Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Vrouw houdt kussen tegen zich aangedrukt

Je kussen wassen? Het dekbedovertrek en de kussensloop was je waarschijnlijk regelmatig. Maar hoe zit het met je hoofdkussen? Dit is een verzamelplaats van zweet, stof, vette nachtcrèmes en – jawel – kwijl. Niet echt een fris idee om daar ’s avonds je hoofd op te leggen, toch? Een hoofdkussen met gele vlekken geeft duidelijk aan dat het nodig een keer gewassen moet worden, maar ook zonder gele vlekken kunnen schimmels en bacteriën zich ongemerkt nestelen tussen al dat zachte dons. In dit artikel leggen we je uit hoe je je hoofdkussen kunt wassen.

Hoe vaak moet je een kussen wassen?

Goeie vraag! In elk geval raden we aan om elk seizoen je hoofdkussen te wassen, maar het liefst om de twee maanden. Wanneer je verkouden bent geweest of allergisch bent voor huisstofmijt, is het verstandig om het kussen een keertje extra te wassen. Hieronder leggen we uit hoe je je hoofdkussen het best kunt wassen.

Let wel: volg altijd het wasvoorschrift van het hoofdkussen. Het materiaal bepaalt namelijk hoe je het kussen moet wassen.

Pssst…. Wist je dat je ook zelf je matras kunt reinigen? We vertellen het je in ons artikel over dit onderwerp.

Je kussen wassen: zo doe je dat

Je hebt veel soorten hoofdkussens: veren kussens, donzen kussens, synthetische kussens, traagschuim kussens, latex kussens etc. Vrijwel elk soort heeft zijn eigen wasvoorschriften. Sommige kussens kan je wel in de wasmachine doen, andere niet.

 1. Veren kussen wassen

  Dit kussen kan je niet in de wasmachine doen omdat de veren dan samenklonteren waardoor je bobbels in het kussen krijgt. Niet echt prettig! Een veren kussen wassen kan je het best uitbesteden aan de stomerij. Zij maken het kussen schoon met stoom in plaats van water.
 2. Donzen kussen wassen

  Dit kussen kan je wel gewoon op 60 graden wassen. Check nog wel even de wasvoorschriften van tevoren. Gebruik niet te veel wasmiddel om te voorkomen dat er wasmiddel achterblijft in het kussen. Ook synthetische kussens kan je in de wasmachine wassen.
 3. Traagschuim kussen wassen

  Dit kussen is niet geschikt voor de wasmachine, maar kan je wel met de hand wassen. Maak daarvoor een sopje in een grote emmer of teil, of – nog beter – in bad. Gebruik een zacht wasmiddel, los soda of Biotex op in warm water. Leg het kussen in het sopje en laat het even staan om het vuil eruit te laten weken. Na afloop goed uitspoelen met schoon water, net zolang totdat er geen sop meer uitkomt.
 4. Latex hoofdkussen wassen

  Een latex kussen is niet geschikt voor de wasmachine en mag ook niet met de hand gewassen worden. Vlekken kan je eruit halen door het schoon te deppen met warm water en wat soda.

Kussen drogen met of zonder droger

Na afloop van het wassen, moet je het kussen nog wel even goed drogen. Wanneer je het kussen niet goed droogt, kan er makkelijk schimmelvorming ontstaan. Bovendien gaat een vochtig kussen stinken en dat wil je echt niet wanneer je er met je neus bovenop ligt! Een synthetisch of donzen kussen kan je gewoon in de droger doen. Gebruik daarvoor een wolwasprogramma zodat het kussen niet te heet wordt gedroogd.

Grootmoeders tip: doe een paar tennisballen in de droger. Het gestuiter van de ballen zorgt ervoor dat het dons wordt losgemaakt waardoor het kussen straks heerlijk dik en donzig aanvoelt.

Heb je geen droger? Een kussen drogen zonder droger kan ook. Sterker nog, sommige kussens mogen niet eens in de droger. Veren, traagschuim en latex kussens zijn niet geschikt voor de droger. Deze kan je dus alleen maar drogen in een droge, goed geventileerde ruimte in huis. Schud het kussen tussendoor regelmatig op zodat er geen bobbels ontstaat.

Let op: voor het drogen van het kussen moet je genoeg tijd nemen. Zorg dus dat je een reserve hoofdkussen hebt. Pas wanneer het kussen weer helemaal droog is, kan je het weer gebruiken.

Kussen wassen: vlekken verwijderen

Wanneer je net een nieuw hoofdkussen hebt, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk wit houden. Wij adviseren daarom om een kussenbeschermer te gebruiken. Deze doe je om het kussen nog voordat je het kussensloop eromheen schuift. Zo’n beschermhoes werkt als een absorptielaag om hardnekkige vlekken zo veel mogelijk te voorkomen, zoals de gele vlekken die ontstaan door nachtelijk zweten.

Ook in geval van een bloedneus houdt een kussenbeschermer het bloed grotendeels tegen. Toch is het niet altijd tegen te gaan dat er vlekken in het kussen ontstaan. Sommige vlekken krijg je er makkelijker uit dan andere. Hierbij een paar tips:

Bloedvlekken uit hoofdkussen verwijderen

Heb jij – of je kind – ’s nachts een bloedneus gehad? Dan bestaat er een kans dat er bloedvlekken zichtbaar zijn op het kussen. Het beste is om het hoofdkussen dan direct in de wasmachine te gooien om te voorkomen dat de vlek indroogt. Geen tijd om te wassen? Of mag je kussen niet in de wasmachine? Spoel de vlek dan uit met koud(!) water. Daarna kan je de vlek insmeren met ossengalzeep, soda of shampoo. Laat dit even intrekken en spoel daarna nogmaals goed uit met koud water.

Gele vlekken uit hoofdkussen verwijderen

Zweten doen we allemaal, zeker ’s nachts verliezen we heel wat vocht. In de zomer iets meer dan in de winter. Dit vocht zorgt voor gele vlekken in het hoofdkussen. Deze vlekken krijg je er niet altijd uit in de wasmachine. Wij raden daarom aan om een schepje soda bij het gewone wasmiddel te doen voordat je je wasmachine aanzet. Soda heeft een ontvettende werking en maakt het kussen weer wit.

Mag je kussen niet in de wasmachine? Los dan wat soda op in warm water en dep de vlekken met het sopje. Even laten intrekken en daarna met schoon water nogmaals deppen.

Westwing: jouw dagelijkse dosis design en inspiratie

Ben jij gek op design en alles wat met interieur te maken heeft? Word dan lid van Westwing. Wij verrassen je dagelijks met nieuwe deals van bekende en minder bekende interieurmerken én inspireren je met leuke DIY-projecten, stylingideeën en schoonmaaktips.

Klaar met je kussen wassen? Lees hier alles over hoe je je handdoeken het best kunt wassen en hoe je je vitrages weer helemaal wit krijgt.

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtig interieur!