Japanse tuin met traditioneel Japans huis

Een Japanse tuin straalt rust uit en is evenwichtig en kalm. De tuin zit vol betekenissen, symboliek en tradities. Je vindt hier drie basiselementen terug: water staat voor leven, stenen staan voor rust en groen staat voor de natuur.

Een Japanse tuin heeft natuurlijke, organische vormen en een mooie balans tussen planten en open ruimtes. Dankzij de fijne sfeer kun je in deze tuin echt even ontsnappen aan de drukte van alledag. Het prachtige groen en het kabbelende water in de vijver zorgen voor rust. Je leest hier alles over het aanleggen van een Japanse tuin. Op zoek naar nog meer tuin inspiratie? Bekijk onze categorie tuin inrichten.

Een Japanse tuin aanleggen

Een Japanse tuin is een bijzondere plek omdat, wanneer je erdoorheen loopt, je je meteen rustig en ontspannen voelt. Alles staat in het teken van bepaalde stemmingen en sferen creëren waarmee de tijd even wordt stilgezet.

Japanse tuin: hoe leg je zo’n zen-tuin aan?

1. Creëer balans

In Nederland houden we van symmetrie, terwijl in een Japanse tuin het juist om asymmetrie draait. Als je aan de ene kant van je tuin veel Japanse planten hebt staan, zorg dan aan de andere kant voor een legere ruimte. Dit zorgt voor balans en evenwicht.

2. Maak wandelpaadjes

In een Japanse tuin zie je bijna geen zitplekken. De mensen lopen liever door hun tuin. Dit maakt zen. Zorg daarom voor wandelpaadjes met bochten, zet in de bocht een mooie plant, hierdoor is de rest van het pad niet zichtbaar en word je elke keer weer verrast door het uitzicht. Gebruik bij het maken van de paden grind of stapstenen.

3. Houd de beplanting rustig

In een Japanse tuin zie je geen bontgekleurde bloemenzee. Het gaat juist om subtiele kleurnuances.

4. Ga voor een vijver

Water, oftewel een vijver, mag in een Japanse tuin niet ontbreken. Maak een waterval of zorg voor een klein stromend beekje. Hierdoor hoor je het water kabbelen en kletteren, dit maakt je zen.

5. Kies passende decoratie

In een Japanse tuin mag decoratie niet ontbreken, zoals lantaarns (de regel is dat je maar één lantaarn in je zicht mag hebben), boeddha’s en andere symbolische figuren. Belangrijk is wel dat je het rustig houdt.

6. Maak heuvels

Kleine heuvels van grind en stenen bedekt met bodembedekkers en andere planten geven de Japanse tuin nog meer charme.

7. Creëer een zitplek

Ook al is een zitplek in de Japanse tuin geen must, wij kunnen niet zonder in Nederland. Een paviljoen in je tuin de ideale plek om een gezellige zithoek te creëren. Daarnaast is een bankje fijn: zet hem ergens waar je een goed overzicht hebt van je tuin. Zo kom je helemaal tot rust.

8. Kies natuurlijke materialen

Keien, vlonders, grind en bamboe zijn dé materialen voor een Japanse tuin. Het grind kan je gebruiken om paadjes mee te maken, maar het leent zich ook uitstekend om er mooie vormen in te harken.

Accessoires in een Japanse tuin

Japanse accessoires maken jouw tuin net wat meer bijzonder. Daarnaast heeft elk ornament zijn eigen betekenis. Ze brengen rust, evenwicht en sfeer in de tuin.

 • Pagode: op en top Aziatisch. Een pagode heeft de vorm van een toren die uit verschillende, steeds kleiner wordende verdiepingen bestaat. Elke verdieping heeft een dak. Van oudsher doet een pagode dienst als sfeerverlichting bij Japanse theecerenomies, daarom heeft het een elegante uitstraling.
 • Toro: dit is een lantaarn die uit natuursteen is gehakt.
 • Tsukubai: dit is een waterbassin gehouwen uit ruig steen die vaak bij Japanse Boeddhistische tempels staat. Hier kunnen bezoekers hun handen en mond op rituele wijze wassen.
 • Bamboe windgong: het geluid van een windgong is mysterieus en vrolijk tegelijkertijd. De klanken worden bepaald door de sterkte van de wind. In Azië geloven ze dat windgongs je beschermen tegen negatieve energie.

