Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Lichte woonkamer in Italiaans desing

“Made in Italy’ staat voor uitstekende kwaliteit, cool design en een echte cultstatus. Maar hoe is Italiaans design eigenlijk de voorloper geworden van trends in zowel mode als interieur? De triomf van het Italiaanse design begon in het begin van de 20e eeuw in het prachtige Milaan. Wat is het dat Italiaans design zo bijzonder maakt? Wat liggen de wortels van deze stijl? We beantwoorden al je vragen over Italiaans design!

Als je je appartement of je hele huis wilt upgraden met een aantal exclusieve stukken, dan is Italiaans design precies wat je zoekt. Stijlbewustzijn en de haalbaarheid van inrichtingstrends binnen de eigen vier muren zijn voor WestwingNow van groot belang. Onze stijlgids draait om Italiaans design in de vorm van meubels of woonaccessoires.

De geschiedenis van Italiaans design

Italiaans design heeft zijn wortels in rijk, divers en creatief vakmanschap. Glas, porselein en andere luxe objecten waren de vlaggenschepen van beroemde steden als Venetië of Florence. Deze hebben op hun beurt hun rijkdom en macht verworven in de tijd van de belangrijke handelscentra van de Renaissance. Zo werd het gebied ook blootgesteld aan invloedrijke denkers, vreemde culturen en exotische goederen.

In het begin van de 20e eeuw, een tijd van luxe en het Nouveau Réalisme, kon Italië zijn artistieke traditie nieuw leven inblazen. Met de internationale tentoonstelling in Turijn in 1902 werd het land het centrum van de industriële productie van hoogwaardige luxegoederen. Vanaf dat moment begon Italiaans design aan een triomftocht – die tot op de dag van vandaag niet meer te stuiten is.

Wohnzimmer mit gemustertem Pouf von italienischem Designerlabel Missoni

Italiaans meubilair – dit was deze stijl typeert

Een andere invloed, helaas niet te onderschatten in zijn belang, was de opkomst van het fascisme met de Eerste Wereldoorlog. De beweging van het moderne design in Duitsland beantwoordde aan de smaak van de fascisten en leidde tot een integratie van de moderne design-principes in de Italiaanse designwereld. De Italiaanse ontwerptraditie in samenhang met de stijlbeginselen van de moderne tijd, leidde in de jaren twintig tot een belangrijke stroming onder architecten en ontwerpers – het Italiaanse rationalisme.

Het Italiaanse rationalisme wilde de inherente logica van een object als referentiepunt zien voor zijn schoonheid, waarbij een duidelijke vormentaal wordt gecombineerd met de klassieke traditie.

Onbekend

Een levendige cultuur van modernistische kunstenaars met eigen tijdschriften en producenten is ontstaan. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Triënnale di Milano opgericht, een formatieve tentoonstelling van industrieel Italiaans design.

Italiaans designmeubilair

Het Italiaanse design heeft talloze meubels voortgebracht die tot op de dag van vandaag als absolute designklassiekers worden beschouwd. Wij laten je kennismaken met enkele van deze fantastische Italiaanse designmeubelen en accessoires:

Nahhaufnahme Couch mit itlaienischer Designer Decke von Missoni

De top 10 van Italiaanse antieke meubels & accessoires:

 1. Vaas serie Pezzato van Fulvio Bianconi

  De vaasenserie Pezzato van Fulvio Bianconi inspireerde de stijlbewuste dames van het huis in de jaren 50 van de vorige eeuw. Haar geometrische, kleurrijke patroon werd vaak nagebootst en heeft zijn weg gevonden naar het repertoire van vele latere ontwerpers. Een voorbeeld van Italiaans design dat een beslissende invloed heeft gehad.

 2. Stoel Superleggera door Gio Ponti

  Gio Ponti, oprichter van het invloedrijke tijdschrift “Domus”, ontwierp in 1957 zijn Superleggera stoel – een prachtige combinatie van moderne lijnen en traditionele charme. Zoals u kunt zien, combineert Italiaans design moderniteit en traditie!

