Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
beige stoel met een gouden ronde bijzettafel

Je huis vullen met kleuren uit de natuur is een goed idee. Deze zogenaamde aardetinten zorgen voor warmte en een ontspannende sfeer. Bovendien past deze zachte kleur, dankzij het brede palet aan kleuren, in elke stijl. Maar wat kun je nu zoal met aardetinten in huis? Hoe pas je ze toe. Wat kun je doen om met behulp van deze trendkleur je interieur extra warmte te geven?

Wat zijn aardetinten in huis?

Voor veel mensen associëren de tint met ouderwets. Toch kun je tegenwoordig ook aardetinten op een hele frisse en luchtige manier toepassen in interieurs. Zoals de naam al zegt, het zijn kleuren die voorkomen in de natuur. Het zijn warme, natuurlijke kleuren. Onder de aardetinten vallen de kleuren bruin, rood, geel, oranje, grijs, beige, taupe, groen, zand en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De kleuren kunnen heel goed gecombineerd worden. Je kunt de tinten met elkaar combineren, maar ook met andere kleuren. Het zijn meestal rustige basistinten.

Andere trendkleuren

Zijn de aardetinten niks voor jou maar zoek je nog wel naar een interieurstijl voor in huis. Tegenwoordig is Saliegroen, Mosterdgeel of Kobaltblauw ook helemaal in!

Aardetinten combineren

Hoe je aardetinten kunt combineren? Een belangrijke tip bij het toepassen van deze trendkleur in huis, is; zorg voor mooie contrasten. Door voor contrasten te kiezen zorg je ervoor dat je interieur niet saai en eentonig wordt. Bovendien komen de kleuren die je gebruikt zo beter naar voren. Als je kiest voor zachte natuurlijke tinten in je interieur, dan kun je kleuren elkaar combineren.

Zo is het prachtig om bijvoorbeeld diep donkergrijs naast bordeauxrood te zetten of okergeel. Maar de tint kan ook prima worden gemengd met kleuren uit een ander kleurenpallet. Zo is het heel mooi om aardetinten aan te vullen met fris wit of andere lichte accenten. Ook goud, brons en koper kunnen prachtig zijn in combinatie. Hierdoor wordt de warmte extra benadrukt.

Tips voor een interieur in aardetinten

Voor het inrichten van een interieur in aardetinten, kun je verschillende manieren beginnen. Je kunt kiezen voor een basis in wit en daarna de natuurlijke tint toevoegen. Je kunt er ook voor kiezen om een of twee natuurlijke tinten te kiezen en deze mooi te combineren.

 • Er zijn koele kleuren en in warme kleuren beschikbaar. Door tinten uit beide secties te combineren ontstaat een mooie balans.
 • De trendkleur zorgt voor rust. Deze basis kan goed worden aangevuld met accentkleuren.
 • Als je voor een accentkleur kiest, laat deze tint dan terugkomen op verschillende plekken. Hierdoor creëer je eenheid en balans.
 • Donkere tinten zorgen meestal voor een intieme sfeer. Je kunt dat goed combineren met hout, warme stoffen en sfeerlicht.
 • Kies je voor aardetinten, kies dan ook voor een accentkleur. Dit kan een fellere kleur zijn, maar het kan ook een kleur uit de metallic collectie zijn. Denk aan goud, koper of zilver.

Inspiratie voor in huis

Aardetinten kun je gebruiken in elk interieur, in elke ruimte en binnen elke stijl. In een rustig en basic interieur kan het op de voorgrond treden, terwijl het in een bohemian interieur juist voor een rustige basis zorgt. De trendkleur is van alle markten thuis.

In (w)elke ruimte

 1. Aardetinten in de woonkamer

  In de woonkamer zijn er veel opties voor het gebruik van aardetinten. Je kunt kiezen voor een donker interieur of juist voor een lichter interieur. Ook kun je kiezen uit koele kleuren en warme kleuren. Bij donkere tinten kun je denken aan donkerbruin, bordeauxrood, donker oranje en donkergrijs. Donkere kleuren zorgen er meestal voor dat een ruimte kleiner lijkt. Daarnaast zorgt de keuze voor donkere tinten voor een mysterieuze, knusse sfeer.

  Kies je voor lichte aardetinten als beige, lichtgrijs, wit, lichtbruin en licht oranje of lichtrood dan zal de ruimte juist eerder groter lijken. Lichte interieurs zijn meestal lekker fris en luchtig. Wil je aardetinten voor je woonkamer kiezen, dan kun je denken aan een grote bank met zachte stoffering in donkergrijs een houten salontafel en diverse gevlochten manden. Een houten vloer en een zacht vloerkleed in beige of lichtbruin maken deze look mooi af. Als finishing touch zet je hier nog enkele grote groene planten neer!
 2. Aardetinten in de slaapkamer

  Doordat aardetinten voor een rustige basis zorgen, kun je ze ook heel goed toepassen in de slaapkamer. Het is mooi om het gebruik van aardetinten te combineren met wit. Ga voor een muur in zachte tint, bijvoorbeeld heel licht groen of roze. Linnen beddengoed in een iets donkere aardetint als taupe en kies voor houtenkrukjes en een wollen vloerkleed in rotan of beige wol. Reken maar dat je hier tot rust komt!
 3. Aardetinten in de badkamer

  Ook voor de badkamer zijn aardetinten populair. Tegels aan de wand in lichtbeige of lichtgrijs worden gecombineerd met meubels van grof hout. Een vloer van natuursteen combineert prachtig met details in taupe en grijs. Een wasbak van graniet, een stel handdoeken en badmatten in elegante aardetint hang je op aan een houten handdoekenladder.

Onze tips voor het zelf transformeren van je huis

Wil je je huis aanvullen met aardetinten? Dat is helemaal niet ingewikkeld. Combineer lichte kleuren met donkere. Maak een mooie mix van verschillende materialen – van grof hout tot zacht ribfluweel of robuust linnen. Om het jezelf makkelijk te maken kun je er ook voor kiezen om te beginnen met witte of off-white muren.

Daarna kun je aan de slag gaan met een moodboard waarop je plaatjes verzameld van verschillende interieurs of items in aardetinten die jou aanspreken. Vul de rustige basis aan met tinten die voor contrast zorgen. Dit kunnen natuurlijke kleuren zijn, maar ook kleuren uit een ander spectrum.

Aardetinten in verschillende stijlen

In elke stijl kun je naar wens aardetinten toepassen. Is jouw huis modern? Dan kun je het beste voor enkele rustige tinten kiezen en niet te veel verschillende tinten combineren. Denk aan een wand in donkerbruin, een strakke bank in beige en een vloerkleed in lichtbruin op de vloer.

Is jouw stijl landelijk, dan kun je denken aan een houten kast, een schapenvacht op de vloer, een plaid in diepgroen en eventueel een muur in een warme beigetint. Een natuurlijk Scandi interieur kan mooi worden aangevuld met veel houtdetails, accessoires van riet of rotan en bijzondere accenten in bijvoorbeeld lichtoranje of okergeel.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis in te richten in prachtige aardetinten!