Japanse planten

In Nederland past een Japanse tuin perfect. Waarom? Het weer in Japan lijkt redelijk op het weer hier met zachte winters. Hierdoor kunnen veel Japanse planten en bloemen ook prima bij ons groeien. Daarnaast zijn veel Japanse bloemen en planten winterhard. Japanse planten voegen charme toe aan de tuin. Mos is een groot favoriet in de Japanse tuin, jammer genoeg groeit mos niet zo goed in Nederland. Je kunt wel andere groene bodembedekkers kiezen.

Populaire Japanse planten zijn:

 1. Bamboe

  Deze plant is supersterk. Als je hem in de volle grond zet, is de kans groot dat ‘ie je tuin overwoekert. Zet hem dus in een grote pot. Bamboe geeft een weelderig en Aziatisch sfeertje aan je tuin. Maar in de winter heeft deze plant wel extra bescherming nodig. Met een laagje mulch of compost voorkom je dat bamboe uitdroogt.

 2. Varens

  Heb je een schaduwrijke tuin? Kies dan voor varens. In de schaduw voelen varens zich het beste thuis. Veel varens zijn winterhard en wintergroen. Bijvoorbeeld de Japanse regenboogvaren die sierlijk is en grijsgroene tot roodachtige bladeren heeft. Hij houdt van een zure, vochtige grond. Deze plant is een kruiper, let dus goed op dat hij je tuin niet overwoekert.

 3. Japanse esdoorn

  Deze prachtige boom staat het liefst half in de schaduw. De vorm van de bladeren is bijzonder en de kleur is, afhankelijk van het soort, rood, groen, oranje of geel. De boom groeit langzaam dus snoeien is niet nodig. Hij kan zowel in de volle grond als in een pot staan. De Japanse esdoorn houdt niet van te veel water en is winterhard.

 4. Ginkgo Biloba

  Ook wel Japanse notenboom genoemd. Je herkent ‘m waarschijnlijk aan zijn supermooie bladeren in waaiervorm. In de herfst verkleuren de bladeren geel. Hij staat het liefst in de volle zon en heeft een voorkeur voor een vochtige, diepe grond.

 5. Rododendron

  Deze plant brengt wat kleur in de Japanse tuin. Hij bloeit in het roze, paars, rood, wit en zelfs oranje. In de winter is de plant mooi groen. Er bestaan ongeveer 700 soorten rododendrons. De azalea is een apart soort: hij heeft kleine bloemen en bladeren en kan ook als kamerplant worden gebruikt.

 6. Japanse sierkers

  Als de bloemen eenmaal uitkomen in het voorjaar, verandert je tuin in een witroze bloemenzee. En dat is in één woord adembenemend! In Japan is er zelfs een nationale feest opgedragen aan de bloei van kersenbloesem: Hanami Matsuri. Deze boomsoort neemt wel veel plek in de tuin, maar omdat hij zo mooi is, nemen veel mensen dit voor lief. Veel soorten zijn winterhard. De Japanse sierkers staat het liefst in de zon.

Verschillende stijlen in een Japanse tuin

De ene Japanse tuin is de andere niet. Kijk maar:

 • Roji: Alles in deze tuin staat in het teken van de beroemde Japanse theeceremonie. Meestal is een Japanse tuin opgedeeld in een binnen- en buitentuin om de scheiding met de buitenwereld te verduidelijken. Het theehuis is het middelpunt. De ingang leidt direct naar de Japanse tuin en het theehuis. Door het wassen in een tsukubai spoel je letterlijk de buitenwereld van je af. En dankzij de vele wandelpaden kunnen mensen de buitenwereld langzaam achter zich laten voordat de theeceremonie begint.
 • Kaiyûshiki: Ook wel Japanse wandeltuin genoemd. Bij een Japanse wandeltuin draait het om water, heel veel groen en natuurlijk veel paden om lekker te wandelen. Vroeger was zo’n wandeltuin onderdeel van het keizerlijk paleis.
 • Karesansui: Dit is een zentuin. Hier speelt meditatie een belangrijke rol. De tuin is niet om in te lopen, maar om in te zitten. Meestal is de zentuin onderdeel van een tempel. Je ziet hier veel grind dat elke dag door monniken met een grove hark wordt aangeharkt. Hierdoor ontstaat een golvend en rustgevend lijnenspel.

Bomen in een mooie vorm: de bonsai boom

Bonsai is het Japanse woord voor ‘boom in pot’. Het draait allemaal om het snoeien, knippen en vormen van miniatuurbomen of –planten. Hoe ingewikkelder de vorm, hoe kostbaarder de bonsai is.

Wil je je jouw tuin in Japanse sferen brengen? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om met de juiste accessoires en tuinmeubelen van je buitenruimte een prachtige, sfeervolle Japanse tuin te maken!