 3. Arco booglamp van de gebroeders Castiglioni

  De booglamp Arco maakte de gebroeders Castiglioni in 1962 beroemd. Het mengsel van staande lamp en hanglamp met zijn aangename, brede boog en de marmeren voet kwam op de markt bij Flos en heeft vandaag de dag nog steeds talrijke fans. Italiaans design op zijn best.

 4. Wandklok Cifra van Gino Valle door Gino Valle

  In 1965 ontwierp Gino Valle voor Solari Udine de Cifra 6010 wandklok. Dankzij zijn eenvoud inspireerde de Cifra 6010 de interieurwereld. Voor het eerst was het display een numeriek display, dat dankzij een vouwnummersysteem altijd de juiste tijd weergeeft.

 5. Pop Art Seat Sculpture Up door Gaetano Pesces, een sculptuur van Gaetano Pesces

  Up, een pop art zitsculptuur uit de speelse pen Gaetano Pesces, werd in 1969 geproduceerd door B&B Italia. De Deisgn is een symbool van de Swinging Sixties met zijn ronde vormen, sterke kleuren en sterke patroon.

 6. Lampenfiguur Mezzachimera van Vico Magistretti

  Mezzachimera is de poëtische naam voor de lampfiguur van Vico Magistretti. De melkwitte metacrylaat, gevouwen in sublieme rondingen, lijkt vanzelf te schijnen. De compleet verrassende vorm domineerde het Italiaanse design in de jaren ’70.

 7. Proust fauteuil van Alessandro Mendini

  Alessandro Mendini, een van de creatieve geesten achter Alessi, is de bedenker van de legendarische Proust-leunstoel. Deze designstoel, geproduceerd door Studio Alchimia, breekt zijn koninklijke silhouet met talloze kleurvlekken in 1978. Een storm van kleuren en confetti ontmoet een soeverein ontwerp.

 8. Tolomeo lamp van Michele de Lucchi

  De Tolomeo lamp uit 1986 is zo archetypisch geworden in zijn vorm dat we hem nauwelijks als een ontwerp zien. Toch was het de ontwerper Michele de Lucchi die deze koele lamp van elke overbodige decoratie moest bevrijden.

 9. Bestekset Citterio 98 van Anonio Citterio Citterio en Glen Oliver Löw

  Citterio 98, het bestek van Anonio Citterio en Glen Oliver Löw, wordt gekenmerkt door royale, maar niet-concentrische vormen. De geborstelde stalen lepels, vorken en messen, die net voor het hoofd spits toelopen, voelen prettig aan.

 10. Peer badkamerlijn van Patricia Urquiola

  Patricia Urquiola inspireert 2007 met haar decoratieve, maar toch eenvoudige ontwerpen. Een klassieke vertegenwoordiger van haar liefdevolle en humoristische ontwerp is de badkamer lijn Pear. Italiaans design heeft met haar een waardige opvolger van de grote meesters.

Extra tip: Wanneer modeontwerpers meubels ontwerpen, wordt het meestal gegarandeerd een echte must-have, zoals in het geval van Versace. Het maximalisme dat wij bij Donatella Versace al gewend zijn van de mode-ontwerpen heeft hij ook overgebracht naar zijn Italiaanse meubels. Opvallende patronen in combinatie met hoogwaardige materialen staan hier centraal. Versace meubels zijn echte blikvangers die losstaand veel indruk kunnen maken. Veel decoratie is hier niet meer nodig!

Italiaans design bij Westwing

Wonen zoals in Italië is ook mogelijk in jouw huis of appartement door middel van het toepassen van Italiaans design. Interieurliefhebbers opgepast; door stoelen, tafels, banken, lampen, accessoires en decoratie in Italiaanse stijl in huis te halen, krijgt je interieur een bijzondere sfeer. Bij WestwingNow vind je een grote selectie aan meubels in Italiaans design, bijvoorbeeld in de vorm van meubels en woonaccessoires van bekende Italiaanse merken. Ontdek de collectie in onze online shop en shop jouw favorieten in Italiaanse stijl!

Italiaans design heeft ons van generatie op generatie geïnspireerd en zal dat ook in de toekomst blijven doen. We kijken uit naar de nieuwste designjuwelen uit het land van grote werken, traditie en creatieve geesten!