrel, en zeker bij een nieuwjaarsborrel, is een lekker drankje. Maak het jezelf gemakkelijk door de drankflessen op een tafel te zetten zodat iedereen het zelf kan pakken. Natuurlijk kan je de wijnvoorraad van de slijter opkopen, maar er zijn ook andere geschikte drankjes voor een nieuwjaarsborrel. Vergeet vooral niet om non-alcoholische drankjes op tafel te zetten, voor degenen die het jaar zijn begonnen met Dry January.

 • Champagne: een nieuwjaarsborrel kan niet zonder bubbels. Of het nu Champagne Prosecco of Cava is – begin het jaar goed met een lekkere bubbelwijn! Je hebt ook bubbels zonder alcohol, kinderchampagne bijvoorbeeld. Of appelsap met prik. Kijk deze video voor een champagne cocktail:

Het recept voor deze nieuwjaarscocktail:

Bereidingstijd: 2 minuten

Ingrediënten: 

 • 2 theelepels zwarte bessensiroop (deze kun je ook zelf maken met zwarte bessen, water en suiker)
 • 4 cl gin
 • champagne
 • bramen of ander rood fruit
 • takje rozemarijn
 • cocktailprikker

Stappenplan:

 1. Schenk 2 theelepels zwarte bessensiroop in een champagneglas.
 2. Vervolgens 2 cl gin toevoegen.
 3. Vul het glas aan met champagne.
 4. Maak het af met rode vruchten en een takje rozemarijn.
 • Mojito: breng een originele toost uit op het nieuwe jaar met een mojito! Lekker fris en feestelijk! Zet voordat je gasten komen allemaal glazen mojito klaar als welkomstdrankje. Hou de glazen klein, zodat je gasten niet na een uur al dronken zijn. Of je kunt natuurlijk ook een virgin mojito serveren. In deze video voor de verandering hier een andere variant:

Het recept voor deze nieuwjaars-mojito:

Bereidingstijd: 2 minuten

Ingrediënten:

 • muntblaadjes
 • limoen
 • suiker
 • witte rum
 • kokosnootrum
 • kokosmelk
 • bruiswater
 • granaatappelpitjes

Stappenplan:

 1. Vul een whiskeyglas met een paar muntblaadjes.
 2. Vervolgens voeg je het limoensap en wat suiker toe. Mixen!
 3. Dan voeg je de witte- en kokosnootrum toe.
 4. Vervolgens nog een flinke scheut kokosmelk.
 5. Shaken!
 6. Vul het glas met wat ijsblokjes.
 7. Schenk het glas vol met de mix. Even roeren. Vul aan met bruiswater.
 8. Decoreer met mint en granaatappelpitjes!
 • Cider: cider of appelwijn is een trendy drankje waar maar weinig alcohol in zit. Extra leuk: serveer de cider in een champagneglas met suikerrandje.

Hapjes voor een nieuwjaarsborrel

Je wilt natuurlijk niet tijdens de borrel voornamelijk in de keuken staan om de hapjes te maken. Een goede voorbereiding is dus essentieel. Kies voor feestelijke hapjes voor oud en nieuw of nieuwjaarshapjes die je van tevoren kunt maken en daarna in de koelkast kunt zetten. Wanneer de gasten er dan eenmaal zijn, hoef je alleen het cellofaantje van de hapjes af te halen.

Zet op elke tafel wat hapjes neer zodat mensen ze zelf kunnen pakken (en jij dus niet constant aan het rondlopen bent met schalen). Wil je toch iets warms serveren? Een portie bitterballen gaat er altijd wel in, zeker met een oud-en-nieuw-kater! We hebben nog een paar nieuwjaarshapjes voor je op een rij gezet:

 • Stokbrood met kruidenboter: namelijk altijd een succes!
 • Mini-oliebollen: om het af te leren.
 • Tonijnsalade: een klassieker die niet kan ontbreken op een nieuwjaarsborrel.
 • Kaasplank: stel een kaasplankje samen voor een luxe traktatie.
 • Caprese-spiesjes: stokjes met daaraan snoeptomaatjes, basilicum en mozzarellabolletjes. Dat ziet er nog leuk uit ook!

Corona-proof nieuwjaarsborrel en alternatieven

Dit jaar is alles anders. We mogen niet met grote groepen bij elkaar komen. Een echte nieuwjaarsborrel zit er momenteel niet in. Wil je toch samen proosten op het nieuwe jaar?

 • Houd een digitale nieuwjaarsborrel. Organiseer een zoom-bijeenkomst met familie en vrienden of ga videobellen. Hef het glas samen en wens elkaar op die manier toch een gelukkig nieuwjaar. Het is anders dan anders, maar een mooie manier om toch een beetje samen te zijn.

Ga jij dit jaar de nieuwjaarsborrel organiseren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je interieur stijlvol aan te kleden. Wij wensen je in elk geval namens het hele Westwing-team: gelukkig nieuwjaar!