Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
pampasgras in vaas in boho scandi woonkamer met natuurlijke materialen

Pampasgras is niet meer weg te denken uit onze interieurs. Deze sfeerverhogende pluimen zorgen voor een warme en natuurlijke look in huis. Gedroogde pampagrasplanten zien er prachtig uit in een hoge vaas die op de grond of op tafel kan worden gezet. Gedroogd pampagras heeft geen water nodig en deze pluimen gaan jarenlang mee. Win-win dus!

3x manieren om pampasgras te decoreren in je interieur

Het siergras zorgt voor een warme en gezellige uitstraling in huis. Ze geven je interieur een natuurlijke look. Gedroogd pampasgras pas heel goed bij een bohemian, Scandinavisch of minimalistisch interieur. Hieronder lees je drie manieren om deze sfeerverhogers te stylen:

  • Zet het in een mooie glazen vaas of juist in een opvallende keramieken of aardewerkvaas. Zo steelt hij ook de show in een mooie vloervaas in de hoek van de keuken of naast je bed.

Laat je pampasgras stralen in een van deze vloervazen:

  • Pampasgras kan overal, op een bijzettafel, kast of juist apart in een hoek (in bijvoorbeeld een vloervaas) zodat alle aandacht naar het pampasgras uit kan gaan. Afhankelijk van de soort en grootte van het gras kun je kijken wat het mooiste past in je interieur. Combineer het met andere (vet)planten voor een urban jungle interieur. Maar ook op het dressoir staat pampasgras mooi. Zeker in combinatie met andere decoratie zoals een set koffietafelboeken en een kandelaar.
  • Gedroogd pampasgras is dus heel geschikt voor elke ruimte, van toilet, tot hal of slaapkamer het kan overal! Grote pluimen zijn het mooiste op de grond en enkele losse pluimen zijn erg mooi op een (nacht)kastje of bijzettafel. Plaats ze, afhankelijk van de dikte van de pluimen, met een paar bij elkaar in een vaas. Houd je van verschillende stijlen door elkaar? Combineer dan verschillende kleuren pluimen met elkaar.

Tip! Het is ook erg leuk om pampasgras te combineren met rozenbottels. Pampasgras staat daarnaast erg mooi bij koper, messing en gouden accessoires voor een chique en luxe uitstraling. Zo kun je bijvoorbeeld ook pampasgras schikken in een gouden vaas.

Ontdek bijvoorbeeld deze gouden vazen:

Pampasgrasdecoratie in verschillende kleuren

Gedroogd in het wit

Wist je dat pampasgras in het wit een van de meest populaire grassen in de tuin is? Ook binnenshuis wordt er vaak gekozen voor de witte variant. Deze zorgt voor een mooi natuurlijk accent en past overal bij.

Gedroogd in roze en paars

Wil je iets anders dan anders? Ga dan voor een roze of paarse variant. Een echte eye-cather op je balkon is het roze pampagras. Het is ook mogelijk om dit siergras in de herfst te planten. In deze periode is hij namelijk extra roze. Let er wel op dat je de plant voldoende beschermt tegen (veel) vocht en regen. Verderop lees je er meer over.

Gedroogd pampasgras in het paars heeft ook een decoratieve uitstraling. Hij kan tot 250 centimeter hoog worden en neemt daarom veel ruimte in beslag. Vooral de vrouwelijke pampagrasplanten worden in de Nederlandse tuinen gebruikt, omdat de bladeren er vaak voller en minder pluizig uitzien. Met name in de winter zorgt het paars pampagras voor een prachtig plaatje.

Maar wat is pampasgras eigenlijk precies?

Pampasgras is een grote grassoort. Aan het uiteinde bevinden zich grote, lichtgekleurde pluimen. Binnen het interieur zien we vooral gedroogd pampasgras. Het wordt dan ook vooral binnenshuis gebruikt. Het fijne van gedroogde planten is dat er geen speciale verzorging nodig is, hierdoor kun je extra lang genieten van het gedroogd pampasgras.

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten. Pampagras, ook wel Cortaderia Selloana genoemd, is bijvoorbeeld verkrijgbaar in crème, wit, zachtroze, gele, bruine en paarse tinten. Aangezien pampagras een natuurproduct is, varieert het uiterlijk in lengte, dichtheid en kleur.

Waar komt pampasgras vandaan?

Oorspronkelijk komt het (gedroogd) pampasgras uit Zuid-Amerika, hier groeit het overal. Met name in Argentinie, Brazilie en Uruguay groeit het veel. Er zijn ook gebieden in Nieuw-Zeeland waar het groeit. Er bestaan veel verschillende soorten pampasgras. De hoofdbloei vindt plaats in september- oktober, maar als de weersomstandigheden gunstig zijn dan blijven de pluimen lang mooi. Wanneer het langere tijd slechter weer is (veel regen en wind) is dit te zien aan het pampasgras, het wordt dan snel lelijk.

Misschien vind je het pampasgras wel in je buurt? In Nederland groeit het ook, maar pampasgras is niet winterhard. Het is daarom erg handig om het tegen het einde van het jaar ergens te knippen, anders wordt het later toch gesnoeid. Daarnaast kun je het natuurlijk ook in de winkel kopen.

Droogbloemen zijn niet nieuw in ons interieur. Jaren geleden waren er verschillende type droogbloemen verkrijgbaar. Net zoals meubels met franjes zijn ook droogbloemen weer terug van weggeweest. Ineens zijn droogbloemen niet aan te slepen. Waaronder ook het gedroogd pampasgras. Het is zelfs een tijdje heel moeilijk verkrijgbaar geweest. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval en kun je het bij een lokale bloemist, interieurwinkel of online wel kopen.   

Pampasgras in de tuin

Wil je pampasgras in de tuin poten zodat je het zelf kan drogen en in huis halen Dat kan. De groenblijvende grassen kunnen erg hoog worden en in de herfst zien ze er erg mooi door hun bloemen. Hoe kun je deze het beste planten?

  • Koop het pampagras bij een tuincentrum of online.
  • Met een hoogte tot 250 cm is het planten van de pluimen een goede manier om een afscheiding te creëren tussen je tuin of balkon en de overburen.
  • Zorg er bij het planten voor dat je een zonnige tot half schaduwrijke locatie kiest.
  • De grond mag niet te vochtig zijn. Als dit het geval is, meng het dan met zand, potgrond of cactusgrond.
  • Bovendien moet de plek waar je pampagras laat groeien zo beschut mogelijk zijn, zodat ze niet door de wind kapotgaan.
  • Zorg – met name in het begin – voor voldoende bewatering. Let erop dat de grond niet te nat wordt.
  • Bemest de grond rondom de pluimen om de twee tot drie weken.

Overwinteren

Volgroeid pampasgras is winterhard, maar de jonge plant niet. Het is belangrijk om deze te beschermen tegen veel vocht of regen. Dit kan je doen door de pluimen losjes aan elkaar binden. Dit beschermt de onderkant een beetje tegen vocht. Je kunt de pluimen ook overpotten in een emmer en deze emmer op een vorstvrije, koele plaats zetten.

Het snoeien van pampasgras

Het is belangrijk om pampasgras te snoeien. Dit kun je het best aan het einde van de winter, rond eind februari- begin maart, doen. Wanneer het gras aan het einde van de herfst is uitgebloeid, kun je het ook afknippen en ondersteboven laten drogen.

  1. Trek handschoenen aan! De bladeren van pampasgras zijn scherp.
  2. Gebruik een heggenschaar om de stelen zo’n 15 cm boven de grond af te knippen.
  3. De bladeren kan je met de hand verwijderen.