Potplanten in houten pot met leren bank

Potplanten voelen zich niet alleen thuis in de tuin, maar ook op terrassen, balkons en in het interieur. Planten geven zowel binnen als buiten een gevoel van levensvreugde en vitaliteit. Een ander pluspunt: potplanten gaan heel lang mee – zolang je ze goed verzorgt uiteraard.

Laat je inspireren door de stylingtips van onze experts en ontdek hoe je met potplanten een huiselijke sfeer creëert op je terras, balkon en in de tuin.

Hoe style je potplanten?

Niets mooier als een bloem of plant in bloei! De geuren en kleuren brengen energie en vrolijkheid.

Om lang van je potplanten te kunnen genieten, zijn er een paar kleine dingen waar je op moet letten:

  1. Geschikte pot

    Allereerst moet je een geschikte bloempot kiezen. Je hoeft niet altijd een pot in de winkel te kopen, je kunt er ook zelf een knutselen van gebruikte materialen.

  2. DIY

    Oude pannen, houten fruitkisten of metalen bakken kunnen heel goed dienen als shabby chique plantenpotten. Schilder ze eventueel in een kleur naar keuze om ze een extra persoonlijke touch te geven.

  3. Geschikte grootte

    Zorg ervoor dat de plantenpot groot genoeg is voor de plant. Voor een gewenste groeihoogte van 150 cm wordt bijvoorbeeld een plantenpot met een volume van minimaal 40 liter aanbevolen.

Welke potplant kies je?

Hoe kies je een geschikte potplant? Dat ligt natuurlijk helemaal aan je smaak, de plek waar je ‘m neer wilt zetten en hoe groen je vingers zijn. Populaire klassiekers zijn bijvoorbeeld rozen, hibiscus en bessenplanten. Zoals een bosbessenplant, dan pluk je er in de zomer ook nog eens de vruchten van! Een oleanderboom verspreidt een zuidelijke flair, hiermee waan je je als God in Frankrijk.

Potplanten zorgen voor het ultieme vakantiegevoel op je balkon én voor privacy. Een ander voordeel van potplanten is dat je ze makkelijk kunt verplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je ze voor de winter op een beschutte plek wilt zetten. Ook als je verhuist, kun je de planten gemakkelijk meenemen, in tegenstelling tot planten die je in de tuingrond plant.

Hoe plant je een potplant?

Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de plant om de twee tot drie jaar in een grotere pot te planten. Leg een drainagelaag van minimaal 5 tot 8 cm snippers of kiezels op de bodem. Hierdoor kan het overtollige water makkelijker wegspoelen. Zet de potplanten een uur in een bak water zodat ze vocht kunnen opnemen. Nu kan je beginnen met planten. Leg een laag potgrond in de pot. Schut de plant voorzichtig uit de plastic pot, door licht te knijpen in de plastic pot zorg je ervoor dat de wortels loslaten. Plaats de plant nu in de grond en druk hem stevig op zijn plaats. Vul de pot nu op met potgrond en druk dit zachtjes aan. Nu alleen nog water geven en je bent klaar!

De Urban Jungle gids: de beste potplanten

Wat is er zo bijzonder aan potplanten?

In tegenstelling tot veel andere planten, zoals bloemen, gaan potplanten jarenlang mee. Je hoeft potplanten niet altijd in een ouderwetse terracotta pot te planten, ook van hout, klei en steen bestaan er mooie alternatieven. Maar een plantenpot van beton, metaal of kunststof kan ook zeer stijlvol zijn. Potplanten kunnen in elke ruimte worden gebruikt: tuin, balkon en terras – ook in je huis kan je potplanten plaatsen.

Sommige potplanten worden zo groot dat ze als afscherming kunnen dienen zodat pottenkijkers niet je tuin of huis in kunnen kijken. In de winter kan je potplanten makkelijker verplaatsen naar een beschutte plek zodat ze geen last hebben van de kou, wind en sneeuw. Daarom zijn potplanten vaak subtropische en tropische planten die niet in de tuingrond zouden overleven. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het goed verzorgen van potplanten: Licht, temperatuur, wind, regen, water geven, bemesten en verpotten. De onderhoudsinstructies variëren per plant. Meestal worden de instructies op een kaartje meegeleverd.

Buitenstyling: balkonplanten en bloempotten

Staat je hele balkon vol met potplanten en wil je meer overzicht creëren? Maak een plantenpodium! Koop of maak zelf een plantenrek waar je meerdere potplanten op kunt zetten.  Deze zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen (ovaal, hoekig, rond, …). Maak je eigen arrangement van planten en bloemen. Door zo’n podium te gebruiken, bespaar je ruimte en geef je je balkon alsnog een vrolijke look.

Zo, nu kan je aan de slag! Zoek in het tuincentrum een paar mooie potplanten, koop op Westwing een paar geschikte potten en rangschik ze op je balkon of terras.